FőoldalÜzletTovábbfejlődik a duális szakképzés a Siemensnél
2014. március 07., péntek ::

Továbbfejlődik a duális szakképzés a Siemensnél

A diákok a tanműhelyben nemzetközileg versenyképes szaktudást, nyelvtudást, Siemens minőséget és nemzetközi munkakultúrát tanulhatnak. A felújított és bővített műhelyt idén október 2-án adják át

A Siemens globális tevékenységében stratégiai fontosságú a kiváló szakembergárda képzése, ezért mára évszázados tapasztalattal vesz részt Németországban - és 2012 óta Magyarországon is - a gyakorlati technikai szakoktatásban. Magyarországon a Siemens az elsők között indította el a duális rendszerű szakképzést a gödöllői Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiummal szorosan együttműködve a vállalat Gizella úti telephelyén. A jelenlegi tanműhely 2014 tavaszán már két szakmában két évfolyam diákjainak nyújt gyakorlati helyet.

Az épület jelenlegi állapota

2014 őszén a tanműhely helyén a már kétszintes, akár 130 főt befogadni képes Siemens Képzési Központ nyitja meg kapuit.

Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára 2013. március 6-án a Siemens központi telephelyén egy, a duális képzéssel kapcsolatos egyetértési megállapodást írt alá Dale A. Martinnal, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatójával.

Cséfalvay Zoltán az alkalom kapcsán kifejtette: míg Németországban a cégek ötöde, Magyarországon csak 5 százaléka vesz részt a duális képzésben, vagyis Magyarországon is szélesíteni kell a képzésbe bekapcsolódó cégek számát, amit a kormány próbál is támogatni, és a cégek részéről is érdeklődés mutatkozik. A duális képzésnek immár a jogi és pénzügyi feltételei is adottak Magyarországon, ami azért fontos, mert a gyakorlati képzés versenyképessé teszi a gazdaságot. A kormány már 2010 második felében elkezdte a német duális szakképzés kiépítését Magyarországon. A 2011-ben elfogadott szakképzési törvény megteremtette a jogi kereteket, finanszírozási oldalról pedig a szakképzési hozzájárulás rendszerének szabályozása biztosította a forrásokat. Átalakult az Országos Képzési Jegyzék is, és a költségvetésből évente mintegy 50 milliárd forintot fordítanak szakképzésre - tette hozzá.
„A gazdasági válságból való kilábalás nem lehetséges kiváló szakemberek nélkül. A duális képzés hazai elterjesztésével a gazdálkodó szervezetek is részesei lesznek a tanulók gyakorlati képzésének. A Siemens programjában részt vevő fiatalok hasznosítható, piacképes tudást szereznek, mellyel Magyarország versenyképességét is növelik. Ennek érdekében vállalta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Siemens Zrt. Támogatását a tanműhely létrehozásában."
Az államtitkár a jövőről elmondta: látszik, hogy a természettudományos felsőfokú oktatásnál is van igény a duális jellegű oktatás megerősítésére. A következő lépés az lehet, hogy a felsőoktatásban a vállalatok igényeihez közel lévő területeken – a mérnöki és informatikai képzésben – is kialakítanak egy duális rendszert.

Dale A. Martin a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint „A Siemens Magyarországon hosszú távra tervez. Jelenléte nemcsak üzleti tevékenységében, az ország gazdaságát és versenyképességét erősítő projektjeiben nyilvánul meg, de komoly gyártótevékenységében és immár az oktatásban vállalt szerepében is. A duális szakképzés bevezetésével a Siemens elkötelezte magát a versenyképes hazai szaktudás mellett."

Az államtitkár úr és a vezérigazgató úr az esemény emlékére egy fát ültetett a fejújítandó épület közelében.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény