FőoldalArchívumNégy újdonsággal is jelentkezett a cupertino-i óriás
2010. november 02., kedd ::

Négy újdonsággal is jelentkezett a cupertino-i óriás

Új MacBook Air: az Apple újraalkotta a laptopot Az Apple betekintést nyújt a Mac OS X Lion rendszerbe Mac számítógépeken is elérhető az Apple FaceTime alkalmazása Az Apple bemutatta az iLife '11 programcsomagot a frissített iPhoto, iMovie, GarageBand alkalmazásokkal

Új MacBook Air: az Apple újraalkotta a laptopot

Az új Apple MacBook Air Az új Apple MacBook Air
Az Apple bemutatta a teljes egészében megújult MacBook Air laptopot, a hordozható számítógépek azon új generációjának első tagját, amely internetes szolgáltatásokra és flash-alapú SSD meghajtókra cseréli a mechanikai merevlemezeket és az optikai meghajtókat. Az új generációs laptopok jellemzői:
  • Gyorsabbak - Az SSD meghajtó akár kétszer olyan gyors lehet, mint egy merevlemez.
  • Megbízhatóbbak - Kiküszöbölik a merevlemezek lehetséges összeomlását.
  • Könnyebbek és kisebbek - A flash-alapú SSD meghajtó akár 90 százalékkal kisebb és könnyebb lehet a merevlemezeknél.

Az új MacBook Air 11 és 13 hüvelykes méretben érhető el. A mindössze 1,06 kg-os modellek az Apple eddigi legkönnyebb és leginkább hordozható laptopjai. A MacBook Air ugyanazt az SSD-alapú adattárolási technológiát használja, mint az iPad. Ezzel azonnali érzékenységű működést, akár hétórás akkumulátor-üzemidőt és akár harmincnapos készenléti időt biztosít.* A kedvező áron beszerezhető MacBook Air a MacBook laptopok új generációját indítja útjára.

"A MacBook Air egy olyan laptopgeneráció első tagja, amely maga mögött hagyja és SSD meghajtókra cseréli a mechanikai forgó meghajtókat" - mondta Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. "Tervezésekor az iPad fejlesztése során szerzett tudásunkat alkalmaztuk - SSD meghajtót használtunk, valamint azonnali reakciót, lenyűgöző készenléti akkumulátor-üzemidőt és miniatürizált, könnyű szerkezetet kínálva alkottuk meg az új MacBook Air számítógépet. Ez a modell lenyűgöző reakciókészségével és mobilitásával meg fogja változtatni a laptopokról alkotott elképzeléseket."

Az új MacBook Air Precíziós unibody alumíniumháza hihetetlenül vékony: legvékonyabb pontján mindössze 0,3 cm, legvastagabb pontján pedig 1,7 cm. A 11 hüvelykes modell súlya csupán 1,06 kg, a 13 hüvelykesé pedig 1,32 kg. Az Apple az iPad készülékhez hasonlóan a MacBook Air tervezésekor is a kezdetektől a flash-alapú tárolómegoldás használatára koncentrált. Az egyedi tervezésű flash-alapú tároló 90 százalékkal kisebb és könnyebb a laptopok hagyományos merevlemezeinél, ezzel is segíti, hogy a mobil használatra tervezett MacBook Air pehelykönnyű lehessen. A MacBook Air flash-alapú tárolója mozgó alkatrészek nélküli kialakításának köszönhetően gyorsabb működést és gyorsabb hozzáférést kínál az adatokhoz is, és megbízhatóbb is a laptopok merevlemezeinél.

A MacBook Air teljes méretű billentyűzettel teszi lehetővé a kényelmes, hatékony gépelést. A MacBook Pro számítógépekről ismert, nagy népszerűségnek örvendő, üveg Multi-Touch trackpad egy helyről teszi lehetővé a webhelyek végiggörgetését vagy a fényképek végignézését, átméretezését és elforgatását. A beépített FaceTime kamera, a mikrofon és a sztereó hangszórók tökéletesek az iPhone 4 és iPod touch** készülékek tulajdonosaival, valamint más Mac-felhasználókkal folytatott videohívásokhoz.

A flash-alapú adattároló a hatékony Intel Core 2 Duo processzorokkal és az NVIDIA GeForce 320M grafikus kártyával kombinálva a mobilitás, a kiváló akkumulátor-üzemidő és a teljesítőképesség ideális egyensúlyát teremti meg. A MacBook Air 11,6 hüvelykes vagy 13,3 hüvelykes, nagy felbontású, LED-es háttér-világítású kijelzővel kapható. A modellek a Mini DisplayPort révén a 27 hüvelykes Apple LED Cinema Display kijelzőhöz, projektorhoz vagy HD-tévékészülékhez is csatlakoztathatók. A hihetetlenül gyors, 802.11n szabványú Wi-Fi hálózati lehetőség segítségével a felhasználók zenéket és filmeket tölthetnek le az iTunes szolgáltatásból, biztonsági másolatot készíthetnek adataikról a Time Capsule eszközre, valamint fájlokat tárolhatnak és oszthatnak meg a MobileMe és az iDisk szolgáltatásban. A MacBook Air laptophoz Bluetooth 2.1+EDR kapcsolódási lehetőséggel csatlakoztathatók a vezeték nélküli perifériák, két USB-portján keresztül pedig más készülék használata közben egyszerűen szinkronizálhatók és tölthetők az iPad, iPhone és az iPod készülékek. A 13 hüvelykes MacBook Air SD-kártyahelyet is tartalmaz.

Az Apple az iparág a legkörnyezetbarátabb laptopjainak gyártója. A MacBook Air a legújabb Mac laptop, amely megkapta az EPEAT Gold minősítést, és megfelel az Energy Star 5.0 szabvány követelményeinek.*** A készülékek unibody házának anyaga nagymértékben újrahasznosítható alumínium. Alapfelszereltségük része a higany felhasználása nélkül, arzénmentes üvegborítással készült energiatakarékos, LED-es háttér-világítású kijelző. A Mac noteszgépek újrahasznosítható alapanyagokból készülnek. Nem tartalmaznak brómtartalmú égésgátlókat, belső alkatrészeik pedig PVC-mentesek.

A vegyipari fejlesztéseknek és az Adaptive Charging technológiának köszönhetően a MacBook Air akkumulátora akár hétórás vezeték nélküli használatot is lehetővé tesz egyetlen feltöltéssel, és akár ezer alkalommal újratölthető.**** Mivel az akkumulátor beépített, kevesebb hulladék keletkezik. A MacBook Air készülékek elöregedett akkumulátorai díj ellenében lecserélhetők. A szolgáltatás része az új akkumulátor telepítése mellett a régi környezetbarát selejtezése is.

Minden új Mac számítógépen a Mac OS X Snow Leopard operációs rendszer, a világ legfejlettebb operációs rendszere fut. Az Apple fényképek, filmek és zenék készítésére és megosztására szolgáló, korszerű programcsomagja, az iLife szintén az alapfelszereltség része. Az innovatív rendszerek fejlesztésnek évtizedes sikereit felhasználó Snow Leopard rendszer a hordozható számítógépekhez tervezett megoldások széles körét kínálja. Ide tartoznak többek között a Multi-Touch technológián alapuló navigáció, a fejlett vezeték nélküli hálózati lehetőségek, az egyszerű fájlmegosztás, az adatok automatikus biztonsági mentése és az intelligens, energiatakarékos működés. Az új iLife '11 programcsomag része az iPhoto, az iMovie és a GarageBand alkalmazás. Az iPhoto lenyűgöző teljes képernyős nézeteket kínál a böngészéshez, a szerkesztéshez és a fényképek megosztásához. Az iMovie hatékony, könnyen kezelhető eszközeivel a felhasználók videofelvételei moziminőségű filmbemutatókká alakíthatók, a GarageBand pedig új módszereket kínál a zenei játék fejlesztéséhez és a kiváló hangzású zenék létrehozásához.

Árak és elérhetőség
Az árakról és az elérhetőségről az Apple hivatalos viszonteladói és disztribútorai nyújtanak bővebb tájékoztatást. Az 1,4 GHz-es, 11 hüvelykes MacBook Air 2 GiB memóriát tartalmaz, és 64 GiB vagy 128 GiB kapacitású flash-alapú adattárolóval választható. Az 1,86 GHz-es, 13 hüvelykes MacBook Air 2 GiB memóriát tartalmaz, és 128 GiB vagy 256 GiB kapacitású flash-alapú adattárolóval választható. Személyre szabott konfigurációs lehetőségek és tartozékok: gyorsabb processzorok, 4 GiB memória, MacBook Air SuperDrive és USB ethernet-adapter.

*Az akkumulátor élettartama és készenléti ideje a használati körülményektől és a beállításoktól függ. További információ

** A szolgáltatás használatához iOS 4.1 operációs rendszer szükséges.

*** Az EPEAT független szervezetként szolgáltat adatokat a hordozható és asztali számítógépek környezetvédelmi teljesítményével kapcsolatban. Az EPEAT Gold minősítést azok a termékek kaphatják meg, amelyek a 23 fő EPEAT-követelmény mindegyikének, valamint a választható feltételek legalább 75 százalékának megfelelnek. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (US EPA) EPEAT programja a személyi számítógépek környezetvédelmi besorolását szabályozó IEEE 1680 szabványra épül. További információ

**** A MacBook Air akkumulátora megfelelő használat mellett akár 1000 újratöltés után is eredeti teljesítményének legalább 80%-át nyújtja. Az akkumulátor élettartama és üzemideje a használati körülményektől és a beállításoktól függ. További információ

Az Apple betekintést nyújt a Mac OS X Lion rendszerbe

A Mac OS X Lion A Mac OS X Lion
Az Apple ízelítőt adott a Mac OS X Lion rendszerből, a világ legfejlettebb operációs rendszerének nyolcadik főverziójából. A jövő nyáron forgalomba kerülő Lion rendszert az iPad számos innovatív szoftveres megoldása inspirálja. A mostani ízelítő csak a Lion néhány új szolgáltatására koncentrált. Ide tartozik az asztali alkalmazások felfedezésének, telepítésének és automatikus frissítésének új módját kínáló Mac App Store, a Mac-alkalmazások új kezdőlapja, a Launchpad, a teljes képernyős alkalmazások rendszerszintű támogatása és a Mission Control szolgáltatás. Ez utóbbi az Exposé funkció, a Dashboard alkalmazás, a Spaces virtuálisasztal-szolgáltatás és a teljes képernyős alkalmazások egyesítésével egyetlen új, innovatív nézetben foglalja össze mindazt, ami éppen fut a Mac számítógépen. Így bárhová közvetlen navigációt tesz lehetővé.

"A Lion operációs rendszer az iPad legjobb ötleteinek jó részét átülteti a Mac számítógépekre. Emellett olyan újdonságokkal is szolgál, mint például a Mission Control szolgáltatás, amely bizonyára közkedvelt lesz a Mac-felhasználók körében" - mondta Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. "A Lion rengeteg új funkcióval jelentkezik majd. Reméljük, hogy a bemutatott néhány szolgáltatás alapján a felhasználók jó képet kapnak az új rendszer irányvonaláról."

A Mac App Store az OS X rendszeren is elérhetővé teszi a forradalmi App Store használatát. Így minden eddiginél egyszerűbbé válik a Mac-alkalmazások létrehozása, felfedezése, telepítése és frissítése. Az alkalmazások az iPad készülékekhez az iTunes-fiók használatával vásárolhatók meg, letöltésük és telepítésük pedig egyetlen lépésben történik. A frissítések közvetlenül a Mac App Store áruházon keresztül érkeznek, így a felhasználók minden programot egyszerűen naprakészen tarthatnak. A Mac App Store 90 napon belül elérhetővé válik a Snow Leopard rendszerhez, és része lesz a jövő nyáron forgalomba kerülő Lion rendszernek.

A Launchpad nagyban egyszerűsíti az alkalmazások keresését és indítását. Az iPad kezdőlapjához hasonlóan a Mac számítógép összes alkalmazása elegáns formában jelenik meg rajta. A funkció az indítási területen elhelyezett Launchpad ikonra kattintva aktiválható. Az alkalmazások bármilyen sorrendben rendszerezhetők, valamint mappákba is csoportosíthatók A felhasználók akár több oldalon át is lapozhatnak, hogy megkeressék a kívánt programot.

A Lion rendszerszinten támogatja a teljes képernyős alkalmazások kezelését. A Lion rendszerben a teljes képernyős üzemmód egy kattintással aktiválható. Az egyik teljes képernyős alkalmazásról a másikra a trackpaden végzett egyetlen lapozó mozdulat elegendő, a visszafelé lapozással pedig az asztalra navigálhatnak a felhasználók, hogy elérhessék a többablakos alkalmazásokat.

A Mission Control szolgáltatás egyesített nézetet nyújt a Mac számítógép valamennyi futó alkalmazásáról és minden megnyitott ablakról, így bárhová lehetővé teszi a navigációt A Mission Control magába foglalja az Exposé funkció következő generációját is: alkalmazásonként csoportosítva jeleníti meg a Mac számítógépen megnyitott összes ablakot, indexképet mutat a teljes képernyős alkalmazásokról, a Dashboard alkalmazásról és a Spaces szolgáltatás más virtuális asztalairól.


Mac számítógépeken is elérhető az Apple FaceTime alkalmazása

Az Apple FaceTime for Mac Az Apple FaceTime for Mac
Az Apple bejelentette a FaceTime for Mac alkalmazás nyilvános bétaverzióját. A vadonatúj szoftver segítségével a Mac-felhasználók videohívásokat folytathatnak az iPhone 4 és az iPod touch* készülékek felhasználóival, valamint egymással. A FaceTime for Mac felhasználói felülete egyszerűen kezelhető. Az alkalmazás automatikusan használja a felhasználó címjegyzékében szereplő ismerősök adatait, így nincs szükség speciális partnerlisták létrehozására. A FaceTime for Mac zökkenőmentesen működik a Mac laptopok, az iMac számítógépek és az Apple LED Cinema Display kijelzők beépített kamerájával és mikrofonjával.

"A FaceTime alkalmazás segítségével a kezdetektől fogva egyszerű a mobileszközökkel folytatott videotelefonálás" - mondta Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. "Az elmúlt négy hónapban több mint 19 millió olyan iPhone 4 és iPod touch készüléket értékesítettünk, amelyek alkalmasak a FaceTime alkalmazás használatára. Ezen eszközök felhasználói most Mac-tulajdonosok tízmillióival folytathatnak FaceTime-hívásokat."

A FaceTime for Mac alkalmazás használatához Mac OS X Snow Leopard operációs rendszer szükséges. A program egyszerűen beállítható egy Apple ID azonosító segítségével. A nyilvános bétaverzió ingyenesen tölthető le a www.apple.com/mac/facetime webhelyről.

* A szolgáltatás használatához iOS 4.1 operációs rendszer szükséges.

Az Apple bemutatta az iLife '11 programcsomagot a frissített iPhoto, iMovie, GarageBand alkalmazásokkal

Az Apple iLife \'11 Az Apple iLife \'11
Az alkalmazáscsomag jelentős frissítést tartalmazó változatával a Mac-felhasználók még több lehetőséget kapnak fényképek, filmek és zenék létrehozására, illetve megosztására. Az iPhoto '11 teljesen új megjelenést kapott, lenyűgöző teljes képernyős üzemmóddal az arcok alapján rendszerező Faces, a helyszínek alapján rendező Places és az események alapján rendszerező Events szolgáltatásban. Az iMovie '11 segítségével minden eddiginél egyszerűbb a videók szerkesztése, mozikat idéző minőségű filmbemutatókká alakítása és online megosztása. A GarageBand '11 kiváló új lehetőségeket nyújt a zenei fejlődésre, valamint nagyszerű hangzású zenék alkothatók vele a Flex Time és a Groove Matching eszköznek köszönhetően. Az iLife '11 minden új Mac számítógépen díjmentesen része az alapfelszereltségnek, a korábbi felhasználók pedig frissítésként vásárolhatják meg.

"Az iLife alkalmazáscsomagot széles körben tekintik világelsőnek a 'digitális életvitelt támogató alkalmazások' körében. Az iLife '11 még az eddigieknél is jobbat nyújt" - mondta Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. "Az iLife segítségével most soha nem látott egyszerűséggel lehet könyveket, nyomdai minőségű kártyákat és képeslapokat készíteni, a felhasználók saját filmjeiből lenyűgöző filmbemutatókat készíthetnek és oszthatnak meg online, jóval jobban szólhatnak a zenekarok, és könnyebben tanulhatnak önállóan zongorázni vagy gitározni a felhasználók."

Az iPhoto '11 új, lenyűgöző teljes képernyős üzemmódjai a böngészés, a szerkesztés és a fényképek megjelenítése során egyaránt kihasználják a Mac kijelzőjének briliáns adottságait. Az iPhoto '11 segítségével a fényképek minden korábbinál egyszerűbben oszthatók meg: nyolc mesés téma használatával küldhetők el e-mailben, és egy kattintással megoszthatók a Facebook üzenőfalán, illetve teljes képernyős üzemmódban játszhatók le a tizenkét professzionális tervezésű diavetítés valamelyikével. Az iPhoto '11 teljesen új módszert kínál a könyvek és képeslapok, kártyák létrehozására letisztult, forgótáras felhasználói felületével, intelligens könyvszerkezeti elrendezéseivel és a valamennyi projektet megjelenítő könyvespolcával. Az új kártyákon a felhasználók fényképeiket és a hozzájuk tartozó szöveget elegáns nyomatmintákkal kombinálva többek között egyedi esküvői meghívókat, születési értesítő kártyákat, képeslapokat hozhatnak létre.

Az iMovie '11 segítségével a videók megnyerő, hollywoodi stílusú filmbemutatókká alakíthatók. A bemutatók megosztása és megtekintése így egyaránt élményszámba megy. A felhasználók tizenöt különböző műfaj közül választhatnak a kalandfilmektől a romantikus vígjátékokon át az elbeszélő műfajokig. A lehetőségek mindegyikéhez saját egyedi címek, grafikus elemek és mozifilmeket idéző zenei összeállítás tartozik. A hatékony, új eszközökkel egyszerűen beállíthatók a hangsávok, és egy kattintással alkalmazhatók a rafinált vizuális effektusok, például a felvillanás és képkimerevítés, az azonnali ismétlés vagy az ugrásszerű vágások. A People Finder eszköz elemzi a videókat, és megjelöli az arcokat tartalmazó részleteket. Így a felhasználók gyorsan megkereshetik a bemutatókhoz, illetve filmekhez legalkalmasabb részeket. Az iMovie '11 izgalmas új témákkal is bővült, amelyek a hírek vagy sportprogramok professzionális megjelenését kölcsönözik a videóknak.

A GarageBand '11 két új lehetőséget is kínál a felvételek időzítésének rögzítéséhez, illetve módosításához. A Flex Time eszközzel áthelyezhetők, nyújthatók vagy rövidíthetők az egyes hangok. Ehhez csupán a hanghullám megfelelő részére kell kattintani, a módosítás nem befolyásolja a felvétel többi részét. A Groove Matching eszközzel a felhasználók tetszőleges felvételt jelölhetnek ki "Groove Track" felvételként, a többi elem azonnal igazodik ennek ritmusvilágához. A GarageBand '11 hét egyedi hangzású új gitárerősítővel, öt új padlóeffektussal és huszonkét új alapozó gitár- és zongoraleckével bővült. Az új "How did I Play?" funkció figyeli a felhasználó zenei játékát a leckék lejátszásakor Kiemeli a hibákat és követi a fejlődést, hogy még jobb zenészek születhessenek.

Az iLife '11 használatához Mac OS X 10.6.3 vagy újabb verziójú operációs rendszerre, Intel processzorral, 1 GiB RAM memóriával, DVD-meghajtóval felszerelt Mac számítógépre van szükség. A telepítéshez 5 GiB szabad lemezterület szükséges. Az iPhoto nyomdai termékek és a GarageBand művészek közreműködésével készült leckéi külön szerezhetők be és csak bizonyos országokban érhetők el. A rendszerkövetelmények teljes listája és az iLife '11 alkalmazáscsomaggal kapcsolatos további információk a www.apple.com/ilife oldalon találhatók.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény