FőoldalÜzletÚj chipgyárat épít a Samsung Electronics
2014. október 13., hétfő ::

Új chipgyárat épít a Samsung Electronics

14,7 milliárd dollárt áldoz az új félvezetőgyárára a Samsung. A minden eddiginél nagyobb, üzemben 2017-ben indulhat a termelés

A friss bejelentés szerint valószínűleg a minden idők legdrágább gyárát hozzák létre. A létesítményt a Szöultól mintegy 75 kilométerre délre található Pyeongtaek városban építik fel. A Samsung előrejelzései szerint félvezetőgyártó kapacitása a következő években folyamatosan nőni fog, részben a technológiai fejlesztéseknek, részben pedig az új gyár építésének. [Jelenleg összesen 7 félvezetőgyárral rendelkezik a vállalatóriás, ezek közül három az anyaországban található, négy pedig külföldön (USA, Kína).] Arról egyelőre nem beszélt a cég, hogy, milyen alkatrészek készülnek majd az új gyárban - memória vagy logikai áramkörök, esetleg vegyesen. Azt viszont lehet tudni, hogy mintegy 150 ezer embernek ad majd munkát az új üzem, bár ez feltehetően az építkezési munkálatokra vonatkozik elsősorban, nem pedig arra az időszakra, amikor a gyár már termel. Az üzem 2017 második felében áll majd éles üzembe.

A félvezetőgyártás a Samsung egyik olyan tevékenysége, amelyre a cég évek óta építkezik. Ennek köszönhetően napjainkra az Intel mögött jó ideje már a Samsung a világ második legnagyobb chipgyártója, sőt a megmunkált szilíciumterület alapján a Samsung a legnagyobb chipgyártó a világon. Az IHS iSuppli adatai alapján a koreai cég tavalyi, félvezetőkből származó forgalma meghaladta a 33 milliárd dollárt. Ezt elsősorban a memóriapiacon kialakított vezető pozíciójának köszönheti a Samsung (a DRAM-ok és a NAND flash chipek piacán egyaránt majdnem 40 százalékos a cég részesedése), de a vállalat a chipgyártás más területein is jelen van természetesen, például saját okostelefonos és tabletes processzorokkal, smartcard IC-kkel, CMOS képszenzorokkal.

A memóriapiac az elmúlt években többször esett át túltermelési válságon, ami a piac természetes velejárójának tekinthető - a gyárak építése és a technológiai fejlesztések kifutása egyaránt több év, a cégeknek ennyivel előre kell megbecsülniük a szükséges kapacitásokat. Amennyiben nem válik be a jóslatuk, könnyen kapacitáshiányba kerülhetnek, ami áremelkedést okoz, vagy túlkapacitás épülhet ki, ami árzuhanáshoz és ezen keresztül veszteséghez is vezethet. Mivel a piac hirtelen feltámadása esetén a felesleges kapacitást aktiválni sokkal egyszerűbb mint újat építeni, a gyártók inkább felültervezik a kapacitásokat, veszteségeket kockáztatva. Mivel a Samsung több lábon áll, a chipgyártás hullámvölgyeit könnyen át tudta vészelni, ami nem volt elmondható a konkurensekről.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény