FőoldalÜzletA Foxconn ráunt az iPhone-rabszolgaságra
2017. augusztus 01., kedd ::

A Foxconn ráunt az iPhone-rabszolgaságra

A világ egyik legnagyobb EMS cége kitörne a bérgyártói státuszból

Az olcsó bérgyártás fölött lassan eljár az idő, még Kelet-Ázsiában is. A bérek már Kínában is kezdenek erősen növekedni, a verseny pedig olyan erős, hogy még rabszolgatartással is nehéz nagyobb profitot hozni. Ezt jelzi, hogy a Foxconnak korábban egymillió dolgozója is volt; mára azonban inkább robotokra cserélik a hús-vér munkaerőt. A Foxconn szerint a kiút az előre menekülés. Tavaly megvették a japán Sharpot, amely az iPhone és iPad kijelzőit is szállítja, és ezen kívül elsősorban a TV-gyártásban érdekelt. A Sharp problémáit egy év alatt sikerült látványosan rendezniük, a cég részvényárfolyama megnégyszereződött az átvétel óta. Most pedig egy másik japán exóriás, az atomipari érdekeltségének becsődölése miatt megrogyott Toshiba memóriacsip-üzletágát akarják felvásárolni. Az ok egyszerű: az okostelefon két legdrágább alkatrésze a kijelző és a processzor, amit nem sokkal lemaradva követ a memóriacsip.

Bár a processzorgyártás tőke- és tudásigényes dolog, azonban ha sikerül a Toshiba felvásárlása, akkor az okostelefon-gyártás három legfontosabb eleméből kettőben nagyon erős pozíciókat szerezne a Foxconn. Miközben ugyebár ők a világ legnagyobb összeszerelői is. Külön előny, hogy maga a Toshiba csiprészleg minden probléma nélkül működik.

Egy másik hír szerint a Foxconn és a Fehér Ház július 26-án jelentette be, hogy a tajvani cég Wisconsin állam délkeleti részén tízmilliárd dolláros befektetéssel lapos kijelzők gyártására szakosodott üzemet épít. A befektetés 13 000 új munkahelyet teremt, a munkavállalók átlagosan évi 53 000 dolláros fizetést kapnak majd. Trump elnök kijelentette, hogy a szerződés hatalmas győzelem az amerikai munkások számára és mindenki másnak, aki hisz a made in USA címkében.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény