FőoldalÜzletSoha nem látott szükség van a női munkavállalókra a mérnöki pályákon!
2015. április 24., péntek ::

Soha nem látott szükség van a női munkavállalókra a mérnöki pályákon!

Másfélszáz diáklány erről személyesen is meggyőződhetett az NI Hungary Kft. Lányok Napja rendezvényén Debrecenben. A mérés- és irányításautomatizálás terén vezető National Instruments legnagyobb gyártóközpontjában évek óta sikeres a program, országos viszonylatban is kiemelkedően nagy az érdeklődés. Idén 158-an jelentkeztek, a cívisváros szakközépiskolái és gimnáziumai mellett Tiszafüredről és Nagyváradról is érkeztek diáklányok

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője köszöntőjében arra hívta fel a lányok figyelmét, hogy egy olyan érdekes műszaki és informatikai karrierlehetőségeket kínáló multinacionális cég életébe tekinthetnek bele, ahol a munkatársak 34 százaléka, illetve a menedzserek egyharmada nő. Azt is kiemelte, hogy ma a friss diplomás mérnököket rögtön elkapkodják a kisebb-nagyobb cégek, és a kezdők bruttó fizetése a három-négyszázezer forintot is eléri.

Dr. Széles Diána, Debrecen első női alpolgármestere szerint a női munkavállalók egyik legnagyobb kihívása, hogy sikerül-e megtalálni az egyensúlyt a család és a karrier között. Meggyőződése, hogy ez egyáltalán nem lehetetlen, pláne egy olyan előremutató vállalati kultúrával rendelkező cégnél, mint az NI. Szerencsére – tette hozzá – egyre több az ilyen munkáltató Debrecenben. Ezt az álláspontot erősítette a KLIK Debreceni Tankerületének gazdasági vezetője, Ötvös Éva is. Háromgyermekes édesanyaként jelentős könnyebbséget jelentett számára, hogy a kisgyermekei mellett hatórás munkaviszonyban is tudott dolgozni. Karriert ugyanis csak úgy érdemes építeni, ha a rengeteg munka mellett a boldog család is ott van támogató háttérként.

Váradiné dr. Szarka Angéla mérnökként jelenleg a Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszékét irányítja. Elismerte, hogy nőként műszaki pályán nehezebb karriert építeni, de nem lehetetlen, mint ahogy saját példája is mutatja. Egyetemi előadóként az a tapasztalata, hogy most még nagyítóval kell keresni a női hallgatókat a sok fiú között, de ő személy szerint is kiemelt figyelmet fordít rájuk, és a hallgatótársak is egyre támogatóbbak.

Rádai Katalin, az NI Hungary Kft. női felsővezetőinek egyike a beszerzést felügyeli a debreceni leányvállalatnál. A szakember szerint a sikeres női munkavállalók titka az, hogy bármilyen területen is dolgoznak, szeretik a munkájukat és merik új területen kipróbálni magukat. Mindenkinek ki kell bontakoztatnia a benne lévő értékeket, tehetséget. Ezért fontos többek között az NI Mentor Programja, amely már kisiskolás, sőt óvodáskorban támogatja a tehetségeket, játékos körülmények között ébreszti fel a kisgyermekek kíváncsiságát a robotika, a programozás világa iránt. Meggyőződése, hogy az ilyen kezdeményezéseknek köszönhetően a középiskolás diákok, így a lányok érdeklődése is erősödni fog a mérnöki életpálya iránt.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által öt éve kezdeményezett pályaorientációs nyílt napon (Girls in ICT Day) eddig 140 országban több mint 110.000 lány és fiatal nő vett részt nagyvállalatok és egyetemek, kutatóintézetek rendezvényein. Az NI Hungary Kft.-nél gyárlátogatással fűszerezett vetélkedővel, interaktív programozási feladatokkal és női vezetőkkel, szakemberekkel folytatott karrierbeszélgetésekkel igyekeztek felkelteni a résztvevők érdeklődését a műszaki és infokommunikációs pályák iránt. A programot virtuális séta zárta a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában, melynek során az ipari karrierlehetőségek megismerése után a tudományos életpályát is népszerűsítették a CERN női munkatársai.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény