FőoldalÜzletÓriási ritkaföldfém lelőhelyet találtak a japánok
2018. április 20., péntek ::

Óriási ritkaföldfém lelőhelyet találtak a japánok

A high-tech ipar fellélegezhet, a kínaiak bosszankodhatnak

A CNBC közlése szerint japán kutatók több száz évre elegendő, kulcsfontosságú ritkaföldfém-készletre bukkantak az óceán alatt. A készlet közel nyolcszáz évre elláthatja a világot ezekkel az eddig csak nagyon szűkösen rendelkezésre álló fémfélékkel. A lelet egy körülbelül 965 négyzet mérföld területű csendes-óceáni tengerfenéken fekszik a Minamitorishima sziget közelében, amely Tokiótól 1,150 mérföldre délkeletre található.

Az említett tengerfenék több mint 16 millió tonna ritkaföldfém-oxidot tartalmaz, ami a világ 780 évre elegendő ittrium-szükségletével egyenértékű, de hasonlóan hosszú időre fedezi a globális high-tech ágazat europium, terbium és dysprosium iránti igényét is.

map 1

A ritkaföldfémek döntő jelentőséggel bírnak a high-tech termékek – például az elektromos járművek, a mobiltelefonok és az akkumulátorok – előállításában, ráadásul a világ korábban ismert szinte teljes ritkaföldfém-tartaléka Kínában található. A felfedezésnek geopolitikai jelentősége is van, hiszen Japán éppen azért kezdte el a kutatást, mert Kína 2010-ben a két ország között akkoriban kirobbant konfliktusra tekintettel visszatartotta a ritkaföldfém-szállítmányokat. A jelentős elektronikai iparral rendelkező Japán számára azonban elemi szükséglet a ritkaföldfémekhez való hozzájutás.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a kitermelés rendkívül drága lesz. Ahhoz is öt évre lesz szükség, hogy a japán kormány által támogatott szervezetek, cégek és kutatók konzorciuma letegye az asztalra a megvalósíthatósági tanulmányt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény