FőoldalÜzletA Nokia megveszi az Alcatel-Lucent-et
2015. április 17., péntek ::

A Nokia megveszi az Alcatel-Lucent-et

A Nokia hónapok óta tárgyalt a francia versenytárs megvásárlásáról, most sikerült megegyezésre jutni a részletekről. Az egyezséget még mindkét vállalat részvényeseinek el kell fogadnia. A Nokia május 5-én, az Alcatel-Lucent május 26-án tartja részvényesi közgyűlését

A finn távközlésiberendezés-gyártó azért akarja megvenni francia konkurensét, az Alcatel-Lucent SA-t, hogy az egyesült cég fel tudja venni a versenyt a svéd Ericsson és a kínai Huawei Technologies vállalatokkal a mobil távközlési hálózati berendezések világpiacán. Az Infonetics piackutató cég adatai szerint 2014-ben a vezeték nélküli hálózati berendezések piacán a Nokia 17 százalékos részesedéssel rendelkezett, míg az Alcatel 10, az Ericsson 30 százalékos, a Huawei 20, a kínai ZTE pedig 11 százalékos részesedéssel.

Az egyesülés előtt az egyik legnagyobb akadályt a francia belpolitika jelentette. Franciaország egyrészt támogatja a nemzetközi porondon is versenyképes méretű páneurópai óriásvállalatok létrehozását az Airbus mintájára, ugyanakkor az Alcatel-Lucent a francia ipar egyik legnagyobb munkaadójaként és technológiai éllovasaként szimbolikus jelentőséggel bír számára.

A megállapodás végül is a francia kormány támogatása mellett jött létre, ezzel beigazolódott a szakértőknek az az évek óta hangoztatott véleménye, hogy a két európai mobiltávközlési hálózatiberendezés-gyártónak össze kell fognia, ha fel akarja venni a versenyt a svéd Ericsson és a kínai Huawei Technologies vállalattal. A Nokia és az Alcatel-Lucent vezérigazgatója április 14-én tárgyalt Francois Hollande francia államfővel, és a francia kormány jelezte, hogy támogatja a felvásárlást. A két vállalat igazgatótanácsa által már jóváhagyott felvásárlás keretében a Nokia minden Alcatel-Lucent részvényt 0,55 új kibocsátású Nokia-részvényre cserél be, ami végeredményben azt jelenti, hogy az egyesülő vállalatban az Alcatel-Lucent részvényesek tulajdonhányada 33,5 százalék lesz. A francia cég piaci tőkeértékét 15,6 milliárd euróra árazza a felvásárlási ügylet, amelyet várhatóan a jövő év első felében zárnak le.

A felvásárlás után a Nokia továbbra is Finnországban székel majd, a jelenlegi elnök és vezérigazgató irányítása alatt, a közös cég alelnökét az Alcatel-Lucent adja. Az egyesülő vállalat fenntartja erős kutatóbázisait Franciaországban. Az Alcatel-Lucent piaci tőkeértéke mintegy 11 milliárd euró, a Nokia piaci tőkeértéke pedig 28 milliárd euró. A hír hallatára másnap a helsinki értéktőzsdén a Nokia árfolyama 3,3 százalék pluszban indítot, ugyanakkor Stockholmban az Ericsson 3,2 százalékkal gyengüléssel, Párizsban az Alcatel-Lucent 8,3 százalékos eséssel kezdett. A két vállalat együttesen 25,9 milliárd euró forgalmat bonyolított le 2014-ben, az Ericcson forgalma 25,1 milliárd euró volt, a Huawei távközlési berendezés üzletága pedig 23,6 milliárd eurót.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény