FőoldalÜzletMár a Xiaomi is fejleszt processzorokat
2017. március 08., szerda ::

Már a Xiaomi is fejleszt processzorokat

Nem lesz könnyű a kínai cégnek, hiszen olyan versenytársakkal kell megküzdenie, mint a Samsung vagy a Qualcomm

A Xiaomi egy ideje már komoly energiákat fordít a készülékeinek számítási kapacitását biztosító lapkák házon belül történő fejlesztésére. A saját fejlesztésű Surge S1 lapka a középkategóriás Xiaomi Mi 5C-ben jelenik meg elsőként. A nyolcmagos Surge S1-et a Xiaomi leányvállalata, a Pinecone Electronics és a szintén kínai lapkagyártó Leadcore közötti együttműködés keretében állítják elő, 28 nanométeres gyártási eljárást használva. Négy mag alacsony működési frekvenciát (1,4 GHz) kapott, négy másik pedig a nagy teljesítményt hivatott kiszolgálni, 2,2 GHz-es órajellel. A lapka grafikus vezérlője Mali T-860 MP4, ami megbirkózik 4K-s videolejátszással is. Ez a tudás egyébként nagyjából a Qualcomm Snapdragon 625-ös processzorával egyenértékű, ilyen CPU-t használ például a Motorola Z Play.

A kínai piacon pénteken debütáló telefonnal a Xiaomi azt a lendületet szeretné visszaszerezni, amivel 2015-ben berobbant a köztudatba. Ugyanakkor a vállalat nem csak a mobiltelefonos piacon akar új lendületet szerezni saját chipjei révén, hiszen termékportfoliója egyéb digitális eszközöket is tartalmaz. Így például okos világítást kínáló termékek, kamerák, légfrissítők, sőt, még légdeszka is megtalálható a Xiaomi kínálatában. Márpedig ezek számítási igényét ki kell szolgálni, így a Surge S1-nek ezekben az eszközökben is lenne helye.

Rövidtávon a saját fejlesztésű processzorok nagy kockázatú befektetésnek számítanak, hiszen még egy alapos licencbevásárlás esetén is komoly pénzeket kell befektetni, mire az első szilíciumlapkák legördülnek a gyártósorról. Közép- és hosszútávon viszont számos előnyt nyújtanak, amelyekkel a Xiaomi élni is szeretne. Egyrészt a saját tulajdonú központi vezérlőegységek a többi fejlesztőtől, gyártótól való függetlenedést nagyban elősegítik. A mobilipar csúcskategóriát célzó szegmense például jelenleg attól szenved, hogy a Samsung az összes Snapdragon 835-ös lapkát lekötötte a Galaxy S8 indulásáig. Ezzel riválisai arra kárhoztattak, hogy a korábbi CPU-k közül válogassanak legújabb modelljeikbe, azaz nem tudnak többet, jobbat felmutatni ezen a téren készülékeikben.

Másrészt a megszokottól eltérőre kíváncsi, az alternatíváknak szívesen esélyt adó felhasználók tábora is megcélozható egy, legalább a kezdetekben egyedi lapkával. Emellett pedig a költségcsökkentésben is szerepet vállalhat a Surge S1, hiszen minél inkább saját fejlesztésű a lapka, annál kevesebb licencköltséget kell fizetni. Ezt pedig vagy további árcsökkentésre lehet kihasználni, még inkább alákínálva a versenytársaknak, vagy a profitszint növelésére fordítható az itt megspórolt kiadás. Továbbá ha a hardver és a szoftver fejlesztése egy kézben zajlik, akkor kifinomultabb, egymással jobban együttműködő rendszerek hozhatók létre, mint azt az Apple példája is bizonyítja. Az optimalizált működés például hosszabb üzemidőt, könnyebben használható alkalmazásokat stb. jelenthet, ami szintén vevőcsalogató tényezővé válhat.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény