FőoldalÜzletBokrétaavató Debrecenben
2014. március 05., szerda ::

Bokrétaavató Debrecenben

Újabb jelentős szakaszához érkezett a texasi székhelyű, csúcstechnológiai elektronikai eszközöket gyártó National Instruments (NI) Science Parkjának építése Debrecenben. A csaknem 4 milliárd forint összköltségű tudományos park beruházás bokrétaavatóját kedden tartották, ahol a bokrétát stílusosan egy NI robot emelte a helyére

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta: a magyar kormányzat mindig örül annak, hogy ha hazánkba olyan húzóágazat települ, amelynek hatása sokkal nagyobb, szélesebb a hagyományos vállalkozásoknál. Az NI ezen a területen nagyon komoly vezető szerepet tölt be, így nem csak a munkahelybővítés, hanem a tudásalapú társadalom építésében is. Magyarország az utóbbi években jelentős eredményeket ért el a magas hozzáadott értékű termékek előállításában. Az NI most épülő debreceni épületében is óriási tudáshalmaz fog összpontosulni. Ennek kihatása és a partnerség, együttműködés az amerikai céggel pedig jövőbemutató. Magyarország a tudásalapú társadalom elmélyítésében is jobban teljesít, hangsúlyozta az államtitkár.

Külön köszönet jár a helyi munkavállalóknak is – tette hozzá Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere. A magyar munkaerő ugyanis bebizonyította versenyképességét nem csak Európában, hanem az Egyesült Államokban is – erre kitűnő példa a National Instruments ezen beruházása. Az pedig, hogy a beruházás részét képező nyitott laboratóriumban tehetséges fiatalok, mikrovállalkozások is kipróbálhatják projektjüket, újabb lendületet adhat a gazdasági, tudományos életnek.

Az Egyesült Államok Nagykövetsége büszke arra, hogy a National Instruments megtestesítve az amerikai szellemiséget, több mint egy évtizede sikeresen van jelen Magyarországon. A National Instruments pontosan az az amerikai vállalat, amelyet bármely ország örömmel fogadhat versenyképessége miatt. Örömteli az az erőfeszítés, amit a vállalat a tudományos és mérnöki pályák fejlesztéséért tesz, többek között a tehetséges fiatalok felkutatásában és képzésében. Magyarországnak több ilyen vállalatra lenne szüksége, mint a National Instruments és több olyan ügyvezetőre, mint dr. Ábrahám László – mondta Robert Peaslee kereskedelmi tanácsos.

14 évvel ezelőtt, az amerikai cégcsoport első tengerentúli gyártóbázisának kialakításakor, a tehetséges munkavállalók, valamint az Egyetem jelenléte miatt esett a választás Debrecenre – emelte ki Alex Davern, az NI ügyvezető alelnöke. Az is fontos szempont volt, hogy üzletbarát együttműködést tudott kiépíteni a vállalat a várossal és az országgal. Az itt dolgozó kollégák mind hozzájárulnak a cég stratégiai céljainak megvalósításához. Erre példa, hogy Debrecenben például olyan eszközöket gyártunk, amelyeket a CERN használ a részecskegyorsítója működtetéséhez, ahol nemrég igazolták a Higgs-bozon részecske létezését – fejtette ki Alex Davern.

Az építkezéshez 1,9 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a vállalat az Új Széchenyi Terv pályázatán. A hatezer négyzetméter alapterületű Science Parkban ősszel 300, többségében kutató-fejlesztő mérnök fog dolgozni modern munkakörnyezetben – hangsúlyozta Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője.

A National Instruments magyarországi története egészen 2001-re nyúlik vissza. Kezdetben a hardvergyártás volt a fő cél, amely a mai napig is meghatározó, hisz a vállalatcsoport hardvergyártásának mintegy 80 százaléka Debrecenben, az NI Hungary Kft-nél történik. Az évek során végbemenő dinamikus fejlődésnek köszönhetően ma már itt kapnak helyet olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. Budapesten található az NI Kelet-Európát kiszolgáló kereskedelmi és marketing központja, amely szintén több mint egy évtizede – a debreceni csapattal szoros együttműködésben – segíti a hazai mérnököket, kutatókat, oktatókat és diákokat munkájuk hatékonyságának fokozásában.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény