FőoldalÜzletAz NFC-technológia teszteszközeinek gyártó- és tudásközpontja lehet Debrecenben
2016. február 24., szerda ::

Az NFC-technológia teszteszközeinek gyártó- és tudásközpontja lehet Debrecenben

A National Instruments tavaly október végén vásárolta fel a francia Micropross-t, az NFC-technológia, az okoskártyák és a vezetéknélküli töltők tesztrendszereinek vezető fejlesztőjét és szállítóját. A cég döntése szerint a debreceni üzemben gyártják majd az eszközöket, és itt alakítják ki az NFC technológián alapuló termékek teszt- és tudásközpontját is

A 100 millió dolláros nagyságrendű, azaz hozzávetőleg 30 milliárd forint értékben megszerzett technológiát a texasi központ a debreceni leányvállalatához, az NI Hungary Kft-hez szándékozik telepíteni. A fejlesztésnek köszönhetően a magyar cég olyan rendszerek fejlesztése és előállítása terén lehet úttörő, piacvezető beszállító, amelyek az NFC vagy a vezeték nélküli töltésen alapuló technológiát tesztelik elektronikai gyártók számára. A világszínvonalú gyártási technológia például az okos kártyák és új típusú chipkártyák tesztelését is lehetővé teszi.

Az új technológia helye a gyártócsarnokban
A tervek szerint az NI Hungary Kft-nél 2017 év elejére már teljes kapacitásban működhet az új technológia, és a fejlesztésnek köszönhetően az idén 15 éves fennállását ünneplő debreceni leányvállalat az NFC technológián alapuló termékek teszt- és tudásközpontjává válhat.

A bejelentést Alex Davern, az NI ügyvezető alelnöke tette a debreceni gyárban. Beszédében megköszönte dr. Ábrahám Lászlónak és az NI Hungary Kft. csapatának az eddig végzett nagyszerű munkát és elégedetten beszélt arról, hogy a debreceni gyár mindig megszolgálta a belé vetett bizalmat.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte beszédében, hogy a város a 2000-es évek elején indított fejlesztési programjában tudásalapú, nagy hozzáadott értéket képviselő cégek letelepítését tűzte ki célul, az NI nagyszerű példa a program sikerére.

Ábrahám László megköszönte az anyacég, a város és az egyetem támogatását. Összefogással és a kialakult jó csapattal örömmel állnak az új kihívás elé és biztos benne, hogy ezt a feladatot is kiválóan meg fogják oldani. Beszéde végén örömmel adta át a gyárban készült 10 milliomodik terméket a város polgármesterének.

A kis hatótávolságú kommunikáción alapuló eszközök használata - a világon, így például Magyarországon is - dinamikusan erősödik az utóbbi években. Jelenleg - többek között - okostelefonban, bankkártyában, intelligens autókulcsban, biztonsági beléptető rendszerben alkalmazzák. Az ilyen eszközök képesek egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közelhelyezéssel biztonságos módon adatokat közvetíteni, információkat cserélni. A létrejövő RF (rádiófrekvenciás kommunikáció) során - a felhasználási területtől függően - személyi azonosítás, mobilfizetés vagy akár jegyvásárlás is bekövetkezhet. A kis hatótávú kommunikáció alkalmazási területeinek spektruma folyamatosan bővül, elsősorban azon területeken, ahol gyors és biztonságos adatátvitelre van szükség.

Egyre több olyan mobiltelefon van, amelyet vezeték nélkül lehet tölteni, vagy bankkártya módjára fizethetünk vele. Egyre több olyan intelligens autókulcs létezik, amely mind az autó beindítását, vagy ajtónyitását-zárását érintésmentesen teszi lehetővé. Egyre több olyan „okos” kártyát használunk, amely a közigazgatásban vagy az egészségügyben könnyíti meg a személyazonosítást, az ügyintézést. Így az NI egy még nem elterjedt, de előremutató technológia fejlesztésében és gyártásában vállal szerepet, hogy minél szélesebb körben lehessen alkalmazni ezeket az eszközöket, és az emberek mindennapi életét megkönnyíteni.

Az új technológia tovább erősíti az NI azon széles tesztelési platformját, amely a vevők számára olyan megoldásokat ajánl, amelyek felgyorsítják termékeik piacra való bevezetését, továbbá csökkentik tesztelési költségeiket. Az NI Hungary Kft. a legmodernebb tesztelési lehetőséget nyújtja minden olyan akár hazánkban, akár külföldön működő elektronikai vállalat számára, amelyek ezt a jövőbe mutató technológiát alkalmazzák.

A debreceni leányvállalat az elmúlt 15 év során igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban. A kutatás-fejlesztés, az oktatás és a pályázati együttműködések területén kiemelkedően jó kapcsolatot épített ki Debrecen városával és a Debreceni Egyetemmel. Közel négymilliárd forint összköltségű beruházás eredményeként 2014-ben átadásra került az NI legújabb debreceni épülete, a laborokat is magába foglaló Science Park. Itt kapott helyet az úgynevezett nyitott laboratórium, ahol az innovatív ötlettel pályázók oktatást, mérnöki segítséget, szoftvereket és eszközöket kapnak elképzeléseik megvalósításához, valamint egyedülálló lehetőség nyílik a technológia szélesebb körű felhasználására a legújabb, előremutatóbb technológiát alkalmazó termékek tesztelésére és végső soron alkalmazására. A magas hozzáadott érték megléte és a K+F támogatása pedig élénkítő hatással van a város tudás alapú gazdaságfejlesztésére.

A National Instruments honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény