FőoldalÜzletKritikus infrastruktúra védelmi kutatások
2014. március 20., csütörtök ::

Kritikus infrastruktúra védelmi kutatások

Az Óbudai Egyetem (ÓE) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) jogelődjével, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel közösen jelentkezett a „TÁMOP-4.2.1.B-11/2/KMR-2011-0001 Kutatási projektek és kutatási szolgáltatások támogatása a közép-magyarországi régióban" címmel meghirdetett pályázatra 2011 első negyedévében. A pozitív elbírálás eredményeképpen a két egyetem összesen 989 531 511 Ft összegű pályázatot valósíthatott meg, amelyből az ÓE 546 745 071 Ft, az NKE 442 786 440 Ft összeget használhatott fel a jóváhagyott kutatási célok elérésére

A két konzorciumi partner 2014. március 19-én tartotta sajtótájékoztatóval egybekötött záró rendezvényét, amelyet megtisztelt jelenlétével Dr. Répássy Róbert, igazságügyért felelős államtitkár, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviseletében és Theisz Bálint Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere. Az elnökségben foglalt helyet Prof. Dr. Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora, Dr. Janza Frigyes vezérőrnagy a Belügyminisztérium képviseletében, Prof. Dr. Padányi József dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Intézményfejlesztési rektorhelyettese, valamint Dr. Babos Tibor projektmenedzser.

Dr. Horváth Tibor egyetemi docens, az NKE Katonai Vezetőképző Intézetének intézetigazgatója, a projekt szakmai vezetője a következőképpen fogalmazta meg a projekt célját: „A projekt szakmai-tudományos célkitűzései a kritikus infrastruktúra vedelem területén, nemzetközi színvonalon és együttműködésben végzett kutató-fejlesztő tevékenységhez szükséges kritikus tömegű humánkapacitás konszolidációja, szükség szerinti fejlesztése, valamint az e területeken végzett innováció támogatása."

Rendszerelméleti és költséghatékonysági szempontból egyaránt kiemelt feladat volt a projekt megvalósítása során a meglévő technológiák optimális és összehangolt használatának biztosítása a polgári biztonság javára, továbbá a polgári biztonsági megoldások szolgáltatói és felhasználói közötti együttműködések elősegítése, serkentése. Ezért a projekt a területen oktató és kutató egy-egy katonai, illetve polgári egyetem konzorciumi együttműködésében valósult meg, hiszen a két egyetem együttműködése évtizedes múltra tekint vissza.

A kritikus infrastruktúra védelme nem elszigetelt feladatkör, a modern gazdaságok/társadalmak mindennapi működése is jelentősen függ az infrastruktúra-rendszerek megbízható üzemelésétől. Ezért a projekt az Új Széchenyi Terv céljaihoz kapcsolódóan hozzájárul hazánk versenyképességének megőrzéséhez, növeléséhez, különösen az olyan „húzóágazatok" vonatkozásában, mint a közúti informatika, geoinformatika, logisztika valamint az infokommunikációs technológiák.
A projekt 2012. január 1-én indult és négy kiemelt kutatási területre fókuszált:

  1. a nagy megbízhatóságú, hibatűrő, ún. „öngyógyító" infrastrukturális alrendszerek;
  2. az egyes alrendszerekből származó adatok integrált kezelése;
  3. az alrendszerekben történő elosztott számítások és az alrendszerek közötti biztonságos kommunikáció;
  4. a biztonsági szint állami intézményrendszer, üzemeltetők és tulajdonosok, állampolgárok együttműködése révén történő fenntartható növelése.

A projekt a konzorciumi partnerek sikeres együttműködésének köszönhetően mind szakmailag, mind pénzügyileg kiemelkedő eredményt ért el. A 112 oktató és kutató, a 30 hazai és 33 külföldi szakértő foglalkoztatását; a 28 leendő oktató, kutató képzését; a több mint 132 hazai és nemzetközi cikk, 11 könyv publikálását; a 140 hazai és nemzetközi konferencia szervezését és támogatását; a 43 kormányzati, vagy szakmai-tudományos jellegű koncepcionális dokumentumokban való közvetlen közreműködését; a 4 szabadalmi oltalom beadását; valamint a 70-en felüli egyéb jellegű tudományos mű, TDK-dolgozat, szakdolgozat kiadását a projekt számottevően túlteljesítette.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény