FőoldalÜzletErőfeszítések a vezeték nélküli töltés bevezetésére
2015. január 09., péntek ::

Erőfeszítések a vezeték nélküli töltés bevezetésére

wireless-chargingKét nagy szabványosítási szervezet egyesült azzal a céllal, hogy minél hamarabb kialakítsák az idevágó új technológiák globális szabályait

Eleddig három nagy szakmai szövetség dolgozott azon, hogy a mobiliparban a jövő egyik fontos technológiájának tartott vezeték nélküli töltés szabványait kialakítsák. Ezek közül kettő (melyek már tavaly február óta szorosabb együttműködésbe kezdtek) január legelején bejelentette, hogy a hatékonyabb és a gyorsabb fejlesztés érdekében egyesülnek, és közösen munkálkodnak tovább. Az egyik érintett szervezet a Samsungot és az Intelt is a tagjai közé soroló Alliance for Wireless Power (A4WP), mely mögött több mint 140 iparági szereplő áll. A másik a Power Matters Alliance (PMA), melyet 70 nagy cég támogat, köztük az amerikai távközlési óriás, az AT&T. A technológia globális szabványosításának felgyorsítása érdekében megindított egyesülési folyamat lezárását az év közepére tervezik, az új szervezet nevében egyelőre még nem állapodtak meg.

qi-1

Eddigi tevékenységük során az A4WP a Rezence márkanév alatt futó programban a mágneses rezonancia elvén alapuló töltési technológiára, míg a PMA az indukciós töltés fejlesztésére koncentrált. Az egyesülés egyik bevallott célja, hogy megelőzzön egy szabványosítási háborút és azon munkálkodjanak, hogy mindkét technológia világszerte elérhető legyen minden eszközön. Ugyanakkor versengés fennmarad, mivel a harmadik (illetve most már: a másik) szabványosítási szervezet, a Wireless Power Consortium 217 tagja között ott van a Philips, a Qualcomm és a Nokia is. A WPC nevéhez a Qi (ejtsd: csí) nevű indukciós szabvány kötődik. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a maradék két szervezet is tovább közeledik, ugyanis több nagy cég (mint például a Microsoft, a Qualcomm vagy a Samsung) mindkét csoport munkájában részt vesz.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény