FőoldalÜzletLátványos hangzás
2015. július 17., péntek ::

Látványos hangzás

A Sony beletette minden hangerejét az MHC-V7D hangszóróba, hogy megmutassa, Kiesza Hideaway című dala milyen hanghullámok keltette formákat hoz létre

A zene és fizika találkozásából létrejövő ún. Cymatics kísérletekre alapozva a Sony elkészített egy olyan lenyűgöző videót, melyben a fény, a szín és a hang találkozása révén domborodik ki az MHC-V7D hihetetlen hangnyomása és megvilágítási képessége. Ez a nagy teljesítményű audio rendszer a party igazi középpontja, amely bármit megmozgat. Ahogy ez a videóból is jól kitűnik, az ún. Cymatics (hang vizuális megjelenítése) segítségével perdül táncra a homok, a víz és a festékcseppek Kiesza listavezető Hideaway című slágerére, hogy vizuálisan is megtapasztalhassuk az MHC-V7D valódi erejét.

Ezt a hihetetlen Cymatics hatást, mely a hang vizuális megjelenítésére képes, Robert Hooke fedezte fel 1680-ban. Tanulmányában utal arra, hogy a hang látható, melyet általában a rezgő lemezeken, vagy membránokon szabályosan elmozduló részecskék által tapasztalhatunk meg. Ebben a kísérletben tehát a rezgést az erőteljes hangzású Sony MHC-V7D-je hozta létre.

Alberto Ayala, a Sony Europe Kép- és hangalkotási üzletágának igazgatója elárulta: „Az MHC-V7D-ben házasságra lép a hihetetlen audio és vizuális megjelenítés, beleértve a gesztikulációs érzékelőt és a LED-es hangszórókat, melyek egyedülálló hangélményt nyújtanak. A Cymatics szépsége abban rejlik, hogy az MHC-V7D hangnyomása szó szerint vizuális élményt nyújt a zene ritmusára, így párosul a hangzás és látvány, melynek köszönhetően a Hideaway című dalt teljesen új megvilágításban láthatjuk, akárcsak ezen a nagy teljesítményű audio rendszeren keresztül hallgatnánk."

A Unit 9 kreatív produkciós stúdió együttműködésében, Yifei Chai úttörő innovációs fejlesztő és csapata által alkotott Sony videó egyenesen az MHC-V7D szívéig hatol, ahol a rezgő homok, a táncoló festék, a zenére mozgó vízszobrok és ferrofluid (mágneses térben polarizált folyadék) magával ragadó vizuális élményt teremtenek. A videó egy lenyűgöző utazáson vezet végig az MHC-V7D belsejében, amely a hangszóró bekapcsolásának pillanatától indul, és a nézőt olyan közel viszi a hangzás misztikus világához, amennyire az csak lehetséges.

A videóban a mélynyomó ereje különböző vizuális hatásokat generál, amelyeket úgy alkottak meg, hogy koordinálja a Hideaway-ben megszólaló hangszerelést, hanghullámokat és éneket, majd ennek a némajátéknak köszönhetően végig utazhatunk a számon a sötét és csendes mélynyomótól, a végleges vizuális kiteljesedésig, amely életre kelti a zenét.

A zenére mozgó vízszobrokat úgy alkották meg, hogy egy Petri-csészébe vodkát töltöttek, majd az MHC-V7D mélynyomójára helyezték, a zene láthatatlanságát vizuálissá téve a folyadékban látható koncentrikus körökkel, amelyek megháromszorozódtak az ének hatására.

A hangzás ezután a magával ragadó Chladni lemez által válik láthatóvá - egy vékony homokkal borított fémlemez, a hangszóró fölé csatlakoztatva - amelyen a Hideaway hangsávjai gyönyörű hatást keltenek a homokban, és sorozatos mintákat hoznak létre a dal rezonanciájának megfelelően.

A ferrofluidot használták arra, hogy az MHC-V7D által vezérelt gyönyörű mozdulatokat bemutassák. A szilárd mágnes kicsi (kb. 10 nm átmérőjű) részecskéi egy folyékony közegben lebegnek, mivel a ferrofluid rendelkezik a folyékony anyagok cseppfolyós tulajdonságával és a mágnes szilárd tulajdonságával is. Az elektromágnesességet használva szinkronizálja a Hideaway ritmusát, a ferrofliud ritmusosan torzul a kijelzőn absztrakt tüskékké, amelyek időben reagálva a zenére a szám lenyűgöző basszusát mutatják be. Miközben azt is ábrázolja, hogyan lehet a kezünk használata nélkül is kapcsolatba kerülni az MHC-V7D-vel ezeken a csodálatos mozdulatokon keresztül. Ezután a ferrofluidot megvilágítják fényekkel, amelyek megegyeznek a hangszóró állítható terével, és a világító party fények is szinkronizálva vannak az ütemmel.

Végül pedig a hangszórókban rejlő okos, nagy teljesítményű technológia bemutatására (Smart High Power Technology), - amely 1550 wattos teljesítményre és igazi, mélyre hatoló basszusra képes, - három táncoló festéket használtak, közvetlenül a mélynyomóra helyezve. Ahogyan a Hideaway megszólal, a zene ritmusára „felugró" festékeket ultra lassú technológiával filmezték le, a festékek összekeverednek, és festékgolyókként hullanak vissza, így rajzolnak vizuális képet az MHC-V7D erejéről és hangnyomásáról.

A végső képen a kamera visszavonul a hangszóróból, ezzel párhuzamosan pedig a zene is lekapcsol.

Cole Paviour, a Unit 9 igazgatója, - akit a Sony kiválasztott erre a vizuális kalandra, amely a történetmesélés pszichológiáján keresztül hozza létre a lenyűgöző filmes képeket, - az újgenerációs digitális filmkészítés egyik vezető alakja. Az előremutató gondolkozású művész a projekttel kapcsolatban elmondta:
„Igazi megtiszteltetés volt a Sonyval való együttműködés, és egy remek lehetőség a felfedezésre, illetve kísérletezésre a Cynematics-szal, a Sony hangszóró végtelen erejének és technológiájának életbe való átültetésével.

A célunk az volt, hogy a közönségnek egy olyan érzéki élményt nyújtsunk, mint senki más; olyat, ami tükrözi azokat az érzéseket, amit akkor éreznének, ha egy szobában lennének a termékkel.

Az eredmény hihetetlen: a speciális audio frekvenciák rezgései geometrikus formákat hoztak létre, a víz pontosan utánozta az ének dinamikatartományát, a ferrofluid táncolt és lenyűgöző alakzatokká állt össze a basszus által keltett elektromágneses térben."

A Sony MHC-V7D-t úgy tervezték, hogy otthonunkat igazi táncparketté varázsolja – az új nagy teljesítményű audio rendszernek (High Power Audio) az a célja, hogy a lehető legjobb hangminőséget és hangerőt biztosítsa, amivel úgy jár át bennünket a zene ereje, mintha barátainkkal a világ egyik legjobb szórakozóhelyén táncolnánk.

A Hideaway videója

A Sony honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény