FőoldalÜzletAz Óbudai Egyetem a zöldebb és tisztább jövőért
2017. március 31., péntek ::

Az Óbudai Egyetem a zöldebb és tisztább jövőért

Az Óbudai Egyetem az első magyarországi felsőoktatási intézmény, amely állami támogatással vásárolt elektromos autót. A környezettudatos szemlélet elterjesztését az egyetemkiemelt feladatának tartja, hallgatói is számos innovatív környezetbarát műszaki megoldást fejlesztettek, fejlesztenek ki. A nemzetgazdasági miniszter által átadott elektromos autót a közlekedésen kívül oktatási célokra is használja az egyetem, a villamosmérnök hallgatók számára valós mérések végzését teszi lehetővé. Az eseményen több olyan környezettudatos hallgatói innovációt is bemutattak, amelyek szakmai versenyeken, pályázatokon elismerésben részesültek

Az Óbudai Egyetem programjában kiemelt helyet foglal el a környezet- és egészségtudatos társadalomszemlélet kialakítása és formálása, az oktatók, a dolgozók és a hallgatók figyelmének felhívása az ökotudatos életmódra, az egészséges környezet kialakításának és fenntartásának fontosságára. Az intézmény célja, hogy a jövőben is a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, az ökotudatos életmód ügye mellett elkötelezetten tevékenykedjen.

Ezzel a szemlélettel csatlakozott az egyetem a Kormány elektromos autó vásárlási pályázatához, amelyből a hazai felsőoktatási intézmények között elsőként szerzett be állami támogatással elektromos autót. A Nissan Leaf személygépkocsi megvásárlásához az állam másfél millió forinttal járult hozzá az ország elektromobilitásának javítása érdekében.

Az elektromos autók beszerzését támogató minisztériumi pályázatáról tájékoztatva Varga Mihály elmondta: a kormány 2016-ban 2 milliárd, 2017-ben pedig 3 milliárd forintot biztosít erre a célra. Öt hónappal a pályázatok beadásának megkezdése után már látszik, hogy nagy az érdeklődés, kétszáz felett van a benyújtott pályázatok száma, és további több mint 300 pályázatot tartunk nyilván – ismertette az adatokat a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi kiírás alapján a pályázatok benyújtására 2017. május 1-jéig van lehetőség. A tárcavezető hozzátette: fontos cél az is, hogy elektromos járművekkel az ország teljesen átjárható legyen, tervek szerint hamarosan 80 kilométerenként lesznek elektromos töltőállomások.

Réger Mihály rektor számos példával támasztotta alá, hogy az Óbudai Egyetem elkötelezett a környezetvédelem mellett, a környezetbarát technológiák oktatásában és kutatásában, valamint az új, innovatív műszaki megoldások kidolgozásában és elterjesztésében. Az elmúlt években több olyan fejlesztést is végrehajtottak az intézményben, amelyek ezen célok megvalósítását szolgálták.

Az épületenergetikai fejlesztésekkel, az óbudai campus Bécsi és Doberdó úti létesítmények hőszigetelésével és nyílászárócseréjével jelentős energia megtakarítást értek el, s évi 25-30 millió forint kiadáscsökkenést is eredményezett.

Az óbudai campus három épületén 494 napelemmel fotovoltaikus rendszert építettek ki, amellyel csökkent az üvegházhatású gázkibocsátás és növekedett az energia megtakarítás. Kialakítottak kilenc új laboratóriumot is, amelyekben a megújuló erőforrásokkal és a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatást és kutatást teszik lehetővé. Ezek a Kültéri napelem és napkollektor laboratórium, a Környezeti hatások kutató és oktató laboratórium, az Ózonállóság vizsgáló laboratórium, a Spektrális sugárzások laboratórium, a Napelemek alkalmazását kutató és oktató laboratórium, a Szélerőmű vizsgálati laboratórium, a Biogáz laboratórium, és az Infokommunikációs laboratórium.

A józsefvárosi campuson a KEFOP pályázatból további energiaracionalizálási fejlesztések kezdődtek meg a közelmúltban.

Az egyetemen a most átadott Nissan Leaf elektromos autót a mindennapi használat mellett oktatási és kutatási célokra is hasznosítják, a hallgatók és az oktatók számára mérések és elemzések elvégzésére nyílik lehetőség.

Gablini Gábor mint a Nissan elektromos autót elsőként forgalmazó partnere elmondta, minden tapasztalat, az autóipar jelenlegi fejlesztései, valamint a piaci trendek is azt mutatják, hogy az elektromos autók használata csak a kezdete egy olyan paradigmaváltásnak, ami a következő évtizedben a közlekedést alapvetően átformálja.

A NISSAN közép-kelet európai képviselete magyarországi importőrként elkötelezett híve az elektromos autók magyarországi elterjesztésének, így 600 000 forint plusz kedvezménnyel járul hozzá minden Nissan Leaf vásárláshoz.

Az eseményen több olyan környezettudatos hallgatói innovációt is bemutattak, amelyek szakmai versenyeken, pályázatokon elismerésben részesültek. A Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kara kompozit anyagokból készült és a Bosch Elektromobil Versenyén design díjat nyert elektromobilját állította ki. Az egyetem OECO hallgatói csapata a Shell Eco-marathon versenyre épített járművét, amely 450 km megtételére képes 1 liter üzemanyaggal. A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatói újrahasznosított anyagokból készült berendezési tárgyakkal mutatkoztak be, amelyekkel már szintén több szakmai elismerést szereztek az alkotók. A látogatók megtekinthették a hallgatói innováció tablósorozatot és az IT evolúció állandó kiállítást.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény