FőoldalÜzletIpari Forradalom?
2016. november 25., péntek ::

Ipari Forradalom?

Dr. Zsigmond Gábor PhD., a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tudományos főigazgató-helyettese nyitotta meg a Műszaki Tanulmánytár új kamarakiállítását. Az 1956-os forradalom és szabadságharcot megelőző évtized gazdasági „fejlődéséből” ragad meg momentumokat az „Ipari Forradalom?” című kamarakiállítás a Műszaki Tanulmánytárban

A tárlat azt a kettősséget mutatja be, hogy az 1946-1956 közötti évtizedben milyen magyar fejlesztések történtek, sokszor annak ellenére, hogy a hazai ipar nem teljesedhetett ki szabadon, hiszen az erőltetett és sok esetben hibás iparfejlesztés gyakorlatilag gúzsba kötötte ezt a szektort is.

A II. világháború hatalmas pusztítása után a magyar gazdaságot a központi irányítás, majd a tervutasításos pártállami rendszer jellemezte. Előbb az újjáépítés, a lakosság ellátásának biztosítása, majd a kommunista hatalomátvétel utáni államosítás és tervgazdaság szigorúan szabályozta, hogy mit és mennyit termelhet az ország. A mennyiség fontosabb volt a minőségnél, és a nehézipar – valamint a fegyverkezés – igényei a lakossági fogyasztásnál.

Ebben a környezetben is születtek azonban meghatározó hazai ipari fejlesztések, amelyek közt van, ami sikeres lett, míg másokat a gazdaság irányítói nem engedtek kiteljesedni. A kiállítás évenként emel ki jellemző fejlesztéseket, gyártmányokat, amelyek vagy meghatározó termékké váltak, vagy elhaltak a tervutasításos gazdaságirányítás döntése nyomán.

A kiállított tárgyaknak tartanak tükröt a tablók, az ott szereplő adatok, ábrák és infografikák, amelyek az államosítást, a hároméves és ötéves terveket, a korabeli iparpolitikát és hatásait mutatják be. A Műszaki Tanulmánytár új kamarakiállítása az 50-es évek ipari fejlesztéseinek áttekintése mellett hangulatképet ad a kor társadalmi, politikai berendezkedéséről is.

Azok a tárgyak, amelyek a kiállítás témájához kapcsolódnak, de méretüknél fogva nem kerülhettek be a kamarakiállításba, külön jelölést kapnak az állandó tárlatban.

A kiállításhoz kapcsolódó honlapon további információk, videoanyagok és viccek idézik meg a korszakot.

A kiállítás 2016. november 23-tól 2017. január 31-ig látható.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény