FőoldalÜzletGiga akkumulátorgyár épülhet Európában
2018. február 21., szerda ::

Giga akkumulátorgyár épülhet Európában

Az Európai Beruházási Bank 52,5 millió euróval támogatja a legnagyobb európai akkumulátor-gyártó üzem megépítését. Ezáltal csökkenthez az európai autógyárak ázsiai beszállítóktól való függése

A svéd Northvolt Labs kísérleti, bemutató és kutató telepet épít Västerasban, lítiumion akkumulátorokat gyártó üzemet pedig Skellefteaban. A fejlesztést a svéd energia ügynökség is jelentős összeggel támogatja. A beruházás hozzájárulhat ahhoz, hogy az autóiparban használatos akkumulátorok gyártása kevésbé függjön a távol-keleti piacoktól.

Az elektromos autókhoz használt akkumulátorok terén jelenleg a japán Panasonic és NEC mellett a dél-koreai Samsung, a kínai BYD és CATL vállalatok, valamint a Tesla számít domináns szereplőnek.

degenhartEzen a téren egyébként mások is terveznek fejlesztéseket a kontinensen, tavaly év végén a Continental első embere beszélt az ezzel kapcsolatos terveikről. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító német Continental vezérigazgatója, Elmar Degenhart az egyik német autós szaklapnak elárulta, hogy a társaság egyik akkumulátorgyártó üzeme Európában épülhet fel, a magas villamos energia árak miatt azonban biztosan nem Németországban. Degenhart szerint három üzemet lenne célszerű felépíteni, egyet Európában, egyet Amerikában, egyet pedig Ázsiában. A három helyen megvalósuló fejlesztés értelme az lenne, hogy a gyártókapacitások minden régióban viszonylag közel legyenek a potenciális ügyfeleikhez.

Az akkumulátorok jelenleg az elektromos autók értékének mintegy 30-50 százalékát teszik ki, de gyártási költségük rohamosan csökken. Az autóipari akkumulátorok európai piaca 2025-re évi 200 gigawattóra teljesítményre emelkedik, ami évi 250 milliárd eurós piaci forgalmat jelent.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény