FőoldalÜzletÉlelmiszer-tartósítás és elektronika
2018. szeptember 06., csütörtök ::

Élelmiszer-tartósítás és elektronika

Az élelmiszerek eltarthatóságának egyik legnagyobb veszélyforrása a vírusok, baktériumok és gombák jelenléte. Ezen segít(het) egy svájci eljárás

A svájci Freiburg kantonban működő Ebeam Vállalat egy olyan – kis energiatartalmú elektronok alkalmazásán alapuló – élelmiszer-tartósítási módszert fejlesztett ki, melyet eddig csak tárgyak felületeinek és csomagolóanyagok fertőtlenítéséhez, higiéniai kezeléséhez alkalmaztak. Ez utóbbi eljárás tökéletesítésével az élelmiszerek felszíni kezelésére is bevetik az elektronokat. A kidolgozott módszert az Agroscope Kísérleti Állomáson tesztelték. A technológia a vetőmagvak kezelésében is sokat ígérőnek látszik.

A kis energiájú elektronok alkalmazásának az is nagy előnye, hogy azok a felszíni rétegben csak néhány mikrométer mélységben hatolnak be. Ennek köszönhetően a növényi és állati termékek kíméletes módon kezelhetők. Az így bejuttatott energia elegendő ahhoz, hogy a felszínen lévő mikroorganizmusokat sakkban lehessen tartani úgy, hogy közben az érzékeny belső szerkezetek vagy értékes tartalmi anyagok (összetevők) nem károsodnak.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény