FőoldalÜzletAz energiapiac mostantól tudhatja, mi lesz holnap
2015. szeptember 01., kedd ::

Az energiapiac mostantól tudhatja, mi lesz holnap

A villamosenergia-, földgáz- és távhőpiacon egyaránt nagy segítséget nyújthat egy új alkalmazáscsomag, melyet az Új Széchényi Terv keretében 1,5 év alatt fejlesztett ki az IP Systems Kft. A Precog-IP névre keresztelt informatikai rendszer csökkenti az energiakereskedők beszerzési kockázatát, előre jelzi a várható energiafogyasztást, s képes kezelni és elemezni a nemzeti villamosenergia-piacok összekapcsolásának jelenlegi, jövőbeni, valamint a kettő közötti átmenetet képező szabályrendszerét

Nem kézenfekvő összhangba hozni az energia fogyasztását annak termelésével és beszerzésével, hiszen a villanyáram, a gáz és távhő igényt számos tényező, de elsősorban az időjárás befolyásolja. Az ennek kockázatát magukon viselő energiapiaci szereplőknek ezért olyan statisztikai módszerekre van szükségük, melyekkel képessé válnak megjósolni a jövőt. Az IP Systems csapatának volt már elképzelése arról, hogyan lehetne előre jelezni a piaci folyamatokat, így az Új Széchényi Terv keretében sikeresen pályáztak kutatás-fejlesztési támogatásra. Az energiapiacot átfogóan elemző, a kereskedelmi folyamatokat optimalizáló alkalmazáscsomag 100 millió forintnyi állami támogatásból, 109 millió forintos önrész mellett valósulhatott meg.

„Számos hazai energetikai vállalattal felvettük a kapcsolatot, akik ötleteikkel és javaslataikkal járultak hozzá az új rendszer elkészítéséhez, melyen az elmúlt másfél évben 18 fős, matematikusokból, üzleti elemzőkből és fejlesztőkből álló csapatunk dolgozott" – mondta Dr. Zelei István, az IP Systems Kft. ügyvezető igazgatója.

A Precog-IP névre keresztelt alkalmazáscsomag 5 területen kínál új lehetőséget a hazai és európai energiakereskedők számára. A Kockázatalapú beszerzés optimalizációs modul úgy tesz javaslatot a nagykereskedelmi energetikai termékek vételére, illetve eladására, hogy az adott portfólió pénzügyi kockázata minimális legyen. Az Árfolyam- és fogyasztás előrejelzés modul számos tényező egymásra hatását (pl.: hidegebbnek érezzük az időt, ha fúj a szél) figyelembe véve képes a hagyományos, lineáris modelleknél jobb, akár órás előrejelzéseket készíteni.

A Fogyasztói szegmentáció modul segítségével az energiakereskedők homogén fogyasztói csoportokat definiálhatnak akár úgy is, hogy kizárólag a fogyasztás jellegéről (pl.: iparág, telephely stb.) állnak rendelkezésre közelítő információk. A Belső árképzés modul segít megtalálni az optimális beszerzési árat, mégpedig azt figyelembe véve, hogy az energia beszerzése a teljes portfólió fogyasztása alapján történik, miközben az árazás az egyes fogyasztók szintjén. Végül a Piac-összekapcsolás modul az Európai Unió céljaival összhangban a nemzeti villamosenergia-piacok összekapcsolását modellezi a jelenlegi, a jövőbeni, valamint a kettő közötti átmenetet biztosító hibrid modellben.

Előrejelzési hibahatár 4% alatt

„Az alkalmazáscsomag működését már sikeresen teszteltük múltbéli adatok felhasználásával. Az Árfolyam- és fogyasztás előrejelzés modul például képes volt 4 százalék alatti hibahatárral megjósolni az országos villamosenergia-rendszer várható terhelését a nyári időszakban" – tette hozzá Dr. Zelei István. Az IP Systems már most komoly érdeklődést tapasztal a rendszer iránt, mely egyaránt alkalmas a hazai és európai energiapiaci szereplők fogyasztási és beszerzési döntéseit támogatni.

A projekt megnevezése:

Az energiakereskedelmi beszerzési és értékesítési portfóliókezelést támogató kvantitatív modellek kutatása és egy integrált elemző, előrejelző és optimalizáló eszközrendszer fejlesztése

A támogatás összesen:

100 000 224 Ft

Kedvezményezett:

IP Systems Informatikai Kft.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény