FőoldalÜzletBerlin után Budapesten is: 5G hálózatot mutatott be a Telekom
2017. október 24., kedd ::

Berlin után Budapesten is: 5G hálózatot mutatott be a Telekom

A németországinál kétszer nagyobb, 22 Gibit/sec sebességet is demonstrált az 5G-s mintahálózat

A Magyar Telekom a berlini bemutatót követően Budapesten is demonstrálta, mire képes a 2020-ban érkező 5G-s hálózat. A bemutatót az Ericsson innovációs központjában tartották meg, a Telekom a svéd vállalattal is együttműködik az új technológiák kifejlesztésében (Berlinben a Huawei jelent meg hardveres partnerként).

22 gigabites másodpercenkénti átvitelt tudott teljesíteni a szobában felállított kis cella. Mindezt a 15 GHz-es frekvenciasávban, 800 MHz-es spektrumon. A Telekom szerint az 5G-hez kifejezetten a magas frekvenciákat fogják használni, 3500 MHz-től kezdve.

Ez felvet egy problémát is: a magas frekvenciasávú hálózat egyik hátránya, hogy még a korábbiaknál is nehezebben hatol át dolgokon, például az épületek falain, így jogosan aggódhat az, akinek a lakásában vagy munkahelyén már most is nehezen fogható a 4G. Ez azonban a Telekom szerint nem jelent majd nagy gondot, mégpedig két okból. Az egyik, hogy az 5G-nél eleve nagyon magas adatátviteli sebességről indulunk, úgyhogy mire a jel áthalad az akadályokon, valószínűleg még mindig marad belőle annyi, hogy az bőven kielégítse a felhasználói igényeket.

A másik (és erről a berlini bemutatón nem beszéltek), hogy az 5G-s antennák képesek a nyalábolásra, vagyis a lefedettséget oda tudják fókuszálni, ahol arra tényleg szükség van, és eleve jóval több, fókuszáltabb nyalábot használnak majd. Ezt élőben is bemutatták: a szobában az egyik egységet tologatva a képernyőn nyomon lehetett követni, hogy az antenna által kibocsátott nyaláb megpróbálja követni, hogy mindig a lehető legjobb adatátvitelt biztosítsa.

Az 5G-hez kapcsolódó szabványokat folyamatosan véglegesítik a résztvevők, azonban pontos dátumot nem tudtak mondani a szakemberek azzal kapcsolatban, hogy az egész végére mikor kerül pont. Lesznek olyan részei a szabványnak, melyeket már jövőre lefektetnek, míg másokat csak 2019-ben. Ugyanakkor az 5G bizonyos specifikus helyeken már most is teljesít szolgálatot. Tallin városának kikötőjében például már kiépült egy helyi 5G-s infrastruktúra, ami a beérkező hajóknak szolgáltatja a hálózatot, így a kikötőbe érkező, adott esetben több száz vagy ezer ember gond nélkül tud internetezni. A következő két évben várható, hogy bizonyos ipari felhasználási területeken telepítenek majd helyi 5G-s hálózatot olyan partnereknek, akik ezt kifejezetten igénylik.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény