FőoldalÜzletRobotokkal, plüssmacival mutatják be a mérnökök munkáját az óvodásoknak
2023. május 15., hétfő ::

Robotokkal, plüssmacival mutatják be a mérnökök munkáját az óvodásoknak

A műszaki pályaorientáció iránt elkötelezett Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) idén már az óvodákra is kiterjesztené a fiatalok edukációját. A számos hazai és nemzetközi céget tömörítő szervezet tagvállalatainak szakemberei az év második felétől olyan, a legkisebbek számára kidolgozott játékos, élményalapú foglalkozásokat fognak tartani ezekben az intézményekben, amelyeken keresztül a 3–7 évesek izgalmas, érdekes és meghatározó első benyomásokat szerezhetnek arról, hogy mi mindenhez ért egy mérnök.

„Hiszünk abban az EJMSZ-nél, hogy a mérnöki hivatás rangjának helyreállítása a gyerekek korai edukációjában rejlik. Emiatt kezdtünk bele a tagvállalataink, köztük az Emerson, a Knorr-Bremse, az MVM, az NI és a NOKIA szakértőinek bevonásával abba a munkába, hogy az óvodások számára, kifejezetten rájuk szabva találjunk ki a műszaki ismeretek megosztására és a mérnöki szakmák iránti kíváncsiság felébresztésére alkalmas programot. Nemzetközi példák, de saját tapasztalataink is alátámasztják azt, hogy ha kiskorban elültetjük a gyerekekben a terület iránti lelkesedést, akkor a felnövekedő generációk tagjai később szívesebben lépnek műszaki pályára” – fejtette ki Dr. Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke. A szakember hozzátette, hogy a játékos előadásokon túl kifejezetten olyan interaktív programelemek megalkotására törekszenek, amelyek keretein belül a kicsik az alapkészségeik használatával modelleket, különféle szerkezeteket építhetnek vagy épp mérhetnek, „programozhatnak” nemre tekintet nélkül, mert ebben a korosztályban még a lányok is szívesen ismerkednek a technikával.

Az EJMSZ elnöke elmondta azt is, hogy kísérleti jelleggel Debrecenben már elindították az legkisebbeknek szóló programjuk első változatát. Ennek részeként a Szövetség tagvállalata, a Sensirion Hungary szakemberei a város több mint 30 óvodájába kaptak már meghívást. A foglalkozások során izgalmas, kalandos, filmvetítéssel tarkított interaktív bemutatóval lepték meg a kicsiket, akik többek közt egy játékmackó kalauzolásával ismerhették meg a Sensirion debreceni gyárát és az együtt töltött idő alatt a robotok fantasztikus világába is betekintést kaptak.

Az óvodásoknak szóló program szorosan illeszkedik az EJMSZ más, főként az iskolásokat megcélzó műszaki pályaorientációs kezdeményezéseihez, amelyeket egytől-egyig azért dolgoztak ki a tagvállalatok szakemberei, hogy ezekkel is segítsék a fiatalok szemléletformálását, a tudásmegosztást és ezzel párhuzamosan a következő mérnök nemzedék kinevelését.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény