FőoldalÜzletA Samsung újabb gyárat telepít át Vietnamba
2014. október 09., csütörtök ::

A Samsung újabb gyárat telepít át Vietnamba

Már nekik sem elég olcsó Kína, ezért félmilliárd dolláros beruházással Vietnamban építi fel új gyárát a Samsung. Az üzemben tévék és más konzumelektronikai berendezések készülnek majd

Mint arról mi is cikkeztünk, a nagy elektronikai gyártók sorra otthagyják Kínát, a piacon dúló kíméletlen árverseny közepette keresik a legolcsóbb, de még elég képzett munkaerőt biztosítani képes régiókat. A nagy elektronikai gyártók számos szegmensben kíméletlen árversenyt kénytelenek vívni egymással és az életben maradáshoz folyamatosan csökkentik a költségeiket. Ez mára olyan méreteket öltött, hogy egyes termékeket Kínában is drágává vált gyártani, az iparosodott régiókban a nagy cégek betelepülésének köszönhetően látványosan megemelkedtek a fizetések. Kínában évente jó 10 százalékot emelkednek a fizetések, így mára jóval meghaladják a vietnami szintet (a dél-ázsiai országban az üzemekben dolgozó munkások bére alig fele a kínai társaiknak). Az élőmunka igényes munkafolyamatokat – mint amilyen például tévék vagy telefonok összeszerelése – jelentősen megdrágítja a kínai gyártás.

A közel 93 millió lakosú Vietnam egyre keresettebb célpontja az informatikai, elektronikai gyártói beruházásoknak. Mivel az ország rendelkezik tengeri kikötőkkel, az elkészült termékeket olcsón el lehet szállítani innen a világ minden tájára. Az országban a Samsung korábban már két üzemet is létesített, ahol mobiltelefonok készülnek. Iparági becslések szerint a Samsung által Vietnamban gyártott és exportált termékek értéke idén elérheti a 20 milliárd dollárt, ezzel a koreai cég az ország egyik legnagyobb exportőre. A legnagyobb riválisuk, az LG Electronics is rendelkezik már vietnami üzemmel. Az Intel pedig az elkészült lapkák tesztelését és tokozását végző üzemet létesített az országban.

A beruházások hatására mára a számítástechnikai és elektronika adja az ország exportjának negyedét. 2013-ban a vietnami elektronikai export volumene meghaladta a 31 milliárd dollárt is, ami közel 50 százalékos növekedés volt 2012-höz képest. A lendületes bővülésnek köszönhetően a high-tech termékek exportja mára nagyobb értéket ér el Vietnámban mint a nyersolajé vagy az évekig az ország legfontosabb exportcikkének számító ruhaneműké.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény