FőoldalÜzletAz Ipar 4.0 a HR feladatokban is új kihívást jelent
2017. április 20., csütörtök ::

Az Ipar 4.0 a HR feladatokban is új kihívást jelent

A Deloitte felmérése szerint az Ipar 4.0 a vállalkozások humán erőforrás (HR) menedzsmentjét új feladatokkal szembesíti

A Deloitte „Humán erőforrás trendek” című legfrissebb felméréshez 140 ország több mint 10 ezer HR és üzleti vezetőjét kérdezték meg. Ebből összegezve olyan kép alakul ki, mely szerint napjainkban zajló digitális forradalom, továbbá a demográfiai, társadalmi és gazdasági átalakulások jelentős kihívások elé állítják a HR területét is, a vállalatoknak át kell gondolniuk szervezeti felépítésüket, utánpótlás és HR-stratégiáikat, ha lépést akarnak tartani a piacot átformáló trendekkel.

A kutatásban résztvevők szerint a legfontosabb feladat a jövő vállalati működési modelljének a kialakítása, amely gyors, rugalmas, és munkavállaló-centrikus vállalati kultúrára épül, egyben megfelel az automatizálás és a digitális átalakulás által támasztott kihívásoknak.

A felmérés arra is rámutat, hogy bár sok munkafolyamatot automatizálnak a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, ugyanakkor egyre fontosabb a munka emberi oldala, az empátia, a kommunikáció és a problémamegoldási képesség. Átalakulnak a munkavállalók igényei is, felértékelődnek a jövőbe mutató, sokszínű karrierlehetőségek és a folyamatos továbbképzési lehetőségek biztosítása.

A cégeknek a teljes gondolkodásukat át kell formálniuk, ha megtartani, vezetni, irányítani és motiválni akarják a 21. századi munkaerőt, máskülönben fennáll a kockázata, hogy elvesztik a legtehetségesebb munkatársakat, és emiatt lemaradnak a piaci versenyben. A jövő vállalatának felépítése elsősorban csapat-központú és tehetségalapú megközelítést kíván, a vállalatok egyre inkább elmozdulnak a hagyományos hierarchikus felépítéstől, és helyette munkacsoportok hálózatában gondolkoznak.

A Deloitte felmérése az alábbi, legfontosabb jövőbeni irányzatokat nevezi meg, amik a legnagyobb hatással lehetnek a HR világára (zárójelben: a megkérdezettek hány százaléka tartja fontosnak/nagyon fontosnak az adott problémát):

  1. A jövő vállalatának kialakítása (88%) – A legfontosabb feladat a cég- és a HR-vezetők számára a jövő vállalati működési modelljének a kialakítása, mely gyors, rugalmas, és munkavállaló-centrikus vállalati kultúrára épül, egyben megfelel az automatizálás és a digitális átalakulás által támasztott kihívásoknak.
  2. Karrier és továbbképzés biztosítása (83%) – A hagyományos karriermodelleknek leáldozott. Miközben egyre több munkavállalónak fontos a sokszínű karrier és a folyamatos tanulás, a cégek többsége nem áll készen arra, hogy ezeket biztosítsa is számukra.
  3. A tehetséges munkaerő megszerzése (81%) – A tehetség felkutatása, a jelöltek tömeges, de pontos előszűrése olyan fokozódó kihívásokat jelentenek, melyek során egyre több, új informatikai megoldás áll rendelkezésre. Azonban a fokozódó automatizálás nem feltétlenül van pozitív hatással a vezetők és a jelöltek élményeire és tapasztalataira, ami szükségessé teszi a toborzási folyamatok mélyebb átgondolását.
  4. A munkavállalói élmény megteremtése (79%) – Korábban a vállalatok és HR szervezetek egyoldalúan a folyamatok hatékonyságának javítására helyezték a hangsúlyt, ez vezérelte az informatikai fejlesztéseket is. A tehetségekért folytatott versenyben azonban a munkavállalói „élmény” megteremtésének egyre nagyobb jelentősége van, ami új szempontot hoz be a HR folyamatok újratervezésébe.
  5. A HR adatelemzés új szintre emelése (79%) – Az informatikai megoldásoknak köszönhetően az eddigieknél lényegesen több adat áll a HR szervezetek rendelkezésére, melyek célirányos felhasználásával növelni lehet a produktivitást és javítani a munkavállalók elkötelezettségét.
  6. A teljesítmény-menedzsment újraértelmezése (78%) – Majdnem minden, a felmérésben szereplő vállalat átalakította teljesítmény-menedzsment módszerét az elmúlt évben. A digitális átalakulás közepette a HR szervezetek lemaradni látszanak, és nem használják ki eléggé a teljesítményfokozására és a folyamatos visszajelzésre alkalmas eszközöket.
  7. Vezetés-fejlesztés (78%) – Fennmaradni látszik az alapvető kiegyenlítetlenség, miszerint, míg tovább fokozódnak a vezetőkkel szembeni kihívások, a cégek csaknem 60%-a nem hajlandó vezetői továbbképzésre fordítani. Meg kell találni azokat a nagyon gyakorlatias, új vezetésfejlesztési megoldásokat, amik biztosítani tudják a képzési befektetések megtérülését.
  8. A digitális HR feltételeinek kialakítása (73%) – A hagyományos HR IT-technológiáit felváltják az egyszerűen kezelhető applikációk és más digitális megoldások (pl. közösségi fórumok), és ezek egyre nagyobb teret nyernek a vállalati működésben a HR programok támogatására.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény