FőoldalÜzletHat cég érdeklődött az új mobilos frekvenciák iránt
2014. május 22., csütörtök ::

Hat cég érdeklődött az új mobilos frekvenciák iránt

Várhatóan május második felében indul az új frekvenciasávok értékesítésére vonatkozó pályázat. A sávok elsősorban mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására használhatók

Az NMHH Hivatala a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján.

A nemrégiben közzétett összefoglaló szerint hat szervezet volt jelen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) április végi konzultációján, melyet a jelenleg még nem használt, mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására alkalmas rádióspektrumok használati jogának értékesítését célzó pályázat tervezete kapcsán tartottak. A konzultáción a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone mellett képviseltette magát a Spectum Advise, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (a szervezet júniustól az Antenna Hungária tulajdonosa), valamint egy hatodik fél is, melynek kiléte nem derül ki a dokumentumokból. Ezzel együtt is valószínűtlen, hogy a pályáztatási eljáráson a három, már meglévő mobilszolgáltató mellett új szereplő is elindulna.

A 800 MHz-es digitális hozadéksáv értékesítésének és használatba vételének előfeltétele volt, hogy az analóg földfelszíni tévéadást lekapcsolják az országban, majd ezt követően megtörténjen a sávátrendezés, sávfelszabadítás. Csakhogy a digitális átállást a teljes spektrumcsomag országos használhatóság érdekében a szomszédos országokban is le kell folytatni, ez pedig komplikált nemzetközi koordinációs folyamatokat feltételez, különösen ha nem uniós tagország a partner. A magyar félnek e tekintetben leginkább a szerb illetékesekkel történő megegyezés jelentheti a legnagyobb kihívást, déli szomszédunknál ugyanis még nem ment végbe a digitális átállás, így a szerb analóg adók jele a 800 MHz-es sávban interferálhat az ugyanebben a frekvenciatartományban üzemelő mobilhálózati rádiós közeggel. Ez a jelenség azt eredményezheti, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyére vonatkozóan a pályázaton nyertes szolgáltatók nem tudják elindítani a mobil szélessávú szolgáltatást a 800 MHz-es tartományban.

Az 1800 MHz-es sáv D, E és F blokkjaiért várható a legnagyobb küzdelem a résztvevők közt. Egy új piaci belépőnek leginkább ezeket a blokkokat lehet érdemes megszereznie az inkumbensek orra elől. Ugyanis ez a sáv viszonylag rugalmasan használható mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására, a kiépítési kötelezettség itt kevésbé szigorú, ráadásul a három blokkért együtt csupán nyolcmilliárd forintot kell fizetnie a jelentkezőnek. Hírek szerint az itt elosztásra kerülő 3×10 MHz-nyi spektrum megszerzésére a Magyar Telekomnak és a Vodafone-nak van esélye. A Magyar Telekomnak azonban csak akkor, ha pályáztatási eljárás indulásáig a sávátrendezési folyamat megtörténik, mivel a spektrumhasználati jog megszerzésének többek közt az a feltétele, hogy a már birtokolt frekvenciával szomszédos legyen a megszerzett blokk, a Telekom által használt blokkokat azonban jelenleg közrefogják a Telenor blokkjai.

A felhasználható 1800 MHz-es spektrum bővítése mind a Vodafone, mind a Telekom számára kulcsfontosságú momentum lehet, előbbi ugyanis az országban egyedüliként a jelenlegi korlátokkal nem képes nyújtani LTE-alapú mobil szélessávú internetszolgáltatást ebben a sávban, utóbbi pedig a kapacitáskorlát miatt a rendelkezésre álló sávszélességet nem tudja növelni. A Telekom 2012 elején az országban elsőként indított LTE-szolgáltatást az 1800 MHz-es tartományban és a cég már teszteli az LTE Advanced technológiát, ugyanakkor szakértői vélemények szerint az 1800 MHz-es sáv használata hosszabb távon nem tekinthető gazdaságosnak LTE-alapú mobilnet biztosítására, így jelenleg egyfajta kényszermegoldásként használja ezt a sávot a Telenor és a Telekom.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény