FőoldalÜzletA jövő mérnökei versenyeztek az NI Hungary Kft-nél
2018. május 03., csütörtök ::

A jövő mérnökei versenyeztek az NI Hungary Kft-nél

A National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány és a Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziuma már hetedik alkalommal hirdette meg a VISUAL Thinking LabVIEW programozási verseny országos döntőjét Debrecenben. A megmérettetésbe két online fordulón keresztül összesen 111 csapat nevezett több, mint 300 diákkal. Ebből került ki a legjobb 14 csapat több mint 40 diákkal, akik már személyesen mérhették össze tudásukat. A döntőnek most először adott otthont az NI Hungary Kft. debreceni központja

A VISUAL Thinking LabVIEW programozási verseny jelentősége többek között abban rejlik – hangsúlyozta köszöntőjében Hüse Attiláné a Debreceni Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese – hogy valós kihívásoknak kell megfelelni, valós problémákat kell megoldaniuk programozással a diákoknak és a felkészítő tanároknak egyaránt. Az a műszaki környezet, amelyet a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítványa a verseny kezdete óta térítésmentesen nyújt az iskoláknak pedig nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalabb korosztályoknál is sikerrel felkeltsék az érdeklődést a mérnöki és természettudományok iránt. Hűse Attiláné hozzátette, hogy az elmúlt évek versenyei bebizonyították, hogy az itt megszerzett tudás nem vész el. Az ilyen megmérettetéseknek is köszönhető, hogy Debrecenben a 2018-as beiskolázás nagyon jól sikerült a műszaki szakterületen, és nincsenek üres helyek a DSZC szakképzőhelyein.

Vizi Tibor a Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziumának mestertanára elmondta, hogy ez az ipar-közeli verseny a diákok és tanárok számára egyaránt megteremti az élményalapú oktatást. Az a változás, amely az elmúlt két évtizedben bekövetkezett az elektronika terén ugyanis arra kötelezi a pedagógusokat, hogy folyamatosan fejlesszék magukat, naprakészek legyenek. Ennek megvalósításában – mutatott rá a mestertanár – mindig számíthattak az NI-ra. Így született a verseny ötlete is, és indult útjára ez az országos rendezvény, ahol a diákok a grafikus programozási ismereteiket egymással versenyezve bemutathatják.

Az a 14 csapat, akik az országos döntőbe bekerült, már nagyon sokat nyert – hangsúlyozta Héjja Ferenc, az NI Hungary Kft. kutatási-fejlesztési szenior csoportvezetője. A résztvevő diákok ugyanis olyan izgalmas és valós projektek megvalósításában és gyakorlati tapasztalatok megszerzésében vehetnek részt, amely meghatározó lehet a jövőjük szempontjából. Sokan ugyanis az itt szerzett ismereteknek köszönhetően folytatják majd tanulmányaikat a mérnöki területeken. Így nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy ez a verseny a jövő mérnökeiért is szól, hiszen a grafikus programozást forradalmasító LabVIEW szoftver használata, valamint az alapvető logikai és programozási ismeretek alkalmazása is ezt segíti, ezt támogatja. A szakember bejelentette, hogy a programozói tudás elmélyítése érdekében egy példatárat is szerkesztettek, LEGO® MINDSTORMS® EV3 ROBOTOK PROGRAMOZÁSA LABVIEW-BAN címmel. A hiánypótló szakmai kiadványhoz – elektronikus formában – minden érdeklődő tanár vagy diák hozzájuthat.

A könyv szerzője Pető Ferencz, az NI Hungary Kft. kalibrációs szoftvermérnöke volt, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a feladatgyűjtemény Kiss Róbert 2016-os „Robotika Feladatgyűjtemény – 111 feladat LEGO® MINDSTORMS® EV3 és NXT robotokhoz” kiadványára épül. Elmondta, hogy a könyv öt nehézségi szintű feladatainak megoldása során az érdeklődők olyan ismerethez juthatnak, amelyet az iparban már ténylegesen fel lehet használni, ez pedig egy mérnökképzés során óriási előnyt jelenthet számukra. A példatár szakmai lektorálásban Héjja Ferenc és a H-Didakt szakemberei is segítséget nyújtottak.

A VISUAL Thinking LabVIEW programozási verseny országos döntőjét végül a Komáromi Jókai Mór Gimnázium csapata nyerte meg Debrecenben. A győztesek az NI jóvoltából több mint 400 ezer forint értékben olyan eszközöket kaptak, amelyek a diákok tanulmányaihoz nyújtanak segítséget.

Az NI Hungary Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény