FőoldalÜzletA KSH szerint jó negyedévet zárt az infokom szektor
2016. június 23., csütörtök ::

A KSH szerint jó negyedévet zárt az infokom szektor

Az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest többen és sokkal aktívabban használjuk a mobilnetet, az infokommunikációs szektor pedig egyre nagyobb arányt vállal a GDP-ből

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Távközlés, internet, televíziószolgáltatás, 2016. I. negyedév” c. jelentése szerint az ágazat a nemzetgazdasági átlagnál jobban teljesített. A KSH adatai a legalább öt főt foglalkoztató, főtevékenységként a szektorhoz tartozó területet megjelölő cégek eredményeit tartalmazza. Ezek alapján az infokom ágazat 589 milliárd forintnyi forgalmat bonyolított az év első negyedévében, ami 1,2 százalékos növekedést jelent 2015 hasonló időszakához képest.

infokom 1

A területen belül azonban nagy eltérések mutatkoztak. A tortából még mindig a legnagyobb súllyal részesedő távközlési cégek például közel 6 százalékkal kevesebbet tudtak számlázni idén. Ellenben a kiadók, az információtechnológiai-, illetve információs szolgáltatók, valamint a filmgyártók, műsorszolgáltatók egyaránt szépen, 5-10 százalék körül növekedtek.

Az ágazatban 2016 első negyedévében az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset 499 ezer forint volt, ami 6 százalékos éves növekedést jelent. A nemzetgazdasági ágon belül a távközlési szektorban átlag felettinek számít mind a bruttó bér (552 ezer forint), mind az éves emelés mértéke (8,9%). A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a kiadói tevékenység ágazatban volt a legalacsonyabb (368 ezer forint), de még ez is bőven meghaladja a hazai átlagot.

Az okostelefonok elterjedése a netezési szokásokat is alaposan megkavarta. A nemzetközi trendekkel összhangban hazánkban is egyre nagyobb súlyt kap a mobilos netezés. Ami a teljes internetes piacot illeti: a negyedév végén több mint 8,2 millió előfizetést tartottak nyilván, ami 11 százalékkal több, mint egy éve. A mobilnet ebből már 67 százalékkal veszi ki a részét.

infokom 2

Érdekesség, hogy 1,7%-kal nőtt a vezetékes fővonalak száma, 2016. I. negyedév végén 3,1 millió darab volt. Az ISDN-vonalak száma (333 ezer darab) 7,7%-kal csökkent egy év alatt. A száz lakosra jutó vezetékes fővonalak száma 32 darab volt. A bekapcsolt vezetékes fővonalak 82%-a egyéni, 17%-a üzleti, alig több mint 1,0%-a pedig nyilvános és egyéb fővonal volt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény