FőoldalÜzletÁprilisban az Ipar 4.0 a következő szintre lép
2018. február 21., szerda ::

Áprilisban az Ipar 4.0 a következő szintre lép

Az automatizálás és az energiatermelés, az intralogisztika, az informatikai platformok és a mesterséges intelligencia kölcsönhatása elősegíti az ipar digitális átalakítását. Vezető témáján keresztül – Integrált ipar – Csatlakozás és együttműködés" a HANNOVER MESSE 2018 az ebben a fejlesztésben rejlő potenciálokat mutatja be

Ember, gépek és informatika – a jövő gyárának sarokkövei – amennyiben hálózatba vannak építve. ”Az újfajta összekapcsoltság, tehát a hálózatba szervezés az Ipar 4.0-t a következő szintre emeli” – mondja Dr. Jochen Köckler, a Deutsche Messe AG igazgatóságának elnöke. "Az “Integrált ipar – Csatlakozás és együttműködés" vezető témán keresztül bemutatjuk, hogy az iparban a hálózatépítés teljesen új üzleti formákat, munkát és együttműködést teremt. Az eredmény: nagyobb versenyképesség, jobb munkahelyek és új üzleti modellek."

A gyár- és energiatechnológia egyre hatékonyabbá válik, az adatok kiértékelésének lehetőségei, az ipari informatikai platformok pedig sürgetik a piacot. Ehhez csatlakoznak még a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, amely képessé teszi a gépeket arra, hogy döntéseket hozzanak. A termelési láncok alkalmassá válnak a digitális szimulációra, a prediktív karbantartás válik az egységes, innovatív üzleti modellé, új szereplők jelennek meg a piacokon, és az ipar határai egyre inkább elhomályosulnak.

"A HANNOVER MESSE az a hely, ahol megtapasztalhatja az Ipar 4.0 gyors fejlődését és annak következményeit" – hangsúlyozza Köckler. "A világ minden tájáról érkező vállalatok robotokat, automatizálási technológiát, informatikai megoldásokat és szoftvereket, valamint hálózati platformokat mutatnak be. Hannover tehát az ipari 4.0 “pacemakere”. Az ipar digitális átalakulása, mint általános rendszer, csak itt, Hannoverben tapasztalható meg.”

Az "Integrált ipar – Csatlakozás és együttműködés" vezető téma minden iparág számára rendkívül fontos. Manapság például az ember-robot együttműködés gyakorlatilag bármilyen méretű vállalatnál könnyedén használható. Vagy vegyük például a digitális ikerséget: egy termék virtuális képe, valamint a gyártó és az ügyféladatok kombinációja lehetővé teszi az optimalizált gyártási folyamatokat.

Az energiaszektorban a digitalizálás és a hálózatépítés gyorsan fejlődik. A virtuális erőművek a különböző termelők energiáját a villamosenergia-hálózatba táplálják. Az energiaátmenet és az elektromobilitás tekintetében a hálózatépítés hatalmas előrelépést jelent. Az elektromos meghajtású járművek erőforrásként használhatók – villamos energiát szállítanak a fogyasztóknak a hálózati ingadozások stabilizálása érdekében.

Annak idején a digitalizálás új távlatokat nyitott meg az ellátási cégek előtt: ellátási lánc menedzsment, szimultán tervezés, optimalizált átfutási idők és a minimális hibaarány – mindez valósággá válik, ha a szállítók és a vevők egyenrangú fejlesztési partnereknek tekintik egymást.

Az új összekapcsoltság megváltoztatja a gyárban a munkavállaló szerepét is, aki ma már közvetlen hozzáférést kap az összes releváns gyártási és gépadathoz, és akit intelligens gépek segítenek a döntéshozatali folyamat során.

Kulcsfontosságú szerepet játszanak az ipari informatikai platformok. A különböző forrásokból származó nagy mennyiségű adatgyűjtés, elemzés és egyesítés a megfelelő ipari know-how-kal együtt lehetővé teszi az internetes szolgáltatások fejlesztését a klasszikus ipari határokon túl.

Az Ipar 4.0 keretein belül a termelési logisztika, és a logisztikai vállalatokra vonatkozó követelmények is megváltoznak. Az ügyfelek kívánságai egyre egyedibbé válnak, és megoldásokat sürgetnek – egyetlen forrásból. Ez a trend jellemzi az intralogisztikai vásárt, a CeMAT-ot. A CeMAT a HANNOVER MESSE-vel párhuzamosan zajlik majd, így az Ipar 4.0 és a Logisztika 4.0 kölcsönhatása átfogóan jelenik majd meg a Hannover Kiállítási Központban.

CeMAT 2018 – egyedülálló kiállítás, melynek témája a Logisztika 4.0 és az Ipar 4.0 közötti kölcsönhatás

Konkrét megoldások, a világ minden tájáról érkező látogatók és számtalan innováció

Az “összekapcsolt ellátási lánc megoldások” vezető témán keresztül a CeMAT globális lendületet ad az intralogisztikai iparágnak, az ellátási láncok digitális hálózatának előmozdítása érdekében. A BearingPoint tanácsadó cég szakértői felmérése szerint a németországi feldolgozóiparban tíz olyan vállalat közül nyolc, akik az ellátási láncban dolgoznak, már foglalkoznak a összekapcsolt ellátási lánc megoldások témakörével. "Ha a vállalatok versenyképesek akarnak maradni, akkor a saját határaikon túl kell hálózatba kapcsolniuk, és digitalizálniuk az ellátási láncukat. Számos vállalat szembesül a logisztikai 4.0-koncepció megvalósításának kérdésével. A CeMAT biztosítja a választ. A fő hangsúlyt az Ipar 4.0 és a Logisztika 4.0 közötti kölcsönhatás bemutatására helyezzük" – mondja Marc Siemering, a Deutsche Messe AG energia és logisztika üzletágának vezetője. "A HANNOVER MESSE-vel közösen létrehozunk egy egyedülálló platformot az ellátási lánc digitalizálására, annyi megoldáson és újításon keresztül, mint sehol máshol a világon."

2018. április 23-27. között a CeMAT és a HANNOVER MESSE foglalja majd el Hannover teljes kiállítási területét, és megmutatja, hogyan működik a jövő gyára, és milyen szerepet játszik benne az intralogisztika.

Hogy hogyan működik együtt a két kiállítás, azt a látogatók például a Logistics 4.0 Hub-on tapasztalhatják majd meg. A CeMAT és a HANNOVER MESSE több, mint 30 kiállítója az ellátási lánc különböző területeihez kapcsolódó aktuális technológiákat mutat majd be, és konkrét példákon keresztül ismertetik, hogy a Logisztika 4.0 koncepció hol van használatban.

Az SMI Kezelő rendszer például megmutatja, hogy a modern termékkezelés hogyan működik vákuumtechnológiával, a Copal bemutatja innovatív rakodási megoldásait, Pepperl + Fuchs az azonosítási megoldásokról tájékoztat, az Unimax szakértői pedig kiterjesztett reality megoldásokkal készülnek. A HARTING vállalat a saját ipar 4.0 megoldását, a MICA-t (Modular Industry Computing Architecture) mutatja be, és azt, hogy a digitalizálási projektek hogyan hatnak gyorsan és egyszerűen a gépekre és a berendezésekre. Siemering: "Az Ipar 4.0 és a Logisztika 4.0 megoldások ma már elérhetők és házon belül is megvalósíthatók. Az ipar és a kereskedelem látogatói áprilisban Hannoverben mindkét terület legjobb újításait ismerhetik meg, és meg is vásárolhatják ezeket az új technológiákat és integrált megoldásokat."

Kiemelt kísérő programok

A partneregyesületekkel és intézményekkel közösen a Deutsche Messe két kísérő fórumot szervez a CeMAT-ra. A 19. csarnok Logisztikai 4.0 fóruma olyan jövőorientált témákról szól, mint az informatikai biztonság, az ember-robot kommunikáció, a digitális árnyék, a mesterséges intelligencia, a 3D-s nyomtatás, a kiterjesztett valóság, a drónok az intralogisztikában, a platformok vagy az agilis projektmenedzsment.

A 21-es csarnokban, a Logisztikai Megoldások Fóruma a különböző iparágak legjobb gyakorlati példáiról szól. A termelés mellett a kiskereskedők és az élelmiszeripar logisztikai megoldásaira összpontosítanak. Ez magában foglalja mind a visszárukezelés, mind pedig a raktárlogisztika digitalizálásával kapcsolatos kérdéseket, illetve azokat a feladatokat, amelyeket az autonóm járművek és a mobil robotok a jövőben a raktárban vállalhatnaka CeMAT iparági szakértői ezeket a témákat vitatják majd meg.

A CeMAT új témája a Városi Logisztika. A gyorsan növekvő nagyvárosok ugyanis folyamatosan új kihívások elé állítják mind a belső, mind a külső logisztikát. A Bundesvereinigung Logistik (BVL) ebben a témában egy teljes előadássorozatot kínál a CeMAT-on. "A logisztika 4.0 korában, amikor az online értékesítés folyamatosan növekszik, az ellátási láncot újra kell gondolni. Milyen hozzájárulást nyújthat az intralogisztika a növekvő metropoliszok zökkenőmentes szállításának biztosításához, és milyen technológiai lehetőségek léteznek már, fellelhetőek-e nemzetközi tapasztalatok, melyeket Európa vagy Németország hasznosítani tud?" – teszi fel a kérdést Siemering.

Start up-ok a CeMAT-on

Amikor az innovációról és az új üzleti modellekről van szó, a szó gyorsan a start up-okra terelődik. A CeMAT-on saját platformot is fenntartanak nekik – ez a Young Tech Enterprises kiállítási terület. A Young Tech Enterprises fő állomása, és egyben a HANNOVER MESSE kiállításhoz kapcsolódó start up-ok csomópontja 2018-ban a 17-es csarnokban lesz. A kiállításokat fórumok, találkozók és workshopok színesítik majd.

A Young Tech Enterprises fórumon a start up-ok tarthatnak előadásokat, a "Startup Pitches @ Young Tech Enterprises" verseny pedig felhívja a fiatal vállalatokat, hogy röviden bemutassák termékeiket és fejlesztéseiket. Az alapítók pénzért és a díjakért, de éppúgy a média és a befektetők figyelméért is versenyeznek.

Startup-oknak szóló ajánlataink a fiatal vállalkozásokra irányulnak – magyarázza Siemering. A CeMAT-on minden start up részt vehet a 17-es csarnokban zajló élő eseményeken, de a fő cél az, hogy a start up-ok és a befektetők találkozzanak egymással. A tavalyi HANNOVER MESSE-n mintegy 100 start up vett részt a Young Tech Enterprises szegmensben – 50-en az országok vagy más szervezetek közös pavilonjában jelentek meg, 50-en pedig egyéni kiállítóként.

A felsoroltak mind jó példák az összekapcsoltságra és együttműködésre, amely a HANNOVER MESSE ideje alatt a világ minden tájáról érkező cégek standján tapasztalható lesz. Emellett több mint 80 kísérő fórum és kongresszus egészíti ki a vezető témát, és támogatja a HANNOVER MESSE-t mint innovációs platformot és a trendek úttörőjét.

HANNOVER MESSE – Ismerje meg az új technológiákat az elsők között!

A HANNOVER MESSE a világ vezető ipari kiállítása és vására. Az "Integrált ipar" és az "Integrált energia" irányadó témákkal pedig az Ipar 4.0 globális platformja.

Az öt vezető szakkiállítás – az IAMD: Integrált Automatizálás, Mozgás és Meghajtás, Digitális Gyár, Energia, Ipari Szállítás, Kutatás és Technológia – részletesen bemutatja a termelés és az energiarendszerek digitalizálását. Ráadásul a CeMAT-ot, a világ vezető intralogisztikai és ellátási lánc menedzsment szakkiállítását is a hannoveri vásárközpontban rendezik meg, egy időben, párhuzamosan a HANNOVER MESSE-vel. A HANNOVER MESSE 2018 partnerországa Mexikó lesz.

„Mi, a Deutsche Messe AG hivatalos magyarországi képviselete, a magyar cégeknek segítünk abban, hogy németországi és nemzetközi b2b kiállításokon is megmutathassák magukat. Fontos kiemelni, hogy ezek a kiállítások nem csak nagyvállalatoknak szólnak, az elmúlt évek során számos kis- és középvállalkozás profitált már abból, hogy több százezres látogatottságú kiállítás résztvevője volt.

A Deutsche Messe AG évente 130 különböző kiállítást szervez, ezek közül a legjelentősebb a világ első számú ipari kiállítása, a Hannover Messe, ami a magyar vállalatok körében is népszerű.

Azt látjuk, hogy a magyar cégek bátortalanabbak, mint a külföldi társaik, és hosszasan mérlegelnek, mielőtt elkötelezik magukat amellett, hogy nemzetközi kiállításokon is bemutatkozzanak. Annak ellenére, hogy a legtöbb cég szívesen nyitna a külföldi piacok felé, és szüksége lenne új, nemzetközi ügyfelekre is. Ennek okát abban látjuk, hogy a vállalatok bizonytalanok az eredményt illetően. Egy ügyfelünk ezt úgy fogalmazta meg, hogy számított arra, hogy mit fog tapasztalni kiállítóként, de csak a helyszínen szembesült azzal, milyen, addig felfoghatatlan üzleti potenciál rejtőzik abban, hogy egy vállalat egy ilyen hatalmas kiállítás egyik alkotóeleme, láncszeme lehet.

Ha a Hannover Messe-t vesszük alapul, elmondható, hogy egy kiállító cég – méretétől függetlenül – 5000 másik céggel, és 200.000, többségében döntéshozó látogatóval kerülhet kapcsolatba. Nagyon rövid idő alatt tehát rengeteg üzleti kapcsolatra tehet szert az a cég, amelyik felkészülten érkezik, és tudja, mit szeretne a kiállítással elérni. Hazai szemmel felfoghatatlan mértékű üzleti potenciált nyújt egy ilyen kiállítás.

A magyar cégek rengeteg szállal kapcsolódnak az Európai Unióhoz, különösen Németországhoz. Az elmúlt évek során sokan közülük felismerték, hogy a külföldi kapcsolatok hozhatnak újabb sikereket. Magyarországi képviseletként az a célunk, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyeknek komoly az érdeklődésük, mindenben segítsünk, hogy elégedett, és visszatérő kiállítók legyenek.

A tavalyi Hannover Messe-n 18 magyar vállalat vett részt kiállítóként, többségük a magyarországi közös pavilon résztvevője volt. Ezt nagyon jó megoldásnak tartjuk, hiszen a cégek ilyenkor egymást erősítik, és az összefogásuk eredményeként még több potenciális üzleti partnerrel ismerkedhetnek meg.

Azt gondoljuk, hogy a mai gazdasági helyzetben csak azok a vállalatok maradnak életben, amelyek előre gondolkodnak, és mernek új lehetőségeket kipróbálni. Meggyőződésünk, hogy egy nemzetközi kiállításon való részvétel egy ilyen lehetőség.” – Wolf Erik, a Deutsche Messe AG hivatalos magyarországi képviselője

A HANNOVER MESSE honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény