FőoldalÜzletÚjabb brüsszeli elképzelés a mobiltelefonok szervizelhetőségére
2022. szeptember 05., hétfő ::

Újabb brüsszeli elképzelés a mobiltelefonok szervizelhetőségére

Ha megvalósul a tervezet, ritkábban kell majd telefont venni.

Az Európai Unió csökkentené az elektronikai hulladék mennyiségét, a célját pedig a gyártókon keresztül érné el. Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság egy új javaslattervezetet vizsgál, amelynek célja, elérni az okostelefonok és táblagépek gyártóinál, hogy tartósabb és könnyebben javítható készülékeket készítsenek. Ha sikerül csökkenteni az elektronikai hulladék mennyiségét, azzal a légkörbe is kevesebb szén-dioxid kerülne. Nem is kevés: hozzávetőlegesen annyi, mintha 5 millió autó tűnne el az utakról.

A tervezet az akkumulátorokra és a cserealkatrészekre fókuszál. Ezek szerint a gyártóknak minden készülékhez 15 alapvető alkatrészt kell biztosítaniuk a készülék debütálása utáni öt éven át. Ezek közé tartoznak többek között:

  • az akkumulátorok,
  • a kijelzők,
  • a töltők,
  • a hátlapok, valamint
  • a memóriakártya és a SIM-kártya tárolására alkalmas tálcák.

A szakemberek azt is szeretnék elérni, hogy a mobilokat úgy lehessen megjavítani, hogy ahhoz ne kelljen profi szerviz segítségét kérni. Ezen kívül a bizottság előtt lévő javaslat azt szeretné elérni, hogy a gyártók vagy biztosítsák, hogy 1000 töltési ciklus után is legalább 80 százalékos lesz az akkumulátor kapacitása, vagy a megjelenéstől számított öt éven át biztosítsanak akkumulátort a készülékekhez. A szoftverfrissítéseknek nem szabad negatívan befolyásolniuk az akku élettartamát.

Azt, hogy az adott készülék mennyire számít tartósnak az energiatakarékossághoz hasonló címkék fogják jelezni.

Forrás: ec.europa.eu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény