FőoldalÜzletKvantumfizika: útlevéltől autózárig
2015. január 06., kedd ::

Kvantumfizika: útlevéltől autózárig

kvantum-0A Quantum-Secure Authentication (QSA) elnevezésű megoldás a fény elemi részecskéire, a fotonokra épül és a biztonságtechnikában lehet megoldás az azonosítási problémákra

A kvantumfizikából ismert törvényszerűségek miatt a rendszerben tárolt adatokat még akkor sem lehet reprodukálni, ha minden technológiai információ, készítési eljárás rendelkezésre áll egy potenciális támadónak.

A twentei és az eindhoveni műszaki egyetem kutatói a kísérletek során különleges festékanyaggal láttak el egy nanorészecskékkel bevont bankkártyát. A felületre érkező fény ezeken „pattogva" verődik vissza, attól függően, hogy miként helyezkednek el a részecskék. Ezt a visszaverődési mintázatot használják fel az azonosításhoz úgy, hogy például egy bankautomata a tranzakcióhoz kötődő egyedi felvillanással teszteli a kártyát, és csak a helyes válasz esetén engedélyezi a tranzakciót.

A kutatás vezetője szerint még akkor sem lehetséges átverni a rendszert, ha a rosszindulatú fél számára a teljes technológiai dokumentáció rendelkezésre áll, semmilyen módon sem lehet másolatot készíteni, vagy egyéb módon becsapni a rendszert. A nanorészecskék annyira kicsik, annyira sokan vannak és annyira pontosan kell őket elhelyezni a felületen, hogy azt egyszerűen képtelenség megismételni. A bűnözők ugyan elvileg képesek lehetnek az ellenőrző fényvillanás teljes elemzésére, majd egy projektor segítségével még a helyes választ is reprodukálhatnák, ám a fotonok kvantumfizikai tulajdonságai miatt még ez sem lenne elegendő, hogy a komplex átvilágításon átmenjen a hamis jelzés.

kvantum-1

Amennyiben sikerül kereskedelmi forgalomba hozható terméket készíteni az egyelőre fejlesztési szakaszban lévő QSA-ból, akkor azt az útleveleken át, a beléptető kártyákon keresztül a kocsiajtó nyitásáig rengeteg területen lehetne felhasználni. Ehhez azonban a most használt festék helyett más megoldást kell találni, mert ez túlságosan érzékeny a környezeti hatások változására. Igaz, már erre is van ötlet, mert kerámiával megoldhatónak tűnik a tartós használat. Mivel a technológia működtetéséhez relatíve egyszerű elemek (lézer, projektor) szükségesek, így a leolvasók ára sem lenne túl horribilis. A kutatók becslése szerint a tömeggyártást elérő eszközök ára ezer dollár alatt maradhatna.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény