FőoldalArchívumA jövő mobil technológiái mutatkoztak be Budapesten, az V. Mobil Konferencián
2009. június 11., csütörtök ::

A jövő mobil technológiái mutatkoztak be Budapesten, az V. Mobil Konferencián

Innovatív mobil megoldásokról, a Near Field Communication (NFC), a mobil vonalkód technológia, valamint ezek üzleti lehetőségeiről, biztonsági megoldásairól osztották meg tudásukat a résztvevők 2009. május 27-én, az V. Magyarországi Mobil Konferencián.Az esemény lehetőséget biztosított a szakembereknek, hogy élő alkalmazásokon keresztül ismerhessék meg az innovatív, új mobil rendszereket


A rendezvény egyik kiemelt témája az NFC technológia volt, amelyet a terület nemzetközileg is elismert szakértője, a Ranycon Technologies ügyvezető igazgatója, Párkányi Péter ismertetett a közönséggel, a technikai alapokon és az NFC telefon felépítésén túl bemutatva a különböző szabványokat. A szakértő szerint a már most üzemkész technológia a beléptetéstől a tömegközlekedési jegyek megvásárlásáig számos területen csökkentheti a költségeket.
Az AFF Csoport élő bemutatókkal készült a rendezvényre, Rákosi Bálint a cég üzleti-folyamatelemző szakembere a marketingesek fantáziáját megmozgató intelligens poszter-megoldást mutatott be, de terítékre került az AFF Csoport mobil beléptető rendszere, valamint egy mobil logisztikai megoldása is. Ez utóbbi érdekessége, hogy a tervezők ötvözték az NFC és mobil vonalkód technológiákat, így egy alkalmazás egyszerre képes kezelni az ezeken alapuló címkéket.
A délutáni szeminárium fókuszába a nagyvilágban működő megoldások, trendek, és az NFC terjesztésének módozatai kerültek, majd a résztvevők a gyakorlatban is megismerték például a közlekedésben használatos úgynevezett "contactless", vagyis fizikai érintés nélküli francia, német, japán, rendszereket és az alkalmazás pénzügyi lehetőségeit. Az NFC globális szinten is elismert fejlesztője, a Ranycon Technologies, a Global Platform hivatalos tagjaként vesz részt a nemzetközi szabványosításban, és aktív résztvevője az NFC ökoszisztéma kialakításának, amely során gyártók, kártyakibocsátók, szolgáltatók együttműködésével egy komplex, az élet számos területét átfogó szolgáltatásrendszer jön létre.
A bemutatókon, amelyek kiterjednek a teljes rendszerekre, klienstől a kiszolgálóig, közvetlenül az AFF szakértői segítségével ismerhették meg az NFC termékeket a résztvevők. A közönség élőben láthatta az adatcserét az egyes eszközök között NFC-n, illetve interneten keresztül, majd a bemutatott termékek a szünetekben kipróbálhatók is voltak.
A szeminárium napirendjén olyan témák szerepeltek, mint fizetési tranzakció NFC-n keresztül (a bemutató egy NFC telefonon telepített bankkártya alkalmazás, és a Vivotech cég által gyártott, a világon legelterjedtebb érintés nélküli olvasó terminál segítségével történik); a Smartposter, a digitális marketing forradalmian új megoldása, amely a szabványos NDEF formátummal lehetővé teszi, hogy a világ összes smartposterje egy megoldáson alapuljon. Szó volt a digitális jegyrendszerről és az NFC alapokon történő beléptetésről is, ismertetve a MobilShow-n már megannyiszor bizonyított beléptető rendszert. A résztvevők megismerkedhettek a rendszer legfontosabb részével, amelynek segítségével a belépések statisztikája egyszerűen és költséghatékonyan nyomon követhető. Terítékre kerültek újabb és a legújabb megoldások: olyan alkalmazás, amely képes egyszerre kezelni az NFC tag-eket és a 2D QR kódokat, így például egyszerűen és gyorsan lehetséges raktárkészletek nyilvántartása, kezelése.
A workshop jellegű eszmecsere a hallgatóság aktív részvételével folyt, teret engedve a különféle felvetéseknek és véleményeknek. Kiderült, hogy a következő egy év távlatában mindenki üzleti bevételre számít az NFC-ből, de a hazai piaci bevezetés csak széleskörű együttműködéssel lehetséges, a felhasználók közvetlen igényeinek jobb megértése mellett. Csepeli Csaba, az V. Mobil Konferencia szervezője szerint az esemény pontosan ennek, a jövőbeli közös együttműködésnek lehet a kiindulópontja.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény