FőoldalÜzletA sikeresebb HP utódcég a szoftverektől is megszabadulna
2016. szeptember 07., szerda ::

A sikeresebb HP utódcég a szoftverektől is megszabadulna

A Hewlett Packard Enterprise (HPE) szoftveres részlegének eladásáról tárgyal, amitől 8 és 10 milliárd dollár közötti áron szabadulna meg – számolt be róla a Reuters

A Goldman Sachs által irányított értékesítési folyamat során a HPE már több jelentkezőtől is kapott 7,5 milliárd dollár körüli ajánlatokat. A hírügynökség forrásai szerint a befutó a Thoma Bravo tőkebefektető vállalat lehet.

Ettől eltekintve a felek között még komoly vita zajlik a részleg értékelésével kapcsolatban, így a Reuters híradása alapján a megegyezés még könnyen a kútba eshet. A meg nem nevezett források szerint a még versenyben lévő befektetők (Vista Equity Partners Management, Carlyle Group, TPG Capital) egyelőre kiszálltak a licitháborúból, de ez nem jelenti, hogy később nem közülük kerül ki a befutó. Az értesüléseket még egyik fél sem kommentálta. A fenti tranzakció sikere mellett szól ugyanakkor, hogy a Thoma Bravo több, a HPE szoftveres divíziójával kapcsolatba hozható cég tulajdonosa. Így például övé a Dynatrace és a Compuware nevű szoftvercég is, amelyek működésük költségét és hatékonyságát tekintve is kölcsönösen profitálhatnak a HPE-től vásárolt eszközökből.

A HPE szoftveres szárnyához tartozik egyebek mellett a 2011-ben 10,3 milliárd dollárért felvásárolt Autonomy és a 2006-ban 4,5 milliárdért megszerzett Mercury Interactive is. Ugyanakkor ez a részleg mindössze 3,6 Md USD forgalmat jelentett az előző, 2015-ös pénzügyi évben (szemben a 2014-es 3,9 milliárddal). A HPE ezt azokkal a kihívásokkal magyarázza, amelyet a cloud alapú szolgáltatások és a hozzájuk kapcsolódó előfizetéses üzleti modellek jelentenek. Összegzésképen nem meglepő, hogy a társaság részvényeinek árfolyama a tárgyalások hírére egyből 4 százalékot emelkedett a New York-i technológiai tőzsdén.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény