FőoldalÜzletA tech-óriások és a zöldenergia
2016. szeptember 27., kedd ::

A tech-óriások és a zöldenergia

Versenyfutás alakult ki a technológiai óriások között, a cél hogy száz százalékban megújuló energiából fedezzék energiaigényüket

A négy nagy technológiai óriás közül az élen a Microsoft áll, amely 2014 óta kizárólag zöld árammal üzemel. A vállalat óriási adatközpontjai már fele részben saját előállítású zöld energiával futnak. A cég nemcsak zöld áramot vásárol a piacról, hanem megújuló energiás projekteket is finanszíroz. A Microsoft még arra is ügyel, hogy a Szilícium-völgyben lévő központjának tetejét napelemekkel lássa el.

Az Apple energiaszükségletének 93%-át megújuló energia biztosítja. 23 országban a létesítményeik már elérték a száz százalékos megújuló energia arányt. A legutóbbi beruházásuk egy 40MW-os naperőmű volt Kínában, amely több megújuló energiát állít elő, mint amennyit a cég helyi üzemei és boltjai fogyasztanak. A cég nem csak a napenergiát hasznosítja, Kaliforniában szélerőmű-park, Oregonban mini vízerőmű, Észak-Karolinában pedig biogáz üzemek biztosítják az Apple üzemeinek energiaellátását.

Bár a Facebook a maga 40%-ával jelentősen lemaradt az Apple-től, azért itt is intenzíven nő a megújuló energia szerepe. A cég hosszabb távú célja, hogy a vállalat energiaigényét kizárólag zöld energia biztosítsa. 2012-ben érték el a 25%-os megújuló részarányt, várhatóan 2018-ra minden második „like” zöld lesz. A Facebook most épülő, ötödik adatközpontja 100%-ban megújuló energiával üzemel majd, amit egy 200 MW-os szélerőmű-park lát el energiával.

A Google a világon az a vállalat, amely a legtöbb zöld energiát vásárolja. A cég idén februárban jelentette be, hogy a célja a 100% elérése, azaz hogy annyi zöld energiát termeljenek vagy vásároljanak, amennyit elfogyasztanak. Jelenleg ez az arány 35 százalék. Ez az energiamennyiség, két és fél gigawatt, olyan mintha egy millió autóval kevesebb pöfögne az utakon. A Google nem csak vásárolja a zöld energiát, hanem dollármilliókat fektet be elsősorban nap- és szélenergia erőművekbe a világ minden táján. A Kenyában épülő szélerőmű-park például az ország történetének legnagyobb privát beruházása.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény