FőoldalÜzletA robotika alapjaiban változtatja meg az emberek életét
2018. április 05., csütörtök ::

A robotika alapjaiban változtatja meg az emberek életét

Az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusán külön részleget alakítottak ki az Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ (EKIK) egyes kutatóközpontjai számára. Korszerű, reprezentatív környezetbe került többek között a Magyarországon egyedül itt található da Vinci sebészeti robotrendszer, több humanoid robot, valamint korszerű együttműködő, kollaboratív robotok (kobotok). Az oktatói-kutatói munka mellett az EKIK évente többször megnyitja kapuit általános és középiskolás csoportok számára, hogy a diákok közvetlenül ismerkedhessenek meg a tudomány világával

A világszínvonalú, látványos és egyedülálló robotlaboratórium lehetővé teszi a hallgatók és oktatók számára, hogy a hazai és külföldi egyetemek elismert kutatóival, nemzetközi partnercégekkel közösen folytatott modern kutatásokba bekapcsolódjanak.

Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja fontos lépésnek tartja, hogy az Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ (EKIK) laboratóriumi háttérrel rendelkező kutatóközpontjai az egyetem központi épületében korszerű, tágas helyre költözhettek, így lehetővé vált az is, hogy az itt folyó kutatómunkát külső látogatók számára is bemutassák.

Prof. Dr. Réger Mihály rektor szerint a kutatóközpont az egyetem társadalmi felelősségvállalásában is kiemelt szerepet játszik. Fő tevékenységei – az oktatás és kutatás mellett – az ún. harmadik missziós tevékenységek. A szélesebb körű tudásmegosztást is szolgálja a gazdasági partnereket és a leendő hallgatókat is vonzó, modern nemzetközi kutatói bázis.

„Az Óbudai Egyetemen számos tudományos kutatóműhely működött egymástól elszigetelődve, amelyek összehangolása, egy szervezeti egységbe koncentrálása elősegítette a professzionális kutatómunka hatékonyságát” – idézte fel Prof. Dr. Rudas Imre, volt rektor, az EKIK alapítója, a szervezeti egység létrehozásának szükségességét.

Az elmúlt öt év alatt Kelet-Közép-Európában is elismert kutatóhellyé vált a nyolc központból álló, nemzetközi tanácsadó testülettel rendelkező EKIK. A nyolcból három laboratóriumi háttérrel rendelkező egységet Dr. Haidegger Tamás, az intézet igazgatója mutatta be. „A robotika a jövő. Ez az iparág úgy változtatja meg és forgatja fel a hétköznapi életet, mint korábban az internet elterjedése. Éppen ezért fontos, hogy az Óbudai Egyetemen a hétköznapi élet területein folytatnak alkalmazott kutatásokat, mint amilyen az ipari robotika, az orvosi robotika, betegellátás, népegészségügyi mutatók javításának elősegítése” – emelte ki Dr. Haidegger Tamás. A kutatásokban több tudományterület harmonikusan kiegészíti egymást, így orvosok, mérnökinformatikusok, biokémikusok, biostatisztikusok, közgazdászok, villamosmérnökök és programozók dolgoznak együtt, vesznek részt a legfejlettebb robottechnikai K+F+I tevékenységben. Az alkalmazott kutatások tapasztalatcseréit kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolathálózat segíti, köszönhetően annak, hogy az egység külföldi (pl.: osztrák, japán, kínai, ausztráliai, amerikai) egyetemekkel, nemzetközi partnercégekkel működik együtt.

Az Óbudai Egyetemen működik a világszínvonalú robotikai laboratórium, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK), amelyben a humanoid robotok és korszerű ipari együttműködő (kollaboratív) robotok (kobotok) mellett a Magyarországon egyedül itt található da Vinci sebészeti robotrendszer. Dr. Galambos Péter, a BARK igazgatója elmondta, hogy hazánkban kizárólag kutatási céllal alkalmazzák az egyébként távirányítással műteni képes sebészrobotot, így az Óbudai Egyetemre nemcsak kutatási, hanem gyakorlati tapasztalatszerzés miatt orvostanhallgatók is bejárnak. A kutatás fontos célja az is, hogy az ember és a robot hogyan tud biztonságosan és eredményesen együttműködni.

Egyedülálló az egyetemi kutató központban a FabLab változatos eszközparkja is, amely nyitott műhelyként áll a kreatív műszaki alkotók rendelkezésére, hogy a szükséges eszközeiket, elképzeléseiket megvalósíthassák teljes mérnöki támogatás mellett. Az innovációs műhelyben lehetőség van fém megmunkálására, 3D nyomtatásra, műanyag öntésre, vagy akár elektronikai fejlesztésekre is.

Az EKIK része a Bio-Tech Kutatóközpont (BTKK) is, amelynek vezetője, Dr. Kozlovszky Miklós részletezte a mikrobiológiai és optikai laborban zajló munkákat, ahol a rákkutatásokhoz orvosi mikroszkópiákkal nagyfelbontású képalkotói eljárások, szöveti elemzések, szív- és érrendszeri adatok elemzése lehetséges.

Az Élettani Szabályozások Kutatóközpont (PhysCon) szintén az orvosi mérnökinformatika területén működik Prof. Dr. Kovács Levente oktatási dékánhelyettes vezetésével. Itt folyik az európai szinten egyedülálló, ERC projektből európai uniós támogatással megvalósuló rákkutatás, a „Tamed Cancer” (Megszelídített tumor). „A ráktumorok mértének csökkentésére matematikailag garantálható optimalizált gyógyszeradagolás és kezelés kialakítása a cél” – foglalta össze Dr. Ferenci Tamás adjunktus, biostatisztikus. Az alkalmazott kutatási területük részét képezi a betegellátásban alkalmazható Big Data adatelemzés, valamint a népegészségügyi problémák számítógépes modellezésének gyakorlati hasznosítása, melyet a Semmelweis Egyetemmel közösen végeznek.

A magas színvonalú kutatómunka a világ minden tájáról vonz szakmai gyakorlatra hallgatókat és fiatal kutatókat, továbbá számos külföldi egyetemmel partnerkapcsolatot ápol az EKIK. Az oktatói-kutatói munka mellett az EKIK évente többször megnyitja kapuit általános és középiskolás csoportok számára, hogy a diákok közvetlenül ismerkedhessenek meg a tudomány világával.

Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ (EKIK): 2014. április 28-án, az Óbudai Egyetem Kiscelli utcai épületében nyílt meg az EKIK. A központ létrehozásának stratégiai célja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó PhD hallgatók és fiatal kutatók támogatása, az intelligens tanulási és kutatási feltételek megteremtése, illetve egy nemzetközi szinten is elismert Kutatóközpont kialakítása volt.

Az EKIK mára nyolc kutatóközpontból áll: Bejczy Antal iRobottechnikai Központ, Bio-Tech Kutatóközpont, Élettani Szabályozások Kutatóközpont, SmartLab Központ, Alternatív Energiaforrások Kutatóközpont, Biztonságtudományi Központ, Tudományszervezési Központ valamint Villamosenergia-átalakító Rendszerek Kutatóközpont.

2018 márciusától az EKIK magja az egyetem Bécsi úti központi épületében kapott korszerű, reprezentatív elhelyezést.

A központok sikerének kulcsa az a képesség, hogy összehozzák az elméleti kutatás-fejlesztést a gyakorlati alkalmazással. Az EKIK konkrét előnyöket kínál tagjai felé az integrált kutatási projekteken, csereprogramokon, közös publikációkon és EU pályázatokon keresztül. Megkönnyíti az ipari partnerek hozzáférését az új technológiákhoz, valamint új alkalmazásokat és szolgáltatásokat nyújt a nagyobb körű nyilvánosság részére.

Az Óbudai Egyetem kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény