FőoldalArchívumKözösségi szolgáltatásokkal hódít a mobil eszközökre optimalizált Smeegol
2010. november 03., szerda ::

Közösségi szolgáltatásokkal hódít a mobil eszközökre optimalizált Smeegol

A Novell, a Nokia és az Intel által szponzorált MeeGo Projekt munkatársai bejelentették, hogy elérhető a Smeegol 1.0, a korlátozott teljesítményű és kis kijelzővel rendelkező eszközökön is futtatható operációs rendszer. Ilyen eszközök például a netbookok, a belépő szintű asztali számítógépek, a kézi számítógépek és kommunikációs eszközök, az internetre csatlakoztatható tévékészülékek és okostelefonok, valamint a járművekbe beépített információs és szórakoztató rendszerek

A Smeegol a MeeGo Projekt netbook felhasználói felületére épül, amely a közösségi hálózatok - mint pl. a Facebook, MySpace, Digg - széles körű támogatása mellett vizuálisan gazdag internet- és médiahasználati élményt nyújtó felület kínál. A Smeegol 1.0 tartalmazza a nyílt forráskódú médialejátszó létrehozásán dolgozó, szintén a Novell által támogatott Banshee Project legújabb, nagy teljesítményű zenelejátszóját, az Evolution Express levelező- és naptárkliens legfrissebb változatát és további közösségi hálózati eszközöket is.

A Smeegol rendszert az openSUSE Goblin Team önkéntesei hozták létre az openSUSE infrastruktúra előnyeinek felhasználásával és MeeGo felhasználói tapasztalatok alapján. Testreszabott Smeegol-alapú operációs rendszer hozható létre a SUSE Studio webes felületén keresztül, emellett az egyedi igényekre szabható operációs rendszer a SUSE Gallery portálról klónozható szoftverkészülék formájában is letölthető. Az openSUSE felhasználói pedig könnyedén telepíthetik a Smeegolt az openSUSE "egy kattintásos" technológiájának segítségével.

A Smeegol 1.0 szolgáltatásai
A Smeegol 1.0 néhány különleges funkciója sem az openSUSE, sem a MeeGo rendszerekben nem található meg:

  • Médialejátszás - A Banshee 1.8 nyílt forráskódú médialejátszó program segítségével a felhasználók közvetlenül az alkalmazás felületén keresztül vásárolhatnak az Amazon MP3 webáruház kínálatából. A szintén azonnal elérhető Miro Guide ingyenes TV alkalmazással pedig könnyedén válogathatunk a podcastok között. A megoldás kiegészítő közösségi funkciókkal is bővíthető, például a Telepathy azonnali üzenetküldő rendszeren történő zenemegosztással, a Magnatune rendszeren elérhető folyamatos zene streammel, a LiveRadio funkcióval kereshető internetrádiókkal, vagy a Mirage akusztikus hasonlóságra épülő zenekeverő és lejátszó-feltöltő eszközzel.
  • Közösségi hálózatok - A rendszer támogatja népszerű web 2.0-es eszközöket, többek között a Facebook, a Twitter, a MySpace, a Flickr és a Digg portálokat.
  • Hálózati kapcsolat felépítése - A rendszerben a hálózati kapcsolatok felépítését a NetworkManager hálózatkezelő eszköz segíti.
  • Választható böngészők - A rendszer egyaránt támogatja a FireFox és a Chrome böngészőket, de egyéb browserek is igény szerint telepíthetők.
  • Személyes adatok kezelése - A személyes információk a Novell Evolution csoportmunka-támogató megoldással, vagy akár az Evolution Express használatával, részekre tagolva is kezelhetők.

Elérhetőség
A Smeegol operációs rendszer elérhető 32 és 64 bites rendszerekhez is. A megoldásról bővebb információ itt érhető el, illetve maga a rendszer erről a weboldalról tölthető le.

A MeeGo Projektről
A Linux Foundation égisze alatt működő MeeGo Projekt a Nokia, az Intel, valamint a gyorsan növekvő önkéntes fejlesztői közösség együttműködéséből jött létre, és célja a mobil eszközökre optimalizált operációs rendszert. A MeeGo a Maemo és a Moblin platformok alapjára épülő mobil operációs rendszer, a Novell pedig a Linux Foundation szervezettel dolgozik együtt a hivatalos MeeGo termékek létrehozásán. A MeeGo Projekt keretén belül egyre nagyobb mértékben használják fel az openSUSE technológiáját, többek között a Zypper csomagtelepítő és frissítés kezelő megoldást és egyéb rendszerfelügyeleti eszközöket is.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény