FőoldalÜzletAz NI Hungary Kft. adománya készíti fel az Ipar 4.0-ra a Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszékét
2018. szeptember 21., péntek ::

Az NI Hungary Kft. adománya készíti fel az Ipar 4.0-ra a Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszékét

Az NI Hungary Kft. és a Debreceni Egyetem között példaértékű az együttműködés és több éve Debrecen városának fejlődését szolgálja - hangsúlyozta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere abból az alkalomból, hogy az amerikai cég újabb, jelentős értékű eszközadománnyal támogatja a korszerű villamosmérnöki képzést. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán megtartott sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az egyetem már az év végén benyújtja a villamosmérnöki mesterképzés akkreditációs kérelmét, és várhatóan 2020 februárjától az alapképzés mellett, emelt szinten is folyhat az oktatás. A célkitűzés megvalósulását nagy mértékben segíti a mostani 34 millió forintos NI-adomány is

Debrecenben az ipar, a gazdasági élet, az innováció ugrásszerű fejlődés előtt áll, a város jövője nagy mértékben függ az oktatástól - emelte ki Komolay Szabolcs. Debrecen alpolgármestere rámutatott, hogy a város növekedésének kulcsa a megfelelő színvonalú alap, közép és felsőoktatás és ennek kialakításában, megerősítésében stratégiai partnerként számíthatnak az NI Hungary Kft.-re, amely 2001-es letelepedése óta folyamatosan támogatja Debrecen innovációját. A város nevében köszönöm, hogy évről-évre jelentős eszközadománnyal segíti oktatási intézményeinket - tette hozzá az alpolgármester.

Dr. Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja elmondta, hogy a 34 millió forint értékű adomány jelentőségét tovább emeli, hogy a National Instruments munkatársai személyesen is bekapcsolódnak a Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszékének munkájába és az iparban használt lehető legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel támogatják a mérnökképzést. Ennek köszönhetően a diákok ipari alkalmazás szinten sajátíthatják el a méréstechnikát, a LabVIEW programozást, az elektronika és digitális technikát, valamint a mikrokontrollerek alkalmazástechnikáját. A villamosmérnöki képzésünk színvonala kiemelkedő, a hallgatói létszám folyamatosan emelkedik és a versenyképesség megőrzése érdekében a Debreceni Egyetem már harminc céggel alakított ki együttműködést. Ebben a klaszterben az NI az egyik legfontosabb partnere az egyetemnek, hangsúlyozta a dékán. Dr. Kun Ferenc bejelentette, hogy a természettudományi kar elkötelezett a minőségi mérnökoktatás mellett és rövidesen a kar laboratóriumait 75 millió forint értékben fejlesztik. A felsőoktatási rangsorban a minőségi mutatókat tekintve a debreceni villamosmérnöki alapképzés országosan a BME után, a második helyen áll, ez pedig komoly siker. Az eszközadomány révén megvalósuló laborfejlesztés hasznosulni fog a TTK akkreditáció előtt álló villamosmérnök mesterképzésében is, hangzott el a tájékoztatón.

Az NI Hungary Kft. Debrecenben az elsők között kapcsolódott be a Debreceni Egyetem mérnökképzésébe, hangsúlyozta Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője. A cég munkatársai több mint 10 éve oktatnak az egyetem műszaki és informatikai karain, illetve 2009-ben útjára indította NI Mentor programját, hogy minél több fiatal figyelmét hívja fel a mérnöki pálya szépségére. A munka gyümölcse beérni látszik és ma már egyre több olyan mentorált diák dolgozik az NI-nál, aki elvégezte a Debreceni Egyetem mérnökszakát és azóta munkájával a csapatunkat erősítimondta az ügyvezető. Azt is sikerült elérni, hogy a TTK villamosmérnök alapképzésében rendkívül népszerű vált az NI ipari alkalmazás laboroktatás. 2016-ban még csak kilenc, idén szeptemberben már 32 villamosmérnök és mérnökinformatikus hallgató élt ezzel a lehetőséggel. A komplett laboratóriumot magába VirtualBench-eknek, azaz integrált mérőeszközöknek köszönhetően már az Ipar 4.0 követelményeinek tudnak megfelelni a diákok - hívta fel a figyelem Dr. Ábrahám László.

Héjja Ferenc, az NI Hungary Kft. kutatás-fejlesztési szenior csoportvezetője a sajtótájékoztató végén bemutatta a VirtualBench-et, amely forradalmian praktikus megközelítés az asztali mérőműszerek terén: öt alapműszer, egyetlen eszköz és egy intuitív szoftveres kezelőfelület. Továbbá bejelentette, hogy a 14 hétből álló oktatási félév végén az NI Hungary Kft. a legtehetségesebb diákokat külön teszt- és mérőeszközökkel fogja megjutalmazni.

Az NI Hungary Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény