FőoldalÜzletBefejeződött a sztrájk a hatvani Bosch-gyárban
2018. január 25., csütörtök ::

Befejeződött a sztrájk a hatvani Bosch-gyárban

A szakszervezet becslése szerint a műszakban részt vevő fizikai dolgozók közel 80 százaléka vett részt a szakszervezetek által szervezett sztrájkban a hatvani Bosch gyárban

Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke a G7-nek elmondta: szerda reggel mintegy 1500 fizikai dolgozó volt műszakban, és ezer fő felett lehetett a reggel 9 és 11 között sztrájkolók száma. (A Robert Bosch Elektronika Kft.-t, közlése szerint körülbelül nyolcszázan csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.) Véleménye szerint ezalatt a gyár működése 95 százalékban „bénult meg”. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy a szellemi munkavállalók eközben nem támogatták a munkabeszüntetést. – Inzultus nem volt, a munkatársak fegyelmezetten viselkedtek, az étkezőkben kellett gyülekezniük, ahol a szakszervezetek ismertették a tárgyalások állását – mondta Kozma Zsolt. Az érdekvédelmi szervezetek sikeresnek tartották a munkabeszüntetést.

A cég közlése szerint a fizetéseket minden esetben úgy kell meghatározniuk, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak és emellett az éles piaci versenyben a vállalkozás versenyképessége megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe. 2017 decemberben kezdődtek a bértárgyalások, a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók bére a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedik idén. Ezt azonban kevesellte a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete és a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete. Sajtóhírek szerint a dolgozók 15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését – háromhavonta fejenként mintegy 100 ezer forintot – és, miután idén ünnepli húszéves fennállását az elektronikai gyár, jubileumi prémium kifizetését kérték a cégvezetéstől. Hiába adott tavaly kimagaslóan magas, átlagosan 18 százalékos fizetésemelést a vállalat, így is csak 989 forintra rúg az operátorok kezdő órabére, ami a térségben egyáltalán nem számít soknak.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény