FőoldalÜzlet20 éves a legkeményebb laptop
2016. december 14., szerda ::

20 éves a legkeményebb laptop

1996 óta segítik a szélsőséges környezeti körülmények között dolgozó felhasználók, katonák, mérnökök, olajipari szakemberek munkáját a Panasonic strapabíró Toughbook és Toughpad mobil eszközei, melyeket a piac igen pozitívan értékel. A gyártó több notebookot és tabletet értékesített Európában ebben a kategóriában tavaly, mint versenytársai együttesen

A VDC Research legfrissebb adatai szerint a Panasonic kimagaslóan vezeti a robusztus kialakítású, mobil eszközök európai piacát. A bevétel alapján 2015-ben 66 százalékos piaci részesedést ért el a strapabíró notebookok és hibridek szegmensében, és a strapabíró tabletek kategóriájában is 59 százalékos részesedést mondhat magáénak. Piaci fölényét az eladott darabszám is jól érzékelteti, Toughbook és Toughpad termékvonalában a Panasonic tavaly több eszközt értékesített Európában, mint többi versenytársa együttvéve.

Huszadik évfordulóját ünnepeltea Panasonic Toughbook, de azok a fejlesztések és értékek, amelyek életre hívták, korábbra datálódnak. A Panasonic ugyanis közel harminc éve, 1987-től gyárt hordozható számítógépeket, és a vállalati ügyfelek visszajelzéseire figyelve már akkor felismerte, hogy a piacnak szüksége lenne kimondottan robusztusra tervezett, professzionális színvonalú, strapabíró mobil számítógépekre, amelyek fenntartási összköltsége – állóképességüknél fogva – szintén kedvező.

Technológiai mérföldkövek a „kemény” felhasználásban

Alapos tervezést követően a Panasonic külön gyárat épített Japánban, Kobe városában, ahol a strapabíró mobil eszközök készülnek. A gyártás beindításához azonban az ügyfél-visszajelzések meghallgatásán túl szükség volt professzionális kutatásra és fejlesztésre is a megfelelő technológiák előállításához, amelyek nem hagyják cserben a „kemény” mobil felhasználókat, dolgozzanak azok bármilyen embert és gépet próbáló körülmények között is.

  • Mindennek eredményeként Toughbook termékcsaládjában a Panasonic olyan megoldások és technológiák sorát mutatta be elsőként a világon, amelyek azóta is mérvadóak a strapabíró mobil eszközök gyártásában. A Toughbook család őse, a CF-41 például a világ első, beépített CD-ROM-meghajtóját tartalmazó, és magnéziumötvözetből készült burkolatú notebookjaként debütált 1994-ben, amelyet további technológiai újítások követtek:
  • 1996 – A Panasonic bemutatta a Toughbook termékcsalád első modelljét, a por- és nedvességálló CF-25-öt, amelyben az sem tett kárt, ha 70 cm magasságból leejtették.
  • 1999 – Utóda, a CF-27 a mobil számítógépek körében a világon elsőként beépített GSM és WAN hálózati képességekkel bírt, és érintőkijelzős változat is készült belőle.
  • 2003 – A Panasonic elsőként mutatta be a kifordítható érintőkijelzőt, amely a ma népszerű, hibrid laptopok kifejlesztéséhez nyitott utat.
  • 2008 – A Toughbook CF-U1 a világ első, strapabíró és ultrahordozható, teljes Windows operációs rendszert futtató PC-jeként lépett színre, amelyen vonalkód- és ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott.
  • 2012 – Megjelent az első, Windows alapú Toughpad strapabíró tablet
  • 2016 – A Panasonic bejelentette a világ első, teljesen strapabíró kialakítású hibrid laptopját, a CF-20-at.

pana toughbook 1

Tesztelés tankkal, vízzel, robbantással

A Toughbook és Toughpad eszközei számos, kínzásnak is beillő teszten mennek keresztül, hogy a gyakorlatban is bizonyítsák, szigorú specifikációiknak megfelelően teljesítenek, ellenállóak az ütéssel, a porral, a folyadékkal, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozással és légköri nyomással, a rezgéssel szemben. Emellett a szakújságírók is világszerte nagy kreativitással vetik alá különböző próbáknak a termékcsaládba tartozó notebookokat és tableteket – előfordult már, hogy vízbe dobták őket, robbantottak mellettük vagy tankkal hajtottak át rajtuk. Mindennek eredményeként a Toughbook kivívta a „világ legkeményebb laptopjának” címét.

„Minden ízükben strapabírásra tervezi a Panasonic Toughbook és Toughpad eszközeit” – mondta Orosz Péter, a Panasonic Computer Products Europe dél-kelet-európai partnermenedzsere.

„Nem pusztán megerősített burkolatba bújtatott, lakossági eszközökről beszélünk, amilyenekkel a szállítók némelyike próbálkozik a piacon, és ez a legapróbb részletekben, mérnöki megoldásokban is tetten érhető.

A CF-27 volt például az első notebook a világon, amelynek merevlemezét gél- és habréteg védte az ütések erejével szemben. Hasonló célt szolgál a Toughbook termékcsalád modelljeiben az alaplap és a különböző portok speciális felfüggesztése, hosszabbra hagyott kábelezése is, amely megóvja az alkatrészeket a töréstől.

Strapabírásuknál fogva a Toughbook és a Toughpad modellek életciklusa is hosszabb, mint a lakossági piacra szánt termékeké, ami kedvezően hat birtoklási összköltségükre. Az adatok alapján a más gyártók consumer laptopjainak átlagos éves meghibásodási aránya kb. 24%. A Toughbookok esetében ugyanez az adat mindössze 2,43%. A Panasonic eszközeit ennek köszönhetően világszerte szinte minden szektorban megtaláljuk a mobil munkaerő kezében, a szállítmányozástól és logisztikától kezdve a kereskedelmen, a közműszolgáltatásokon, a távközlésen és a gyártóiparon át a katasztrófa-elhárításig, a közrendfenntartásig, a mentőszolgálatig és a honvédelemig.

Több szektorban Magyarországon is nagy szervezeteket sorolhatunk ügyfélkörünkbe – közöttük a honvédséget, egy légitársaságot és egy távközlési céget –, és jelenleg is dolgozunk több ágazatban strapabíró eszközök bevezetésén, illetve a meglévő eszközpark frissítésén.

A Panasonic az iparági átlag több, mint kétszeresét költi kutatás-fejlesztésre. Erre jó példa a világ egyik legnagyobb visszhangmentes kamrája, mely a kobei gyárban dolgozó mérnökök munkáját segíti a Toughbookok és Toughpadek antennáinak fejlesztésében. Ez nagyban hozzájárul a vezeték nélküli kapcsolatok megbízhatóságához gyenge hálózati jelek esetén is.”

Elnyűhetetlen alkalmazások

A szektorok képviselőivel a Panasonic olyan dedikált konferenciákon is találkozik, mint például az Aviation and Transportation Innovation Summit (ATIS) és az Automotive Innovation Summit (AIS), amelyek a tapasztalatcserén és az igények feltérképezésén túl a legfrissebb fejlesztések és alkalmazások bemutatására is alkalmat adnak.

„A legújabb Toughpad FZ-F1 és FZ-N1 tabletjeit például, amelyek a strapabíró eszközök kategóriájában a legkönnyebbek a világon, a Panasonic hátoldali, döntött vonalkód-olvasóval látta el” – mondta Orosz Péter. „A tablet így egy kézben tartva is könnyen kezelhető, hatékonyabbá teszi a munkavégzést – mivel a kijelzőn is látható a beolvasni kívánt vonalkód, és megkíméli felhasználóját az ismétlődő mozdulatok terhétől.

A posták és csomagküldő szolgáltatók, a futárok és a raktárkezelők, a kereskedelem és a gyártóipar, a terepi karbantartók és a mentőszolgálatok számára tervezett tabletek hálózati képességei telefonhívásokra és adatkommunikációra egyaránt kiterjednek, emellett aktív és passzív tollal is használhatók a kézbesítést nyugtázó aláírások pontos rögzítéséhez.

A Windows 10 IoT Mobile Enterprise operációs rendszerrel működő FZ-F1 és az Android alapú FZ-N1 szélsőséges igénybevételre tervezett, MIL-STD-810G szabvány szerint tanúsított, IP67 besorolású, felsőkategóriás eszköz, amely 1,8 méter magasságból leejtve sem sérül meg. Magyarországi engedélyeztetésük folyamatban van, 2017 februárjában jelennek meg a hazai piacon.”

A jövő strapabíró lehetőségei

A Panasonic a közelmúltban olyan kompetenciákat is bevont fejlesztőcsapatába, amelyeknek köszönhetően a kereskedelmi alkalmazásokban eszközei mobil értékesítési pontként, mobil fizetésre is használhatók.

A Toughpad FZ-M1 tablet legújabb változata az Intel RealSense 3D kamerájával szintén izgalmas lehetőségeket kínál a kereskedelem és a logisztika számára. Segítségével a vásárlók egy bútoráruházban például megnézhetik, hogy a kiválasztott darab hogyan mutatna és férne el lakásukban, a raktárakban pedig a csomagméret azonnali lemérésére és a tárhelyhasználat optimalizálására használható az eszköz.

További fontos területe a fejlesztéseknek a nem kevésbé strapabíró dokkolóegységek tervezése és gyártása, amelyekkel a Toughbook laptopok és Toughpad tabletek járművekben rögzíthetők. A walesi Cardiffban működő gyárában a Panasonic Global Docking Solutions néven külön csoportot hozott létre, amely 3D szkennerekkel és nyomtatókkal felvértezve egyedi igényekre szabott dokkolóegységeket is rövid átfutással elő tud állítani.

A huszadik évforduló alkalmából a Panasonic versenyt hirdetett, amelyen a legidősebb, működő Toughbookról készült videó feltöltésével lehet részt venni 2016. december 31-ig. A győztes jutalma egy látogatás lesz Japánba, a kobei gyárba, ahol megépítheti saját, új Toughbookját is. A verseny részletes szabályai és regisztráció megtalálható a http://info.panasonic.com/20years.html weboldalon.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény