FőoldalÜzletOlajkutatás számítógéppel
2014. szeptember 29., hétfő ::

Olajkutatás számítógéppel

Az ötödik legnagyobb olaj- és gázipari társaság, a Total nemrégiben új szuperszámítógépet helyezett üzembe. A Pangea névre hallgató megoldás SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszert futtat, és a korábban használt konfigurációhoz képest tízszeres számítási kapacitással segíti a Totalt az új lelőhelyek hatékonyabb azonosításában és kiaknázásában

A vállalat kutatásért és termelésért felelős (Exploration & Production – E&P) részlegein a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy folyamatosan növeljék a hatékonyságot az új lelőhelyek feltérképezése és az erőforrások kitermelése során. Ennek sikeressége nagyban függ a hatalmas szeizmikus adathalmazok számítógépes elemzésétől és vizuális megjelenítésétől. Ezeket az adatokat úgy gyűjtik, hogy rezgéshullámokat generálnak, majd megmérik visszaverődésüket a mélyben rejlő geológiai alakzatokról. A kisebb és nehezebben elérhető lelőhelyek felfedezése és kiaknázása érdekében a Total E&P megnövelte az adatmegjelenítés felbontását, amihez jelentős mértékben növelnie kellett a számítási kapacitást. A vállalat az SGI-t kérte fel az új Pangea szuperszámítógép kiépítéséhez, operációs rendszerként pedig a SUSE megoldását választotta.

„Tisztán láttuk, hogy az SGI platformon a SUSE Linux Enterprise Server ár-teljesítmény aránya jobb, mint a konkurens operációs rendszereké. A Pangea egy hihetetlenül nagy teljesítményű számítástechnikai megoldás, amely hatékonyan futtatja a mélyben rejlő földtani képződmények háromdimenziós megjelenítéséhez szükséges numerikus modelleket. A rendszer használatával tízszer több szimulációt vagyunk képesek elvégezni, mint az előző szuperszámítógépünkkel, így jóval könnyebben azonosíthatjuk a lehetséges lelőhelyeket és az optimális kitermelési módokat"– mondta Diego Klahr, a Total E&P részlegének nagy teljesítményű számítógépekért felelős mérnöke.

Az SGI hardverei a SUSE Linux Enterprise Server fürtkezelő szoftvereivel és telepítési szolgáltatásaival kombinálva nagy kapacitású, hatékony szuperszámítógépet biztosítanak a Total E&P számára. A SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszer gyors és stabil platformot nyújt az olajipari vállalat speciális alkalmazásainak futtatásához, alacsony erőforrásigénye pedig minimális mértékben terheli a Xeon processzorokat, így maximálizálható a teljesítmény.

A Pangea szuperszámítógépről

A Pangea 2,3 Petaflop teljesítményű, elosztott memóriás szuperszámítógép, amely 110.592 Intel Xeon e5-2670 processzormagra épül, és 442 TiB memóriát tartalmaz. Minden csomópont egy külön SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszert futtat teljesen párhuzamosított környezetben, amelyet az SGI Management Center for ICE X szoftver kezel. A cikk megjelenésekor a Pangea a második legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógép a Top500-as lista szerint. A rendszer energiahatékonyságának növelése és az üzemeltetési költségek minimalizálása érdekében az SGI az M-Cell kialakítást használja, amely zártkörös légáramoltatással és meleg vizes hűtéssel tartja a hőt a forró folyosón, így csökkenti a teljes hűtési igényt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény