FőoldalArchívumA Challenge24 - 9. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny döntője
2009. április 29., szerda ::

A Challenge24 - 9. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny döntője

A 24 órás BME Programozóverseny döntője május 1-3. között kerül megrendezésre.Az internetes előválogatón a német UlmReds nevű német csapat érte el a legjobb eredményt, míg a legeredményesebb magyar csapat, a Monkey Island a nyolcadik helyen végzett. A döntőre a tavalyi első 3 csapat mellet a legjobb 27 csapatot hívják meg a szervezők



A világ országainak több mint negyede és az Antarktiszon kívül az összes kontinens képviseltette magát Európa egyik legrangosabb programozó versenyének februári előválogatóján. A Challenge24 egyre növekvő nemzetközi elismertségét tanúsítja, hogy idén a világ 56 országából 320 csapat nevezett. Az európai országokon kívül olyan helyekről is regisztráltak, mint Dél-afrikai Köztársaság, Venezuela, Kanada, Ausztrália, Japán, Szingapúr, Egyiptom.
Az előválogató feladatait a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének és az Irányítástechnika és Informatika Tanszékékének munkatársai, a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesületének tagjai, valamint Volford András fizikus és Vrana Péter fizikushallgató készítették. A feladatsor 9 egymástól független problémát tartalmazott. A feladatírók szem előtt tartva a változatosságot az eddig hagyományokkal ellentétben az idei feladatsorba egy qubit áramkörökkel kapcsolatos fizikai és egy kémiai reakciókat leíró feladatot is beletettek. Az előválogatón legjobban teljesítő német UlmReds csapat feladatok közel felét oldotta meg.
A Challenge24 következő és egyben utolsó állomásának, a 24 órás budapesti döntőnek május 1-3. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ad otthont. A rendezvény lebonyolításában a Simonyi Károly Szakkollégium és a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete közösen vesz részt. Itt a versenyzőknek egy meglehetősen összetett problémával kell 24 óra alatt megbirkózniuk. A felejthetetlen élményeken és a hasznos tapasztalatokon túl a csapatokat tovább motiválhatja a támogatók által mintegy 5000 euró értékben felajánlott nyeremények.
A döntő nyomon követhető lesz a verseny hivatalos honlapján (www.challenge24.org) vezetett blogon keresztül, melyet folyamatosan frissíteni, bővíteni fogunk. Az eredményhirdetés várható időpontja május 3. 11:00.
A versenyzőknek pontosan 24 órájuk lesz több komplex probléma megoldására.
Az eddigi hagyományokkal ellentétben nem minden probléma oldható meg tisztán szoftveresen, több olyan látványos feladat lesz, amelyeknél hardver eszközöket kell irányítani, vezérelni.
A verseny megnyitóján, melyet május 2-án reggel 8 órakor tartanak, Péceli Gábor, az egyetem rektora mond beszédet, majd reggel 9 órakor a 24 órás erőpróba kezdetét veszi, amely egészen vasárnap reggel 9-ig tart.

A verseny programja:

május 1. - Regisztráció a döntőre

május 2. - A verseny első napja
8:00 Megnyitó
9:00 A verseny kezdete

május 3. - A verseny második napja
6:00 Reggeli torna a versenyzőkkel
9:00 A verseny vége
Zsűrizés (A meghívott szakmai zsűri bevonásával.)
11:00 Ünnepélyes díjátadó
12:00 Ebéd a versenyzőkkel, szponzorokkal

A verseny hivatalos honlapja: www.challenge24.org .

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény