FőoldalÜzletA világ legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítóge a Dell technológiájával
2020. április 15., szerda ::

A világ legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítóge a Dell technológiájával

A Dell Technologies adja a világ legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógépe, a HPC5 lelkét az Eni környezetbarát adatközpontjában. A 2. generációs Intel Xeon Scalable processzorokkal működő szuperszámítógépes infrastruktúra példátlan szintű növekedést eredményezhet az ipari szektorban, az olaj- és gáziparban, és 52 petaFLOPS-ra képes (lebegőpontos műveletek másodpercenként)

A HPC5 lehetővé teszi a termelés során előállított nagy mennyiségű adat hasznosítását, támogatja az olajmezők feltérképezését, fejlesztését és monitorozását, valamint a kutatási-fejlesztési programokat a nem fosszilis energiaforrásokra való átálláshoz.

A Dell Technologiest és az Enit az a törekvés hozta össze, hogy egy környezetbarát és fenntartható és ultramodern rendszert hozzanak létre. A fenntarthatóság a két vállalat úgy tervezte meg a HPC5-öt, hogy a lehető legnagyobb energiahatékonysággal működjön: a Green Data Centre-ben előállított napenergiát használja, így minimalizálja a károsanyag-kibocsátást.

A HPC5 rendszer egy fejlett párhuzamos architektúrát (advanced parallel architecture) használ, és támogatja a hibrid programozási modelleket, így lehetővé teszi az Eni számára, hogy gyorsabban dolgozza fel a szeizmikus képeket, és sokkal kifinomultabb algoritmusokat használjon. Az NVIDIA GPU számítási platformjának segítségével az Eni képes felgyorsítani a szeizmikus munkaterheléseket, valamint új MI-alapú megoldásokat kifejleszteni energiaforrások felfedezésére és feldolgozására. A rendszer fő komponensei 1820 darab Dell EMC PowerEdge C4140 szerver, melyek két-két 24 magos Intel Xeon Scalable Gold 6252 processzorral – és azokba épített MI-gyorsítással (AI Acceleration) – rendelkeznek, valamint négy-négy NVIDIA Tesla v100 GPU gyorsítót is tartalmaznak. A szervereket egy 200 Gibit/s sebességű Mellanox InfiniBand HDR hálózat kapcsolja össze, és teljes non-blocking topológiát használnak a leghatékonyabb szerver-adattároló kapcsolat biztosítása érdekében.

„Büszkék vagyunk arra, hogy több mint tíz éve partnerünk az Eni, egy olyan vállalat, amely stratégiájának kulcseleme az innováció és a fenntarthatóság. Az Eni fenntarthatóságot célzó küldetése remekül illeszkedik a Dell Technologies saját víziójához arról, hogyan fordítható a technológia a társadalom javára, és ez csak egy a számos ok közül, amiért megtiszteltetés részt venni az új HPC5 szuperszámítógép létrehozásában. A vállalatok közös munkája révén pedig egyre ambiciózusabb környezetvédelmi célokat érhetünk el” – mondta Adrian McDonald, a Dell Technologies EMEA régiós elnöke.

„Az Eni egy olyan szuperszámítógépes rendszert mutatott be, amelynek főbb jellemzői egyediek az ipar világában. A HPC5 képes még tovább finomítani azokat a rendkívül összetett folyamatokat, amelyek támogatják az Eni kollégáit a mindennapi feladataikban, így felgyorsítja a digitális átalakulást. Ez egy fontos időszak az energiaátállás felé vezető úton: egy újabb lépés a globális cél felé, hogy a holnap energiáját valósággá tegyük” – nyilatkozta Claudio Descalzi, az Eni elnök-vezérigazgatója.

A Dell Technologies honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény