FőoldalÜzletKínai „érdeklődés” kontra tajvani kémelhárítás
2022. április 20., szerda ::

Kínai „érdeklődés” kontra tajvani kémelhárítás

A tajvani kormány azt tervezi, hogy az alapvető csiptechnológiák kiszivárogtatását a nemzetbiztonsági törvény megsértésének minősíti.

Mint ismeretes, Tajvan adja a világ csúcstechnológiás félvezetőgyártási kapacitásának több mint 90 százalékát, így bőségesen rendelkezik azzal a szakértelemmel, amelyre a fejlett csipek tervezésében és gyártásában is önellátásra törekvő Kínának szüksége lenne. Miután az amerikai-kínai kereskedelmi háború csak még jobban kiélezte a mérnöki tehetségekért folytatott versenyt, a tajvaniak 2020 végén dedikált igazságügyi munkacsoportot hoztak létre az fejvadászat ellen. A Reuters híradása szerint azóta a tajvani kémelhárítás több száz esetben indított vizsgálatokat kínai cégek ellen, azzal gyanúsítva őket, hogy illegális módszerekkel próbálnak elcsábítani a félvezetőiparban dolgozó mérnököket, szakembereket. Ilyen ügyekben a múlt év eleje óta 7 vádemelés történt, a mostani hullámban pedig már 27 olyan esetben tartottak razziákat, vagy idézték be kihallgatásra az érintett cégek tulajdonosait.

A hírügynökség szerint a legkeresettebbek azok a chip dizájnnal foglalkozó mérnökök, akik távmunkában is képesek dolgozni. A Reuters híradásában példaként szerepel egy tajvani adatelemző cég, amely a hatóságok szerint egy sanghaji félvezetőgyártó vállalat irányítása alatt áll, és valódi célja a különböző műszaki tervek Kínába juttatása. Az ilyen vállalkozásokat sokszor valamilyen adóparadicsomba jelentik be, ezáltal megnehezítve a Kínából érkező pénzáramlás beazonosítását. Mások a tajvani hatóságok jóváhagyása nélkül üzemeltnek k+f központokat, vagy hongkongi cégeken keresztül szerveznek állásinterjúkat a tajvani szakembereknek, akiket offshore számlákon keresztül dollárban fizetnek ki, két-háromszoros fizetését kínálva nekik. A tajvani cégek ez ellen biztonságosabb és hosszabb távú hazai karrierlehetőségekkel, illetve helyben igénybe vehető juttatásokkal igyekeznek megtartani az alkalmazottaikat. A kínai ajánlatot elfogadó szakemberek ezen felül nem csak a nyilvános megszégyenítést kockáztatják, de azt is, hogy többet nem kapnak munkát a tajvani technológiai vállalkozásoknál.

Forrás: www.reuters.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény