FőoldalÜzletA tehetségek támogatásában példát mutat az NI
2015. április 20., hétfő ::

A tehetségek támogatásában példát mutat az NI

Nemzeti kategóriában vehette át az idén első alkalommal kiosztott „Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért" díjat Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője április 18-án Budapesten. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) azzal a céllal alapította az elismerést, hogy felhívja a figyelmet azokra az erőfeszítésekre, amelyeket cégek, vállalkozók tesznek a tehetséggondozás érdekében

A díj elnevezése, „genius loci", az antik kultúrában a település mitikus védelmezőjét jelölte, míg a mai szóhasználatban a „hely szelleme" egy földrajzi tekintetben meghatározható közösség sajátos identitását, légkörét jelenti. A névválasztással azt akarta hangsúlyozni a MATEHETSZ, hogy a kiemelkedő képességű fiatalokat pártoló vállalatok, vállalkozók pozitív hatással vannak annak a településnek a szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére, ahol működnek. A zsűriben helyet kaptak tehetséggondozó szakemberek éppúgy, mint az üzleti szektor vagy éppen a közélet képviselői. A zsűri tagjai: Veiszer Alinda újságíró, a Magyar Tehetség Nagykövete, Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója, Havass Miklós informatikus, a SZÁMALK alapító elnöke, Reményi Csaba, az ORACLE Hungary ügyvezető igazgatója és Szendrő Péter rektor emeritus, az OTDT és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke.

A díjakat hagyományteremtő jelleggel három kategóriában osztották ki, elismerve az országos szintű programok mellett a regionális és helyi jelentőségű kezdeményezéseket is. A National Instruments (NI) debreceni leányvállalatát a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium jelölte a díjra, ahol évek óta működik az NI Magyarországon egyedülálló Mentor Programja. Vezető technológiai cégként az NI egyik legfőbb küldetésének tartja, hogy mérnökökből és tudósokból álló nemzetközi ügyfélkörével szerzett tapasztalatát a jövő újítói javára fordítsa. Az NI Mentor Program keretében a vállalat önkéntes mentorai és a haszonkölcsönbe kapott innovatív eszközök segítségével olyan foglalkozásokat tudnak beindítani az általános és középiskolák, amelyek életkoruknak megfelelő gyakorlatias kihívásokon keresztül vezetik be a tanulókat a műszaki és természettudományok világába.

Tehetséggondozás a gyakorlatban: Globális problémákra kerestek választ a LabVIEW verseny debreceni döntőjében

Az NI Mentor Program keretében többek között olyan izgalmas, országos, sőt nemzetközi szintű versenylehetőségeket is biztosítanak a műszaki tudományok iránt érdeklődő fiataloknak, mint amilyen az április 17-én pénteken lezárult VISUAL Thinking – LabVIEW programozási verseny. A többfordulós megmérettetésen 158 két-három fős csapatban közel félezer középiskolás indult a Kárpát-medence minden szegletéből. Közülük az online fordulók után a legjobb 16 csapat jutott be a Brassai Sámuel Műszaki Középiskolával közösen megrendezett döntőbe, ahol szoros versenyben a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium csapata (Fazekas A23) győzedelmeskedett maximális pontszámmal. Második és harmadik helyen végzett a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium Köbgyök 32 nevű és a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium NaN elnevezésű csapata.
A kihívás globális problémát érintő feladat kidolgozása volt, a versenyzők a fenntarthatóságot szolgáló intelligens otthon tematikájának jegyében többek között fényérzékelő és világításvezérlő rendszereket programoztak. Ebben az a grafikus programozást lehetővé tevő szoftver – a LabVIEW – volt a segítségükre, amely világszerte mérnökök és tudósok ezreinek a munkáját könnyíti meg nap mint nap. A fiatalok így a munka világában közvetlenül is hasznosítható tapasztalatokra tettek szert. Ezért is fogalmazhatta meg Lászlóné Kálmándi Csilla, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Debreceni Tankerületének szakképzési referense a díjak kiosztásakor azt a javaslatot, hogy üdvözlendő lenne, ha az ilyen szintű és hasznosságú versenyeken elért helyezések a felsőoktatási felvételi rendszerben is előnyt jelentenének.

Fotó: civishir.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény