FőoldalÜzletÓriási támogatást adna Biden az amerikai chipgyártóknak
2021. március 03., szerda ::

Óriási támogatást adna Biden az amerikai chipgyártóknak

Vissza nem térítendő támogatások és adókedvezmények formájában 37 milliárd dollárt irányzott elő.

biden chip

Február első felében levéllel fordultak a megválasztott elnökhöz az amerikai csipgyártók. Egyebek között az Intel, a Qualcomm, a Micron és az AMD legfelsőbb vezetői a nyílt levélben úgy fogalmaztak, hogy a félvezetőgyártás ma már szinte teljes egészében Ázsiába helyeződött át, amit jól jelez, hogy míg 1990-ban a globális termelés 37%-a származott amerikai üzemekből, addig ez mára 12%-ra csökkent. Az aláírók szerint a pólusváltás elsődleges oka, hogy az ázsiai országok jelentős támogatást (elsősorban adókedvezményeket és más juttatásokat) biztosítanak a helyi szereplőknek, míg az Egyesült Államokban jelenleg nincs ilyen kezdeményezés érvényben. Az Amerikai Egyesült Államokban kiemelt prioritást kell élvezzen a helyi félvezetőipar újbóli felvirágoztatására, különben az ázsiai riválisok végképp maguk mögött hagyják az egykori félvezető-nagyhatalmat – hívták fel a januárban megválasztott új amerikai elnök, Joe Biden figyelmét.

A problémák oldása érdekében azt kérték Bidentől, hogy az új gazdaságélénkítő akciótervében jelentős támogatást nyújtson a félvezetőipari fejlesztések, így különösen a gyártás részére. Ezzel hosszú távon elkerülhetővé válhatnak, illetve minimalizálhatók a globális félvezetőipar mostanihoz hasonló ellátási nehézségei, melyek az autóipari szereplőket, illetve a PC- és konzolgyártókat egyaránt sújtják.

Tény, hogy a Kongresszus tavaly előirányzott már támogatást a félvezetőipar kutatás-fejlesztési és gyártótevékenységére, ám ennek összege és jellege egyelőre nem lett meghatározva. Az aláírók arra hívják fel az elnök figyelmét, hogy a jelenlegi helyzet csak határozott, jelentős lépésekkel oldható fel, ha pedig semmi sem változik, annak rendkívül súlyos következményei lehetnek.

A levél megírása eredményesnek látszik: Sajtóhírek szerint az új amerikai elnök különböző, jellemzően vissza nem térítendő támogatások és adókedvezmények formájában 37 milliárd dollárt irányzott elő egy javaslatában annak a kongresszusi intézkedéscsomagnak a részeként, melyet tavaly fogadott el az amerikai törvényhozás. A lépéssel a várakozások szerint elkerülhetővé válhat a jövőben egy a mostanihoz hasonló globális félvezetőhiány, de legalábbis tompulhatnak annak hatásai, illetve csökkenhet az Egyesült Államok kitettsége az ázsiai félvezetőgyártók felé – vélik szakértők.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény