FőoldalÜzletHatvan után Miskolcon is sztrájkolnának a Bosch dolgozói
2018. február 09., péntek ::

Hatvan után Miskolcon is sztrájkolnának a Bosch dolgozói

A szakszervezet a bértárgyalások megrekedése miatt döntött az általános sztrájk kihirdetése mellett

Sajtó híradások szerint az „Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete” (ÉTMOSz) február 8-án sztrájkbizottság felállítása mellett döntött, miután megrekedtek a bértárgyalások a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-vel. Az érdekvédők elkötelezettek a békés megoldás mellett, de a munkáltató a szakszervezet által kezdeményezett kollektív munkaügyi vitától elzárkózik, így nem maradt más választása a munkavállalóknak, mint a munkabeszüntetés nyomásgyakorló eszközéhez nyúlni - írja közleményében az ÉTMOSz.

A sztrájkbizottság értékelte a kialakult helyzetet, majd az előzetesen felmért sztrájkhajlandóság okán február 12-ére 2 órás általános sztrájkot hirdetett.

A szakszervezet bérkövetelése a következő:
• 19 százalékos béremelés,
• lojalitási bónusz a munkaviszonyban eltöltött évek után,
• Cafeteria keretösszeg növelése 60 000 forinttal 360 000 forint összegre.

A Bosch ajánlatát nem hozták nyilvánosságra. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. vezetése a kétórás figyelmeztető sztrájk bejelentését tudomásul vette és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el.

A Bosch állásfoglalása szerint a vállalat a 2017. december 21-én lezárt konzultáción bemutatott tervezet alapján a béremelés adminisztrációját megkezdte annak érdekében, hogy a munkavállalók a következő bérkifizetés során már a magasabb munkabéreket kapják meg. Ennek ellenére a fenti szakszervezet 2018. január 25-én a témában újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni az egyik miskolci gyár, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. vezetőségével.

Korábban Hatvanban a HADFSz (Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete) figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Robert Bosch Elektronika Kft. telephelyén, mely végül a hatvani gyárra vonatkozó konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott megállapodással zárult. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a dolgozók 99 százaléka a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta és az emelt bérek kifizetése ez alapján történik a szokott időben. A gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül a hűségbónusz is bevezetésre került.

Korábban

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény