FőoldalÜzletVégtaghiányos gyermekeket támogat a CraftUnique
2016. november 21., hétfő ::

Végtaghiányos gyermekeket támogat a CraftUnique

Talán még kevesen ismerik az önkéntes közösségként működő e-NABLE-t, mely végtaghiányos gyermekek számára készít és juttat el térítés nélkül egyedi, 3D nyomtatással készített művégtagokat, s ezzel teszi boldogabbá és kerekebbé az életüket. A hazai 3D nyomtatás-piac vezető vállalata, a nemzetközi színtéren is egyre sikeresebb CraftUnique őket támogatja többek közt gépekkel és más, a nyomtatáshoz szükséges eszközökkel. S persze szeretné felhívni rájuk, szép és fontos vállalásukra a figyelmet

„Az e-NABLE-csapattal 2014-ben ismerkedtünk meg, az első magyarországi vásárlók között voltak, CraftBotot vettek, még az Indiegogo-kampányunk során. Mivel a magyar CraftBot-közösség egyelőre viszonylag kicsi, ezért gyakorlatilag elég sok mindenkit ismerünk személyesen, főleg, akik még az első körben vásároltak, és sokakkal tartjuk is kapcsolatot. Rendszerint megosztják velünk, mit nyomtattak, vagy segítséget kérnek, ha szakmai segítségre szorulnak. Velük is így tartottuk a kapcsolatot, és azt gondoljuk, hogy az, amit ők önkéntesként csinálnak, rendkívüli dolog. Nem csupán az, hogy végtaghiányos gyerekeknek segítenek, hanem az is, hogy egyszerűen és sok humorral el tudják érni azt, hogy azok a gyerekek, akik e-NABLE-kezet hordanak, játékosan fogják fel ezt az egészet. Azt gondoljuk, hogy a nyomtatott kezek fizikailag is segítenek valamit, de ennek valójában a lelki segítség a lényege. Az nem is kérdés, hogy egy ilyen törekvést támogatnunk kell! Nem pénzt kértek, sőt semmit nem kértek, mi kerestük meg őket, hogy a meglévő, megvett mellé, adnánk nekik még egy CraftBotot ingyen. Alig akarták elhinni, nagyon örültek neki. Ezen kívül kommunikációval is támogatjuk őket: szeretnénk eljuttatni minél több emberhez a hírt, hogy ők vannak, léteznek, segítenek.” – meséli Fazekas Csaba, a CraftUnique ügyvezetője.

Az e-NABLE

Az e-NABLE gyors ütemben fejlődő és terjedő globális hálózat, melyet lelkes önkéntesek működtetnek, szervezett formában 2013 nyarától. Minden esetben az igények és a segítségnyújtás vágya köti össze a résztvevőket, tekintet nélkül vallási- és társadalmi különbségekre, származásra, életkorra és földrajzi helyzetre. Az e-NABLE Magyarország a nemzetközi projekt célkitűzését és szellemiségét követve a helyi igényeket kívánja feltérképezni és kielégíteni. A szervezet számára célkitűzés, hogy láthatóvá váljon Magyarországon és a környező országokban; hogy minél többen tudjanak róla és ezáltal nagyobb eséllyel jusson el a lehetőség azokhoz, akik változni vagy változtatni szeretnének.

„A szervezetben mindenki önkéntesen térítés nélkül dolgozik. A kezeket, karokat is ellenszolgáltatás nélkül készítjük el a gyerekeknek. A legnagyobb "fizetség" látni a boldogságot a gyerekek arcán, amikor végre megkapják a robotkezet, amit megálmodtak. Minden kéz vagy kar egyedi. Nem csak a méretezése miatt, amit sok próbálgatással sikerül eltalálnunk, de azért is mert a gyerekek választhatják meg a színeket és akár a témáját is. Igyekszünk a képzeletüknek megfelelő menő protézist csinálni már csak azért is mert amikor ők a közösségbe beviszik akkor azonnal a közösség érdeklődésének középpontjába kerülnek. Kis kezüket, amit eddig titkoltak vagy rejtettek a többiek elől, a szuperhősös "jelmezbe" bújtatva büszkén viselik, megítélésük pedig azonnal megváltozik.” – mesélik a magyar e-NABLE önkéntesei.

Fontos kiemelni, hogy az egyébként CraftBot nyomtatókat használó e-NABLE által nyomtatott kezek nem egy magasan funkcionáló, high-tech protézist kívánnak helyettesíteni. A technika forradalmi hatása itt abban rejlik, hogy eddig elképzelhetetlen mértékben tartja alacsonyan az előállítás költségét (az igénylőt semmilyen anyagi hozzájárulás nem terheli) és így – a gyerekek gyors növekedését követve – akár több protézis is előállítható ugyanannak a személynek.

„Az általunk készített protézisek alapvetően nem orvostechnikai eszközök. Nem tudnak helyettesíteni egy ép és egészséges végtagot, de önbizalmat adnak, segítenek kifejezni vágyaikat, álmaikat a gyerekeknek. Együtt játszanak a többiekkel és megszünteti az alárendelt szerepüket, sőt akár ki is emeli őket pozitív értelemben.” – mesélik az e-NABLE tagjai.

http://www.enable.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény