FőoldalÜzlet„Vezetőülésben” a mesterséges intelligencia Magyarországon
2021. április 20., kedd ::

„Vezetőülésben” a mesterséges intelligencia Magyarországon

A megvalósítási fázisába lépett Magyarország 2030-ig szóló Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája, amelynek keretében megkezdődött az intézkedési terv konkrét iparági projektekre bontása. A végrehajtást újonnan létrehozott dedikált intézményrendszer segíti, míg MI Kihívás néven széles körű tudatosítókampányban tömegek ismerkedhetnek meg a technológia mindennapi és vállalati szintű előnyeivel

mi ill 1

Túlzás nélkül állítható, hogy a tavaly szeptemberben bejelentett Mesterséges Intelligencia Stratégia korszakalkotó fontossággal bír. A magyar Kormány felismerte az adatalapú gazdaság irányába való globális szintű elmozdulásjelentőségét, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a hazai MI-ökoszisztéma szakmai fóruma, az MI Koalíció erre reagálva alkotta meg azt az intézkedési tervet, amely az elkövetkezendő tíz évre kijelöli az ország számára a legfontosabb kitörési pontokat a mesterséges intelligencia terén.

Sikeres MI-bevezetéssel a dinamikus növekedésért

Az intézkedési terv széles szakmai konszenzus és intenzív, szakágak közötti egyeztetés eredményeképp jött létre, a bejelentést követően pedig rögtön a megvalósítás fázisába lépett. A lendületes cselekvésre szükség is van, hiszen a dokumentum ambiciózus tervekre épül, amelyek keretében három kiemelt cél került középpontba: ezek szerint 2030-ig 1 millió ember helyezkedjen el nagyobb hozzáadott értékű munkakörben, a magyar kkv-szektor termelékenységét 26 százalékkal növeljük az MI segítségével, míg az MI-támogatott megoldások segítségével elért értéktöbblet 15%-ot képviseljen a 2030-as magyar GDP-adatban. Mindez azt feltételezi, hogy idehaza sikerül legalább egy globális átlagnak megfelelő mértékben bevezetni az MI-alapú technológiákat.

mi koalicio alapitotagok low

Az Magyarországi MI Koalíció 2018. október 9-én alakult meg 78 nemzetközi és hazai cég, illetve egyetemek, tudományos műhelyek, szakmai és közigazgatási szervezetek részvételével.
A Koalíciónak jelenleg 260 tagja van

A további megvalósítandó célkitűzések között szerepel, hogy Magyarország az autonóm járművek fejlesztésének és tesztelésének első számú központjává váljon, mintegy 2 millió állampolgár vegyen részt aktívan saját adatainak gondozásában adattárca segítségével, két és fél millióan részesüljenek MI-támogatott oktatásban, 3 millióan pedig az integrált digitális egészségügyi rendszer előnyeit élvezhessék. Szeretnénk elérni, hogy tíz év múlva az ügyintézés 60%-a elektronikusan, önkiszolgáló módon működjék, a mezőgazdaságban pedig az adatalapú rendszereknek köszönhetően harmadával csökkenjen az ammóniakibocsátás.

Dedikált intézményrendszerrel az MI Stratégia megvalósításáért

Az MI Koalíció mintegy szakembere munkacsoportok formájában megkezdte a Stratégia iparági projektekre bontását. A gyakorlati koncepciók kidolgozásával párhuzamosan új intézményrendszer jött létre a hazai MI-ökoszisztéma támogatására. A három pillérre épülő struktúra meghatározza az adatgazdálkodás kereteit, a piaci igények irányába tereli a kutatási kapacitásokat, valamint intézményesíti az MI-alkalmazások vállalati bevezetését.

Ezen erőfeszítés keretében először a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség állt fel, amely a nemzeti adatvagyon karbantartásért és fejlesztésért felelős, ösztönzi a másodlagos adathasználatot, illetve piacterek létrehozásával beindítja az adatgazdaságot.

A SZTAKI vezetésével elindult Nemzeti Laboratórium (MILAB) elsődleges feladata a mesterséges intelligencia területén a vonatkozó alapkutatások folytatása mellett az alkalmazott kutatások számának jelentős növelése lesz. A MILAB továbbá a magyar kutatási eredmények világszerte történő koordinált kommunikációjával hazánkat világosan pozicionálhatja a globális MI-térképen. Fókuszában (i) a gépi érzékelés, (ii) a gépi tanuláson alapuló intelligens gyártás, (iii) a nyelvtechnológia, valamint (iv) a megbízható MI és (v) az anonimizációs technológiák fejlesztése áll.

MI-iránytűt kapnak a hazai vállalatok

2021 áprilisában indul az MI Innovációs Központ, amelynek célja, hogy megismertesse a kkv-kat a különböző MI-alapú technológiákkal, illetve segítse a megfelelő beszállítók beazonosítását. Ennek érdekében az új intézmény konzultációs célból trénereket biztosít az érdeklődők számára az alkalmazások minél szélesebb körű bevezetésének elősegítéséhez, kész alkalmazáscsomagokat állít össze, valamint megteremti a kkv-knak az egymástól való tanulás lehetőségét.

A Központ felállítása egyben azt az üzenetet is közvetíti, hogy a mesterséges intelligenciaalapú megoldások nemcsak az óriásvállalatok privilégiumai, illetve már a legkisebb cégek számára is számtalan termelékenységnövelő MI-alkalmazás érhető el az ügyfélszolgálat-automatizációtól a készletezésig, a közösségi médiatartalom-elemzéstől az intelligens ajánlórendszerekig. Mindennek a tudatosítása a magyar vállalati szektorban kiemelt feladat.

Annak érdekében, hogy a kisebb magyar cégek minél bátrabban vágjanak bele az MI-fejlesztésekbe, kísérletezési támogatási alap létesül, amelynek köszönhetően a kkv-k kockázatmentesen tesztelhetik az új technológiákat. E kísérletező szervezeti kultúra ösztönzéséhez az MI Innovációs Központ markáns piaci és brókerfunkciója társul, amelynek értelmében piacterek jönnek létre az ökoszisztéma-szereplői gyors egymásra találásának biztosítására.

A tanácsadást, fejlesztőkapacitást és eszközparkot biztosító budapesti központ mellett az MI Innovációs Központ tevékenysége vidéki jelenléttel egészül ki. A zalaegerszegi ZalaZone MI Akcelerátorként a legmagasabb technológiai igényeket kielégítő tesztkörnyezetet kínál majd, míg Debrecenben – az ott telepítendő szuperszámítógép-infrastruktúra (HPC) számítási kapacitására építve – az adatfeldolgozásé lesz a főszerep.

Tömegek ismerkedhetnek meg a technológia előnyeivel

Az MI Stratégia kiemelten kezeli a társadalmi tudatosítás kérdését is. Ennek megfelelően 2020. december 1-jével elrajtolt az MI Kihívás, az ITM és az MI Koalíció közös országos tudatosítókampánya a mesterséges intelligenciáról. A kezdeményezés kettős céllal indult: egyrészt 2021 végéig 1 millió polgár figyelmét szeretnék felhívni az MI fontosságára, míg 100 ezer ember esetében egy ingyenes online alapozókurzus elvégzésén keresztül segítenék elő, hogy a polgárok és a cégek is tisztában legyenek azzal, hogyan segíti a technológia a mindennapokat és a vállalati hatékonyságot

Ez a bizonyos online kurzus, amely az ai-hungary.com oldalról érhető el, kivételes lehetőség a laikus érdeklődők és az üzleti szereplők számára egyaránt, hogy olyan átfogó ismeretekre tegyenek szert, amelyek segítségével meg tudják határozni a számukra nyitva álló lehetőségeket, illetve azonosítani tudják a technológiában rejlő veszélyeket.

Képletek helyett interaktív tartalmak várják a kihívást teljesítőket: videókkal, továbbkattintható cikkekkel lehet mélyebbre ásni egy remekül fogyasztható formátumban. Az alapfogalmak és az etikai vetületek mellett most a felhasználási esetek bemutatásán van a hangsúly, hogy tudatosuljon, mi mindenben könnyítheti meg életünket és üzleti folyamatainkat az MI. Mivel a program egy teljes tanulási utat kínál, az alapozóra épülő további, 2021 első felétől elérhető modulok közül mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. A személyre szabottság jegyében a saját érdeklődési szintünknek megfelelő úton haladhatunk tovább.

Ezek a későbbi tematikus részek rengeteg új, köztük hazai példát tartalmaznak majd. Kifejezetten a kkv-kra szabott tartalom is készül, és a kurzust összeállító ELTE Informatika Kar szakemberei a fejlesztőkről sem feledkeznek meg.

Év végéig dübörög az MI Kihívás

Az MI Kihívás elindítói inspirálni szeretnék az embereket, hogy merjenek előrelépni, kísérletezni, mert a tettrekészség már a közeljövőben gazdasági előnyt jelenthet. Így kerül előtérbe a tudatosság, hiszen elsősorban azok kezelik fenntartásokkal az MI-t, akik nincsenek teljesen tisztában a lehetőségeikkel.

mi kihivas

A külföldi népszerűsítés jegyében már most előkészületben van az angol, valamint a V4-nyelvek változatainak elkészítése. Az érdeklődés folyamatos fenntartása érdekében MI-nagyköveteket vonnak be, akik különböző nyilvános fórumokon és a közösségi médiában buzdítanak a teszt kitöltésére. A szervezők MI-kiállítással egybekötött mérföldkőeseményen értékelik majd a kampány első eredményeit.

A diákok közvetlen megszólítása különös figyelmet kap: számos csatornán keresztül érkezik hozzájuk információ a részvétel fontosságáról. Nem titkolt szándék ugyanis, hogy a fiatalok körében minél többen kapjanak kedvet az MI-vel kapcsolatos karrier építéséhez, amihez a kampány kiváló kedvcsinálóként szolgál.

Az MI Koalíció saját 309 fős tagságán belül külön kampány, az MI Kihívás Derbi keretében is mozgósít. A „háziversenyben” azt szeretnék elérni, hogy a tagok minél nagyobb arányban motiválják a szervezeteken belüli kollégákat a kurzus elvégzésére. Végül számos partnerség van kialakulóban különböző kamarákkal és ernyőszervezetekkel, amelyek mind érdekeltek abban, hogy saját hálózatukon belül népszerűsítsék a kihívást, és ezáltal tudatosítsák: a technológia előnyei kézzelfoghatóak, és a felhasználásáról szóló ismeretek elsajátítása valamennyiünk javára válik. Az MI Kihívás 2021 végéig tart, ám hatása messze túlmutat ezen a céldátumon, hiszen a tét a magyar gazdaság és társadalom fejlődése.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény