FőoldalÜzletSamsung UFS kártya az SD-k leváltására
2016. július 12., kedd ::

Samsung UFS kártya az SD-k leváltására

Az UFS szabványú memóriakártya óriási sebességű, ugyanakkor nem kompatibilis egyetlen korábbi szabvánnyal sem

A Samsung új kártyája közelíti a SATA csatolós SSD-k sebességét: a 256 GiB-os modell szekvenciális olvasási tempója elérheti az 530 MiB/s-ot, írásban pedig 170 MiB/s-ra is képes lehet. Ez utóbbi szám majdnem kétszer nagyobb, mint amire a leggyorsabb SDXC kártya képes. Bár memóriakártyáknál kevés jelentősége van a véletlenszerű műveletek sebességének, kártya olvasásnál 40 000, írásnál pedig 35 000 IOPS-ra képes, ami szintén megfelel egy belépőszintű SSD tempójának. A dél-koreai vállalat első körben négyféle kapacitással kínálja majd a fejlesztést, a 32, 64, és 128 GiB-os modellek mellett egy 256 GiB-os variáns is elérhető lesz.

Tény, hogy az új kártyáknak a mobilos UFS fejlesztésekkel már korábban megágyazott a vállalat. A Samsung még februárban jelentette be, hogy sorozatgyártásba került a 256 gigabájtos UFS 2.0 szabványú beágyazott tárolója. A TLC-s 3D NAND-ra épülő új modell többek között okostelefonokba és táblagépekbe tervezte a vállalat, ahonnan már csak egy lépés volt azt átültetni memóriakártya formátumba. A beágyazott tárolók is egyetlen lapkán tartalmazzák a NAND flash-t és a vezérlőt, azaz jóformán csak a tokozást kellett megváltoztatni.

A tervezés és gyártása tehát nem jelenthetett túl nagy kihívást, az új szabvány széleskörű elterjedése ennél valószínűleg keményebb dió lesz. Az UFS kártyák ugyanis semmilyen formában nem kompatibilisek a microSD-kel, azok nem illeszkednek a foglalatba, illetve az érintkezők kiosztása is gyökeresen eltérő. Ennél fogva a kártyákat fogadó különféle eszközök (kamerák, okostelefonok, stb.), illetve az olvasók oldaláról is ki kell még építeni a támogatást, egyelőre azonban egyetlen olyan sorozatgyártású termék sincs, amibe ezeket a kártyákat beilleszthetnénk.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény