FőoldalArchívumAz EU importvámot javasol okostelefonokra
2009. február 19., csütörtök ::

Az EU importvámot javasol okostelefonokra

Az Európai Unió a 2008. év végén egy olyan ajánlást juttatott el a tagállamokhoz, amelyben bizonyos mobileszközökre importadó kivetését javasolták.Az Európai Bizottság tisztségviselőinek elképzelései szerint bizonyos „okostelefonokat" átsorolnának a többfunkciós eszközök kategóriájába, ezáltal kerülnék meg az információtechnológiai egyezmény előírásait, amely vámmentességet garantál az informatikai eszközök számára. Ha a kormányok elfogadják a javaslatot, akkor a televízióadás vételére is alkalmas eszközöket 14 százalékos, a navigációra alkalmas készülékeket pedig 3,7 százalékos illeték terhelné

A mobileszközök gyártói – természetesen – hevesen ellenzik a tervezett vám bevezetését, mivel a gazdasági válság hatására az eladások visszaestek, arra lehet számítani, hogy a recesszió 2009-ben még az egész évben biztosan folytatódik, és egy árnövelő hatású új költség csak tovább nehezíti a piaci szereplők helyzetét. Az EICTA, a mobilkészülék-gyártók kereskedelmi szövetsége mellett a két vezető cég, a Nokia és a Sony Ericsson képviselői is felemelték szavukat a javaslat ellen. A Sony Ericsson szóvivője szerint egy ilyen lépés a lehető legrosszabbkor jönne, mivel jelenlegi céljuk épp az árak alacsonyan tartása, a Nokia képviselője pedig arra a veszélyre hívta fel a figyelmet, hogy a magasabb árak miatt az európai vásárlók épp a legmodernebb eszközök, az „okostelefonok" területén kerülnének hátrányba.

Image Image
Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési csoportjának megbízottja
Az iparági szereplők véleményét támasztották alá egyes szakértők is. Szerintük a jelenleg csúcskategóriásnak számító eszközök iránt keresletnövekedés várható a jövőben, ám a tervezett vámok e készülékek árát 5 … 40 euróval növelnék meg. Azt sem nagyon értik a szakemberek, hogy az EU épp azon a napon tette közzé javaslatát, amikor a Bizottság távközlési csoportja Viviane Reding vezetésével a mobiltelevíziós támogatására és serkentésére szólította fel tagállamait. Az EU adóügyi biztosának, Kovács Lászlónak szóvivője ezzel kapcsolatosan azt nyilatkozta, hogy nem döntésről, egyelőre csak egy vitára bocsátott javaslatról van szó, és az első eredmények leghamarabb 2009 közepén várhatóak.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény