FőoldalÜzletMinden Intel processzor hibás!
2018. január 04., csütörtök ::

Minden Intel processzor hibás!

Óriási hibát találtak az Intel csipjeiben, világszerte lelassulhatnak a számítógépek

A Register 2017. jan. 2-i cikke szerint gyakorlatilag minden, az elmúlt évtizedben gyártott Intel-processzor hibás. A súlyos biztonsági hiba a csipek architektúrájában rejlik, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy teljesen ártalmatlan felhasználói programok korlátozás nélkül felülírhassák a számítógép kernelét. Röviden: rosszindulatú programok szabadon hozzáférhetnek az Intel csipjeit használó rendszerek információihoz.

A problémát tetőzendő a hibát javítani csak az operációs rendszerek átírásával lehet, és csak pótmegoldások léteznek a kezelésére. Vagyis egyrészt hosszadalmas lesz a hibajavító patch megírása, másrészt az is csak áthidaló megoldást jelent. Ez a megoldás pedig jelentősen lassíthatja a munkafolyamatokat, mert a felhasználói programok ezentúl csak kerülőutakon érhetik el a kernelt. Az iparági becslések szerint ez akár 5-30 százalékkal is lassíthatja majd az Intel csipjeit használó rendszereket.

Hogy egy-egy adott esetben pontosan milyen lassulás várható, az majd csak a javítócsomagok közzététele után derül ki. Ideális esetben az átlagos felhasználók nem fogják érzékelni a lassulást. De a nagyipari felhasználók, például a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtók biztosan tapasztalnak majd lassulást, ez pedig mindannyiunkra kihat majd, hiszen gyakorlatilag (tudtunkon kívül is) mindnyájan használunk felhőalapú szolgáltatásokat.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény