FőoldalÜzletKína már nem annyira dinamikus mobiltelefon piac
2015. szeptember 07., hétfő ::

Kína már nem annyira dinamikus mobiltelefon piac

Az IDC szerint Vietnám és India a növekedés valószínű területe. Az utóbbi években Kína kihagyhatatlan volt, ha a világ mobilpiacáról volt szó. Ebben persze meghatározó szerepet játszott az óriási hazai igények kielégítése. És nem csak a saját gyártócégekről volt szó: többek között az Apple is a távol-keleti országnak köszönheti az idei jó eredményeket

Mindezek után meglepő az amerikai IDC piackutató cég jóslata, mely szerint az eddigi pörgés leállóban van. Az elemző cég legfrissebb becslései szerint 2015-ben az okostelefonok globális piacának növekedése a korábban jelzett 11,3 %-hoz képest 10,4 %-ra esik vissza. A jelenség legnagyobb elszenvedője Kína, ahol ez az érték mindössze 1,2 százalék lesz, azaz gyakorlatilag stagnálás várható. A visszaesés drámai voltát jól érzékelteti, hogy 2014-ben az ország még közel 20 százalékos növekedést produkált.

Ez mindazonáltal nem jelenti azt, hogy Kína veszítene jelentőségéből: tavaly a világon értékesített összes okostelefon 32,3 százaléka volt ide köthető, azonban ez a szám az IDC szerint 2019-re 23,1%-ra fog mérséklődni. Ennek ellenére a kutatók biztosak benne, hogy az elkövetkező négy évben Kína továbbra is uralja majd ezt a piacot, ahol a legnagyobb szereplő Indiával lesz.

Az IDC szakemberei úgy látják, hogy Kína idén elérte azt a telítettségi szintet, ami után a gyártók már nem a hazai, hanem a külföldi piacokra koncentrálnak. És mivel az export jelentős része Vietnámba, illetve Indiába irányul, ezért ezekben a régiókban a legvalószínűbb a piac erősödése. Az elemzők szerint tehát 2015-ben 10,4 százalékkal gyarapszik az okostelefon-piac, ami 1,44 milliárd leszállított készüléket jelent ebben az évben.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény