FőoldalÜzletKiber-fizikai oktatás a BME-n
2016. február 01., hétfő ::

Kiber-fizikai oktatás a BME-n

Új kurzus indul 2016 februárjában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, melynek keretében a hallgatók kiber-fizikai rendszerek informatikai sebezhetőségéről is tanulnak majd. A képzés azért is jelentős, mert Magyarországon kevés az IT biztonsági szakember, a hasonló rendszerek viszont egyre népszerűbbek

A kurzust elvégző hallgatók ezáltal az országban egyedülálló szaktudásra tesznek szert, az ezt lehetővé tevő vezérlőt a Siemens Zrt. biztosítja.

A kiber-fizikai rendszerek a fizikai és a digitális világ közötti kölcsönhatást hozzák létre. A technológia révén a járművek például képesek lehetnek az egymás közötti kommunikációra, továbbá az olyan külső környezetből érkező ingerek felismerésére, mint amilyen egy gyalogos közeledése is. A kiber-fizikai rendszereknek köszönhetően csökkenthető tehát a balesetek száma, de alkalmazásuk egyre elterjedtebb az ipar, az energiaellátás vagy például az egészségügy területén is.

Az előnyök mellett a kiber-fizikai rendszerek hátrányára Dr. Buttyán Levente, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének docense, a CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium (CrySyS Lab) vezetője mutatott rá. „Egyre gyakoribb, hogy a gépek rá vannak kötve az internetre, azonban sok esetben a vállalatok már meglévő ipari rendszereiket utólag csatlakoztatták a világhálóhoz. Fontos, hogy különösen az elavult technológiákkal rendelkező rendszerek esetében jelentősen nő a hackertámadások kockázata, melyek előreláthatatlan következményekkel járhatnak.”

Magyarországon egyelőre limitált az IT biztonsági mérnöki szaktudás, mely segíthetné a vállalatokat abban, hogy hálózatra kötött ipari rendszereiket biztonságos védelmi programokkal lássák el. A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar IT biztonság mellékspecializációt választó mesterhallgatói ez év tavaszától erre tudásra tehetnek szert egy, a Siemens Zrt. által adományozott vezérlő rendszernek köszönhetően.

„A CrySyS laboratóriumban építjük fel egy áramtermelő erőmű modelljét, amelyhez kapcsolódni fog egy adatközpontot szimbolizáló számítógép is. Az új vezérlőnek köszönhetően a hallgatóknak lehetősége lesz rá, hogy megtámadják ezt a rendszert, és megismerjék a gyengeségeit. Ennek ismeretében a hallgatók az országban egyedülálló módon képesek lesznek olyan védelmi rendszereket tervezni, melyek ellenállnak majd a hackertámadásoknak” – mondta Dr. Buttyán Levente.

„A Siemens számára mindig is fontos volt a jövő szakembereinek képzése. A Budapesti Műszaki Egyetemmel már 17 éve működünk együtt, hogy a gyakorlati képzés erősítésével hosszú távon is biztosítsuk a hazai piac számára a kiemelkedő szaktudást. A közös programokban résztvevő hallgatók diplomájuk megszerzése után sok esetben a Siemensnél kezdik meg szakmai karrierjüket. Az ellenálló kibervédelmi rendszerekkel kapcsolatos gyakorlati oktatás napjainkban kiemelten fontos a piac számára, hiszen ideális esetben az egyes termékek és szolgáltatások teljes életciklusukon át hálózatokba épülnek. A digitalizáció ilyen formában új lehetőségeket nyit meg a piaci szereplők számára a termékek és megoldások gyors és hatékony fejlesztéséhez és gyártásához. Akik következetesen ki tudják aknázni ezeket a lehetőségeket, meghatározó versenyelőnyhöz juthatnak” – mondta el Zeitler Balázs, a Siemens Zrt. kutatás-fejlesztésért felelős vezetője.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény